Naar boven

Onbekend Zuid Birma

bouwsteen

 • Reisduur:
  6 dagen / 5 nachten
 • Reisschema:
  Mon en Karen gebied, Zuid Birma
 • Reissom:
  € 535,- p.p. bij 2 personen
De afgelegen Mon en Karen provincies zijn onontdekte gebieden van Zuid Birma. Kajak tussen spectaculaire karstgebergtes en maak kennis met eeuwenoude tribal culturen. Ze zeggen dat de Mon één van de oudste beschavingen ter wereld is en dat zie je nog terug in hun dagelijks leven met kleurrijke sarongs, bijzondere muziekinstrumenten en traditioneel eten. De Karen staat weer bekend om hun jungle cultuur, welke je kan vinden in een heuvelachtige omgeving met knusse dorpjes langs de Thanlwin rivier.Je reist met de trein naar Mawlamyine, cruist met een lokale boot naar Hpa An en bezoekt één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Myanmar: de Gouden Rots. Onderweg verblijf je in centraal gelegen accommodaties maar ook in een berghotel op de Kyaiktiyo.
Decorative torn edge

Dag 1 – Yangon naar Mawlamyine per trein

Vroeg in de ochtend word je opgehaald bij je verblijf in Yangon voor een transfer naar het treinstation. Neem genoeg water, snacks en een goed boek mee voor onderweg. Ook doen foto’s van thuis het altijd goed om een praatje met een meereizende Birmees te maken. Hier stap je op de trein richting de Mon staat. Langzamerhand verandert het uitzicht van het levendige Yangon naar de rust tussen uitgestrekte rijstvelden.

Onderweg reis je langs de laatste hoofdstad van het Mon-Koninkrijk; Suvannabhumi en passeer je vervlogen tijden in de stad Thaton, beroemd vanwege de durian (stinkfruit). Afsluitend reis je over de langste brug van Myanmar over de Thanlwin rivier voordat je de eindbestemming Mawlamyine bereikt aan het einde van de middag. Bij aankomst word je met een tuk tuk naar je verblijf centraal in de stad gebracht.

Decorative torn edge

Dag 2 – verblijf Mawlamyine

Na het ontbijt bezoek je de volgende ochtend het Seindon Mibaya klooster. De laatste koning van Myanmar kwam op de troon door de andere erfgenamen te vermoorden aan het einde van de 19e eeuw. Koningin Seindon kon als enige ontsnappen en verhuisde naar Moulmein en werd daar een boeddhistische non. Zij heeft het klooster gebouwd en de bouwstijl gebruikt van het oorspronkelijke paleis in Mandalay, met prachtig houtsnijwerk en andere mooie details zodat het meer op een museum lijkt dan een klooster.

Daarna ga je naar Ni Paya voor een weids uitzicht over de stad en loop je op je gemak rond tussen de vele koloniale gebouwen. Hier woonden vroeger schrijvers als Orwell en Kipling, ook is er een Baptistische kerk te vinden. Wij vonden een bezoek aan het Mon Museum ook de moeite waard. Hier neem je een kijkje in hun bijzondere levenswijze en ga je genieten van een lokale Mon specialiteit tijdens de lunch. De rest van de middag kun je zelf invullen. Je verblijft nog een nacht in Mawlamyine.

Decorative torn edge

Dag 3 – van Mawlamyine naar Hpa An

Ook deze dag sta je weer vroeg op om je reis te vervolgen in Mon gebied richting Hpa An. Je wordt met een tuk tuk opgehaald bij je hotel en dan ga je cruisen met een eigen lokale boot over de Thanlwin rivier. Na ongeveer een uurtje stop je bij het dorpje U Na Auk waar je met een tuk tuk fraai versierde tempels bezoekt, welke gedoneerd zijn door mr Na Auk. Een beroemde Mon handelaar, wie in moderne schoolboeken wordt beschreven als ‘patriot’ omdat hij in de Britse tijd goed handel dreef. Hij maakte het leven in het dorp stukken aangenamer met gratis vervoer en eten.

