Naar boven

Rijstbus en Shan noedels

bouwsteen

 • Reisschema:
  Hsipaw en Kyaukme in de noordelijke Shan provincie
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  € 300,- p.p. bij 2 personen
Going local! Je reist per rijstbus en boemel trein tussen de lokale bevolking door ruraal Myanmar. Niet de meest snelle of comfortabele optie, maar zo kun je wel op een spontane manier in contact komen met de Birmezen. Je reist van Hsipaw naar Kyaukme in het noordelijke deel van de Myanmar Shan State. Wandel door rijstvelden, vruchtbare valleien en gemoedelijke plattelandsdorpjes waar nog weinig westerlingen komen.Je verblijft in eenvoudige, maar nette guesthouses met eigen douche en toilet. Onze lokale gids neemt je mee het platteland op waar je thee drinkt met een lokale familie en een handje mee kunt helpen met het oogsten van de groenten. Aan het eind van de middag krijg je een boodschappenlijstje mee (in het Birmees!) voor op de markt en kook je Shan noedels met een dorpsbewoner of je gaat in een lokaal restaurantje eten.
Decorative torn edge

Dag 1 – Reis naar Myanmar Shan State

Als je met de nachtbus reist vanuit Yangon dan kom je de volgende ochtend vroeg aan in Hsipaw.

Hier verblijf je in het leukste guesthouse (en zo’n beetje het enige) van Hsipaw. Je kamer is eenvoudig, maar schoon met airconditioning. Neem een sweater mee, want het kan ’s avonds flink afkoelen.

Je kan ook vliegen van Yangon naar Lashio. Na een vlucht van 1,5 uur kom je aan in het noordelijke deel van de Shan provincie, daarna reis je per lokale bus door in ongeveer 2 uur naar Hsipaw.

Decorative torn edge

Nadat je rustig hebt geluncht, haalt onze lokale gids je op voor een hike door de rijstvelden en omliggende Shan dorpjes. De wandeling is fysiek niet zwaar, maar goede wandelschoenen zijn een must op de onverharde paden door rijstvelden en omgeploegde akkers. De gids kent de omgeving en de mensen en spreekt de lokale taal (Shan), zo legt hij makkelijk contact met de bewoners. Rond een uur of zes ben je terug bij je guesthouse.

Decorative torn edge

Dag 2 – varen langs plantages en rivierdorpjes

Na het ontbijt haalt de gids je op voor een boottocht over de Dothawaddy rivier. Je vaart langs beboste heuvels, fruitplantages, rivierdorpjes en je wandelt naar een oud klooster midden in het bos. Onderweg verken je een charmant Shan dorp met traditionele huizen. Neem je zwemspullen mee voor een frisse duik in de rivier.

Leuke plekken zijn de lokale markt, het paleis van de laatste Shan prins (niet toegankelijk toen wij er waren) en Nine-Buddha Hill voor de zonsondergang.

Decorative torn edge

Dag 3 – Tussen rijstzakken en Birmezen naar Kyaukme

Vanochtend ga je met een lokale bus naar Kyaukme. De buskaartjes liggen klaar in je guesthouse en zij kunnen je vertellen waar de bushalte is (ca. 5 minuten lopen). Snel en comfortabel is het niet, maar hoe vaak zit je tussen de Birmezen, rijstzakken en bananen?!

Na een uur kom je aan in Kyaukme, onze lokale gids staat te wachten bij de bushalte en brengt je naar je hotel (ca. tien minuten lopen of twee minuten met een tuktuk).

Decorative torn edge

Nadat je je spullen hebt gedropt op je kamer, ga je per tuktuk of achterop de motorbike met de gids op pad. Drink een kop thee met een lokale familie met een Birmees koekje.

Afhankelijk van de lengte en zwaarte van je tocht, kom je in middag weer terug. Tijd om even bij te komen en te douchen. Aan het eind van de middag kun je boodschappen doen op de markt. Je krijgt dan een boodschappenlijstje in het Birmees en gaat op zoek naar de ingrediënten voor de curry of noedel-maaltijd voor die avond. Daarna kun je meehelpen bij het koken of je eet noedels in een lokaal restaurantje, dit ligt eraan hoe druk de gids het heeft met andere reizigers en waar zelf je voorkeur naar uitgaat.

Decorative torn edge

Dag 4 – Kyaukme, Myanmar Shan State – per trein naar Pyin Oo Lwin

Vandaag reis je per trein dwars door typisch Aziatische landschappen en over de Gokteik kloof. Koop ’s ochtends nog wat eten en drinken voor onderweg en neem een tuktuk naar het treinstation. Je kaartje ligt klaar op het station waar je trein (meestal) rond 11:00 uur vertrekt. De trein gaat erg traag, is niet heel comfortabel, stopt regelmatig en ook vaak met vertraging.

Waarom dan toch met de trein reizen? Omdat het een leuke manier is om het landschap te zien en mensen te ontmoeten. Zo ontmoetten wij een monnik die ons later uitnodigde om naar zijn klooster te komen. Bovendien vonden wij de oude spoorbrug over de Gokteik kloof één van spectaculairste ritten die wij ooit hebben gemaakt. Aan het einde van de middag kom je aan in Pyin Oo Lwin, waar de meeste reizigers meteen doorreizen naar Mandalay.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken in Myanmar

torn-edge

Rijstbus en Shan noedels

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Pyin Oo Lwin botanische tuin
bouwsteen

Britse villa’s & high-tea in Pyin Oo Lwin

 • Pyin Oo Lwin, nabij Mandalay
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 150,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Myanmar Mandalay: koningssteden Myanmar
bouwsteen

Van Mandalay naar koningsstad

 • Mandalay
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 140,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern