Naar boven

Geld in Myanmar

Algemene informatie

Geldzaken

In Myanmar betaal je met de Kyat. Een euro is ongeveer 1700 Myanmar Kyat (april 2019). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de kyat eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hier bij helpen.

Pinnen & creditcards

In Myanmar kun je op de meeste luchthavens en in de grote steden als Yangon, Mandalay, Bagan en Heho wel pinnen met een internationale bankpas. Je kan nog wat euro’s meenemen mocht het pinnen niet lukken. Dan kun je nog geld omwisselen. Bij aankomst helpt de chauffeur je met het pinnen van je geld zodat je gelijk de lokale briefjes op zak hebt.

Fooien & donaties

Het is niet verplicht om in een fooi te geven in Myanmar, maar dit zal wel erg gewaardeerd worden. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien. Tien procent van de rekening is gebruikelijk. Ook lokale gidsen en chauffeurs zullen een kleine fooi op prijs stellen. Ook zijn donaties in tempels en kloosters gebruikelijk. Het is dus handig om kleine briefjes Kyat (K100, K200, K500) bij je te hebben als je op pad gaat.

geld Myanmar
geld Myanmar

Zakgeld

Persoonlijke uitgaven tijdens je Myanmar vakantie zijn sterk afhankelijk van het bestedingspatroon. Reken op ongeveer 20,- euro per persoon per dag voor eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief) en kleine souvenirs. Uiteraard is dit bedrag een schatting. Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in een goed afsluitbare koffer of in de kluis van je hotel achterlaten – als die er is. Anders kun je ze onopzichtig bij je houden. Dit is vrij normaal in Myanmar, zelfs huizen en auto’s worden cash betaald. Er zijn vrijwel geen zakkenrollers in Myanmar. Maar je moet natuurlijk wel gewoon op je spullen blijven letten. Verder raden we aan om je belangrijkste documenten te scannen en in een mailbox te zetten die je vanuit het buitenland gemakkelijk kunt bereiken.

background-pattern