Dan stap je weer op de boot met onderweg uitzicht op de meestal in wolken gehulde Zwekabin en ander kalksteen gebergte. Dit vonden wij zelf een hoogtepunt tijdens onze eigen reis. Aan boord wordt een eenvoudige lunch geserveerd. Na de lunch word je aan wal van Hpan An gezet en regel je gemakkelijk het vervoer naar je knusse verblijf in het stadje.

Decorative torn edge

Dag 4 – Verblijf in Hpa An en kajakken

Deze ochtend kun je ontbijten op het dak van je hotel en reis je naar het punt waar je kajak-trip start. De enige plek tijdens je reis waar je zelf kan peddelen door smalle kreekjes, tussen rijstvelden en langs Karen dorpjes. Onderweg stop je bij een markt om wat vers fruit te kopen.

Het hoogtepunt tijdens deze kajaktocht is een bezoek aan de Saddar Cave, een heilige grot met vele boeddhistische iconen. Onderweg stop je voor een lunch en je bent ongeveer drie tot vier uur aan het kajakken. Een lokale meneer van de Karen stam neemt je mee en wijst je de weg. Veel Engels zal hij niet spreken, maar met een grote glimlach kom je een heel eind. Je kan een beetje nat worden dus houd hier rekening mee voor je kleding. Je wordt hierna weer afgezet in Hpa An voor nog een overnachting.

Decorative torn edge

Dag 5 – van Hpa An naar de Gouden rots

Vanochtend regel jezelf het vervoer naar het busstation en hebben wij een kaartje geregeld voor een comfortabele aircobus naar Kyaikto. Aangekomen vlakbij de Gouden Rots regel je zelf het vervoer naar je hooggelegen berghotel. Laat je spullen achter en loop dan vanaf je verblijf binnen tien minuutjes naar het basecamp Kinpun, waar je verder reist per eenvoudige truck. Dit is de enige manier om naar boven te komen samen met andere pelgrims.

Na 45 minuten rijden kom je aan op het tweede basecamp en daar loop je nog anderhalf uur naar de Kyaiktiyo Pagoda ‘de Gouden Rots’. Er hangt een spiritueel sfeertje rond deze blinkende steen, met veel marktjes en mediterende boeddhisten. Neem de truck terug of als je zin in een stevige wandeling loop je in zo’n 3-4 uur naar beneden. Je slaapt vannacht vlakbij de rots in een hotel op de berg met een weids uitzicht.

Decorative torn edge

Dag 6 – Reis Kyaikto terug naar Yangon

Als je vandaag vroeg opstaat kun je genieten van een zonsopgang bij de Gouden Rots. Na het ontbijt wandel je terug naar het tweede basecamp en met de truck kom je weer terug in Kinpun. Vervolgens regel je zelf het vervoer per tuk tuk naar het busstation van Kyaikto. Wij reserveren stoelen voor de bus richting Yangon waar je na de lunch vertrekt en rond het avondeten aankomt.

Na een nacht in Yangon reis je verder door het bijzondere Myanmar. Naar de Koningssteden van Mandalay of je vliegt naar een plek waar nog weinig toeristen komen en verkent het plattelandsleven in de noordelijke Shan provincie met de bouwsteen Rijstbus en Shan noedels.

Het is sinds kort ook mogelijk om vanuit Hpa An de grens over te steken naar Mae Sot in Thailand. Wij kunnen dit regelen waarbij je in vier dagen van Yangon door Mon en Karen gebied naar Sukothai reist. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken in Myanmar

torn-edge

Onbekend Zuid Birma

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Myanmar reizen Yangon
bouwsteen

Het begon in Yangon…

 • Yangon
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 155,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Myanmar Mandalay: koningssteden Myanmar
bouwsteen

Van Mandalay naar koningsstad

 • Mandalay
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 140,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Rijstbus en Shan noedels

 • Hsipaw en Kyaukme in de noordelijke Shan provincie
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 300,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern