Hoe reis je door Myanmar?
Algemene informatieVan riksja tot binnenlandse vlucht
Reizen door Myanmar is een belevenis op zich. De infrastructuur is nog vrij onderontwikkeld, waardoor je soms een ware expeditie maakt per jeep en boot om in een afgelegen gebied te komen. Bekendere plaatsen als Mandalay, Bagan en Inle Lake zijn prima te bereizen per bus of vliegtuig. Voor de kortere afstanden kun je kiezen uit verschillende, typisch Birmese, vervoersmogelijkheden. De trikshaw, ook wel riksja genoemd, ken je misschien wel. Maar je kunt ook per paard & wagen, tuktuk of fiets de omgeving verkennen. Reizen met het lokale vervoer vinden wij een leuke manier om veel van het wisselende landschap te zien en kennis te maken met de locals en andere reizigers. Je zult merken dat elke vorm van vervoer in Myanmar zijn charme heeft. Probeer bijvoorbeeld eens een ossenkar of de kleine bleu taxi – een soort carpooltaxi. Wanneer je je reis samenstelt met onze Myanmar-bouwstenen, kom je in aanraking met uiteenlopende Birmese vervoersmogelijkheden.
Tijdens je rondreis door Myanmar regelen wij de grote transfers per vliegtuig of bus, maar ook eens een lokale bus of een korte treinrit. De overige (kleine) transfers kun je zelf gemakkelijk ter plaatse regelen. Als je het prettig vindt dat wij deze transfers voor je inplannen, dan doen wij dat graag voor je. Neem bij vragen even contact met ons op.
Tuktuk, trishaw en ossenkar
In de steden van Myanmar wemelt het van de verschillende vervoersmiddelen. Met een lokale trikshaw, een driewieler die alleen door de benen van de berijder wordt voortgedreven, leg je kleine afstanden af in de stad. Daarnaast is het ook mogelijk om met een tuktuk of taxi de stad te verkennen.
Taxi’s met een meter zijn er niet, dus altijd van tevoren een prijs afspreken. Taxi’s vind je voornamelijk bij de luchthaven en grotere hotels. Je kunt ze ook inhuren, voor bijvoorbeeld een uurtje of een halve dag.
De fiets is het middel bij uitstek om kleinere steden en dorpen te verkennen. Vooral in Mandalay, Bagan en bij Inle Lake vind je verschillende fietsverhuurbedrijfjes. Het verkeer is niet druk en de afstanden zijn vaak kort. Op sommige plekken regelen wij vast een fiets voor je, zoals in Bagan. Hier vinden we dat het rondfietsen tussen de tempels een echte toegevoegde waarde heeft voor je reis.
Om helemaal terug in de tijd te duiken kun je per ossenkar en paard & wagen de omgeving verkennen. Vooral in de landelijkere gebieden is dit een leuke manier om niet al te actief de omgeving te verkennen.
Lokale bus en privé auto
In Myanmar vind je bussen in alle soorten en maten. Van geairconditioneerde afstandsbussen tot rommelige lokale busjes. Wij gebruiken de bus vooral op de route Mandalay – Bagan, omdat dit een snelle en goedkope manier is om meer van het land te zien. Er zijn ook nachtbussen tussen de grote steden, maar dan ben je al snel meer dan 12 uur onderweg. Bovendien zie je ’s nacht niet zo veel en zijn de bussen net niet comfortabel genoeg om lekker te kunnen slapen. Het vliegtuig is dan een beter alternatief.
Ook kiezen wij bij de bouwsteen Rijstbus en Shan noedels voor een korte rit met een lokale bus. Niet efficiënt en comfortabel, maar wij vonden het wel een hele belevenis tussen de locals en met de kippen op het dak.
In sommige bouwstenen heb je een auto met privé chauffeur. Je stapt in de auto van je eigen chauffeur en laat de uitgestrekte theeplantages, rijstvelden en ongerepte dorpen aan je voorbij trekken. Zo kun je efficiënt en comfortabel meerdere interessante plekken zien en stoppen waar je wilt. Omdat de chauffeur vaak geen woord Engels spreekt, gaat er altijd een gids mee.
Tijdens de bouwstenen Boeddha’s gouden (t)rots en Van Mandalay naar koningsstad reis je met een privé auto. We adviseren je om niet met een auto met chauffeur tussen de bouwstenen te reizen. De afstanden zijn te groot en de infrastructuur is erg slecht, waardoor je vaak al snel 10 uur in de auto zit te hobbelen. Ook is het een prijzige manier van reizen.
Lucht, water, spoor
Het handigste vervoermiddel in Myanmar om lange afstanden af te leggen is het vliegtuig. Tussen Yangon, Mandalay, Bagan en Heho (Inle Lake) zijn er dagelijks vluchten. Al deze vluchten worden over het algemeen uitgevoerd met Air Bagan en Air Mandalay.
Vanuit Yangon is het ook mogelijk om naar de buurlanden Thailand en Maleisië te reizen. Meer informatie over de mogelijkheden om je Myanmar reis te combineren met andere landen vind je op onze pagina Myanmar combineren met…
Riksja Myanmar kan de binnenlandse vluchten in Myanmar voor je regelen, net als de vluchten naar de buurlanden toe. Deze vluchten zijn bijvoorbeeld met Thai Airways, Bangkok Airways, en Malaysian Airways. Het is toegestaan om 20 kilo bagage per persoon in te checken.
De Ayeyarwady rivier is de belangrijkste waterweg in Myanmar. Deze machtige rivier stroomt dwars door Myanmar van noord naar zuid en langs bekende plekken als Mandalay en Bagan. Het is mogelijk om per boot van Mandalay naar Bagan te varen, maar wij vonden deze tocht van 12 uur vrij saai. Vooral als het water laag staat kijk je vooral tegen de oever aan. Een comfortabeler alternatief is een luxe riviercruise, maar deze zijn vrij prijzig. Daarom raden wij aan om vooral in de buurt van Mandalay en Bagan met een kleine boot de omgeving te verkennen. Je ziet dan veel meer en hebt ook de mogelijkheid om aan wal te gaan. Wij kunnen deze boottochten vooraf voor je reserveren.
Verder reis je over Inle Lake met kleine kano-achtige bootjes en kun je tijdens de bouwsteen in Ngapali snorkelen vanaf een lokale vissersboot.
In Nederland mogen we graag even zeuren over onze spoorwegen, maar in Myanmar kun je gerust rekening houden met nog iets meer vertraging. Vooral op de lange afstanden vinden wij treinen niet echt een optie, omdat ze erg traag zijn en vrij oncomfortabel. Zo doe je over een rit van Yangon naar Mandalay ongeveer 20 uur. Wij vinden het leuker om een korte treinrit te doen, waar je echt iets van de omgeving kunt zien of even ervaart hoe de lokale bevolking reist. Zo kun je tijdens Rijstbus en Shan noedels dwars door de bergen en over kloven reizen en in onze Onbekend Zuid-Birma bouwsteen een stukje met de lokale trein naar Yangon meereizen.