Naar boven

vakantie myanmar

Is het Birma of Myanmar?

blog

Geschreven op
woensdag 3 augustus
Geschreven door
Vincent de Kolf

Is het Birma of Myanmar?

Zijn dit nou twee aparte landen of is het dezelfde bestemming? Het antwoord is kort en krachtig. Birma en Myanmar zijn hetzelfde land. Toch is het niet gek dat je het je af vraagt. Het is ook best verwarrend.

Afhankelijk van het land waar je bent wordt het land ook nog steeds wel Birma, of op z’n Engels, Burma genoemd. Dit heeft te maken met de erkenning van de nieuwe naam. Wij in Nederland hebben de nieuwe naam Myanmar erkend en nergens wordt meer de naam Birma gebruikt, tenzij het gaat over de geschiedenis van het land.

De naam van het land is niet het enige dat veranderd is. Verschillende plaatsen en rivieren hebben ook een andere naam gekregen. Zo is Rangoon bijvoorbeeld Yangon geworden en heet de rivier Irrawaddy nu de Ayeyarwady rivier. Handig is dit niet altijd. Niet alleen vanwege de lastige tongval, maar ook omdat het kan zijn dat je op verschillende landkaarten verschillende namen voor dezelfde plaats kunt vinden.

Geen zorgen overigens. Doordat de naam Myanmar door het land zelf gekozen is, en Nederland deze verandering erkent, zijn alle Nederlandse reisgidsen helemaal in lijn met de nieuwe plaatselijke namen.

Waarom is de naam veranderd zou je denken. Dit heeft te maken met de opstand van 1988. Deze politieke opstand heeft geleid tot een nieuw regime welke af wilde van iedere verwijzing en herinnering aan het oude koloniale tijdperk. Je zou kunnen zeggen een frisse nieuwe start.
Nu is het alleen nog voor jezelf ontdekken of de Myanmarezen (dus geen Birmezen meer) zelf nog weten welke naam hun woonplaats heeft. De oude of de nieuwe?

Benieuwd geworden naar onze bouwstenen, kijk dan bij onze Myanmar reizen?

Vind je dit artikel leuk? Dan raad ik je zeker aan de volgende te lezen:
Beste reistijd voor Myanmar?
3 op reis: Patrick in Myanmar!
Of ga terug naar het Myanmar reisblog voor al onze artikelen.

background-pattern