Naar boven

vakantie myanmar

#10 redenen waarom Myanmar

blog

Geschreven op
zondag 20 januari
Geschreven door
Nienke van der Maar
Zonsopkomst in Bagan

#1. Bagan

Dwaal op een fiets door meer dan 3000 tempels, stupa’s en kloosters in Bagan Myanmar. Er staan nog tempels uit de 11de en 13de eeuw. Toen ontstond hier het eerste Birmese Koninkrijk en een belangrijk pelgrimsoord voor alle boeddhisten in Zuidoost-Azië. Met een goede mountainbike en een plattegrond heb je alle vrijheid om je eigen route uit te stippelen en kun je eeuwenoude tempels verkennen op plekken waar verder helemaal niemand is. ’s Avonds klauter je op het dak van een tempel en zie je de zon ondergaan achter de honderden kegelvormige tempeldaken.

#2. Vriendelijke Birmezen

Je wordt ontvangen met een oprechte glimlach en de vriendelijke bevolking is meer dan bereidt om je te helpen. Ze vertellen je met alle plezier wat over hun dorpje. Veel mensen spreken een aardig woordje Engels, maar mocht dit niet zo zijn dan is een handen en voeten gesprekje net zo’n leuke ervaring. Daarnaast is Myanmar ontzettend boeddhistisch en deze rust voel je in alles. Dit maakt het een heerlijk land in het hectische Azië om op ontdekking te gaan.

#3. Actief met fietsen en wandelingen

Myanmar heeft veel cultuur maar ook zeker veel mogelijkheden om je reis actief te maken. Wij bieden op veel plekken leuke fietstochten aan. In Bagan heb je een fiets tot je beschikking en bij Inle Lake en Mandalay kun je in de omgeving zelf op pad gaan door lokale dorpjes. Ook hebben wij actieve wandelingen gepland tijden de Rijstbus bouwsteen in de Noordelijke Shan Staat en bieden wij ook een 2-en 3 daagse trekking aan van Kalaw naar Inle Lake.

#4. Authentiek Azië

Peddel met de beenroeiers over het Inle Lake of kook Shan noedels op het platteland. Myanmar (Birma) is één van de laatste pareltjes van het oude Azië met mysterieuze legendes en tempelvalleien met enorme gouden pagodes. Terug in de tijd met minder reizigers dan de buurland maar zeker wel de westerse voorzieningen zoals Wifi en comfortabele accommodaties en vervoer. Tijdens je Myanmar rondreis overnacht je afwisselend in kleinschalige familie guesthouses, sfeervolle lodges en hotels met zwembad. Wij hebben de leukste plekjes en tourtjes voor je gevonden zodat je echt contact maakt met de Birmezen.

#5. Mrauk U

Ver weg van de bewoonde wereld dwalen door overwoekerde tempelcomplexen. De verloren stad Mrauk U is meer dan 400 jaar oud en zo goed bewaard gebleven, dat het waarschijnlijk als eerste Birmese site op UNESCO’s Werelderfgoedlijst komt te staan. Het was toen één van de belangrijkste en rijkste handelssteden van Azië en dreef ook volop handel met ons kikkerlandje. Het werd zelfs vergeleken met de rijkdom en handelsgeest van Amsterdam. Een bizar idee als je nu door de verlaten gebouwen dwaalt.

Mandalay Special Stay

#6. Bijzondere slaapplekjes

Tijdens je reis met Riksja Myanmar slaap je in sfeervolle accommodaties die passen bij de plaats waar je op dat moment bent. Wij helpen je graag bij het combineren van de leukste plekjes. Juist die afwisseling van accommodaties geeft een bijzonder tintje aan je reis: overnachtingen zijn zo niet alleen een plek om de nacht door te brengen maar maken een belangrijk deel uit van je reis. De accommodaties van Riksja Myanmar hebben we allemaal zelf bezocht en uitgekozen en vooral gelet op de juiste combinatie van ligging, sfeer, servicegerichtheid van het personeel, hygiëne en een goede prijs/kwaliteit verhouding.

#7. Lokaal vervoer

Reizen door Myanmar is een belevenis op zich. Grote plaatsen als Yangon, Mandalay, Bagan en Inle Lake zijn prima te bereizen per bus of vliegtuig. Voor de kortere afstanden kun je kiezen uit verschillende, typisch Birmese, vervoersmogelijkheden. De trikshaw, ook wel riksja genoemd, ken je misschien wel. Maar je kunt ook per paard & wagen, tuktuk of fiets de omgeving verkennen. Reizen met het lokale vervoer vinden wij een leuke manier om veel van het wisselende landschap te zien en kennis te maken met de locals en andere reizigers. Je zult merken dat elke vorm van vervoer in Myanmar zijn charme heeft. Probeer bijvoorbeeld eens een ossenkar of de kleine bleu taxi – een soort carpooltaxi. Wanneer je je reis samenstelt met onze bouwstenen, kom je in aanraking met uiteenlopende Birmese vervoersmogelijkheden.

#8. Strand

Het Thailand strand van 20 á 30 jaar geleden. Zo bestempelen veel reizigers Ngapali. Het heeft de juiste combi van een goudgeel palmboomstrand, een tiental sfeervolle accommodaties en vissers die hun net uitgooien op de azuurblauwe zee. Je verblijft in een comfortabele lodge aan het strand. In je eigen tempo geniet je van de tropische sferen, het heldere water en de vers gegrilde vis. Je kunt ook een middag met een lokale visser op pad in z’n boot (makkelijk ter plekke te regelen). Tijdens het regenseizoen van mei tot oktober wordt het strand overspoeld (letterlijk!), dus dan kun je beter richting de Thaise stranden of relaxen bij Inle Lake.

#9. Van de gebaande paden

Eigenlijk is heel Myanmar reizen van de gebaande paden als je het vergelijkt met de buurlanden maar naast de hightlights zoals Yangon, Mandalay, Bagan en Inle Lake heb je ook plekken waar nog weinig reizigers komen. Zoals Mrauk U, maar ook het Onbekende Zuid-Birma. De afgelegen Mon en Karen provincies zijn onontdekte gebieden van Zuid Birma. Kajak tussen spectaculaire karstgebergtes en maak kennis met eeuwenoude tribal culturen. De Karen staan weer bekend om hun jungle cultuur gelegen in een heuvelachtige omgeving met knusse dorpjes langs de Thanlwin rivier.

#10. Lekker eten

De keuken van Myanmar wordt beïnvloed door de omliggende buurlanden. Thaise invloeden, immigranten uit India kwamen met de curry en de Chinezen roerbakken het eten. Je kunt overal goedkoop eten en in de steden heb je dan meer keuze in restaurants. Birmezen ontbijten uitgebreid met mohinga, deze vissoep is overal verkrijgbaar. De rest van de dag eten ze veel rijst met curry’s die minder pittig zijn dan in India en Thailand. Het favoriete gerecht is ohn-no-khaukswe: noedels met kipcurry, op smaak gebracht met kokosmelk. Thee is de nationale drank en kun je daarom veilig drinken. Probeer ook zeker de lokale Red Mountain Wine. In de omgeving van Inle Lake kunnen wij ook een wijnproeverij voor je regelen.

background-pattern