Naar boven

Zonsopkomst in Bagan

Hoogtepunten Myanmar

blog

Geschreven op
vrijdag 24 februari
Geschreven door
Nienke van der Maar
Bagan zonsondergang met beelden

Vergeet Thailand, vergeet Vietnam, Cambodja en laat Laos ook even links liggen. Of beter gezegd voor de topografen onder ons: rechts. Want ten westen van deze bereisde Aziatische landen ligt Myanmar (voorheen Birma): een land waar de landgrenzen lang gesloten waren voor westerlingen. Maar nu komen reizigers langzaamaan en zeggen wij: Ga nu, het is er nu nog niet zo toeristisch! Bezoek de tempels in Yangon en Bagan. Of relax op het Ngapali-strand. Wij hebben onze acht hoogtepunten van Myanmar voor je verzameld:

#1 Yangon: het culturele hart

Bijna alle Myanmar-reizen starten in Yangon. De stad is sinds 2005 niet meer de hoofdstad van Myanmar, maar nog altijd het culturele en economische hart van het land en het is zeker geen straf om hier een paar dagen te spenderen. Bezoek hier één van de mooiste tempels in Myanmar: de Shwedagon pagode. Hier breng je zelf een bloem als offer. Verken ‘s middags de historische stad op eigen houtje en als je nog puf over hebt: beklim de Sakura tower. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en zie je waar je zelf net hebt gelopen!

#2 Fietsend door Bagan’s tempelvallei

Bagan is een grootse archeologische zone vol tempels en kloosters van meer dan 40 km² en je kunt hier meer dan vierduizend tempels bezoeken! Deze oude religieuze gebouwen stammen uit de tijd dat Bagan de hoofdstad was van Myanmar, tussen de elfde en dertiende eeuw. Wat we de leukste manier vinden om de tempels te ontdekken? Stap, hoe Hollands ook, op de fiets! Als je vroeg vertrekt is het nog niet zo warm buiten en des te aangenamer om te fietsen. Je hebt hier geen gids nodig, maar neem wel een reisgids mee voor meer informatie over de archeologie en historie. Wil je de tempels ook in? Doe dan je schoenen uit en neem doekjes mee voor je voeten, aangezien het soms wat vies kan zijn.

Heb je nog een extra dagje in de buurt van Bagan? Beklim dan Mount Popa. Op de top van deze 1520 meter hoge berg vind je een klooster en heb je een weids uitzicht over de tempelvlaktes van Bagan. Je spot hier veel aapjes en vindt op de top veel souvenirwinkeltjes.

Bagan fietsen tempels 2
Mrauk-U Myanmar

#3 Mrauk U: ‘Baby Bagan’

is een kleinere versie van de tempelvlaktes van Bagan en wordt daarom ook wel ‘Baby Bagan’ genoemd. Hier vind je in tegenstelling tot Bagan geen groepen toeristen en vonden wij het net wat rustiger om te bezoeken. Vroeger was Mrauk U één van de belangrijkste handelssteden van Azië en dreven ze handel met ons kleine landje. Als je hier nu door de verlaten gebouwen sjouwt, is dat nog moeilijk voor te stellen.

#4 Het Chineesachtige Mandalay

In de stad Mandalay zie je veel paleizen en tempels en roept daarom een idyllisch beeld op. Het is de één
na grootste stad van Myanmar en het doet erg Chinees aan. Wat we de leukste manier vinden om de stad te verkennen? Achterop een motorbike! Bezoek de vismarkt bij de Ayarwaddy rivier of geniet van een mooie zonsondergang vanaf Mandalay Hill. In de tempel Mahamuni Paya staat het bekendste Boeddhabeeld van Myanmar en echt een must-see. Ook zijn er in de omgeving van Mandalay enkele historische steden die je gezien moet hebben, bijvoorbeeld Amarapura en Sagaing. In Amarapura staat de U Bein Bridge, die wereldberoemd is. Sagaing staat bekend als oude koningsstad en nu vooral een belangrijke spirituele plek waar zo’n zesduizend monniken en nonnen wonen. Hier vind je ook de Mingun Bell: de grootste klok ter wereld!

Bago Budha

#5 Gigantische Boeddhabeelden in Bago

Bago is een van de oudste steden van Myanmar. Hier bekijk je veel gigantische Boeddhabeelden, onder andere een liggende Boeddha die nog langer is dan de bekende Wat Pho in Bangkok. Tijdens je bezoek aan deze historische stad, word je rondgeleid door een monnik in zijn klooster. Het klooster van Kha Khat Wain is erg bekend en trekt veel boeddhisten en toeristen.

#6 Klim naar De Gouden Rots

Vlakbij Bago vind je een van de belangrijkste bedevaartsoorden: De Gouden Rots. Je leert hier meer over het boeddhisme en neemt de pelgrimsroute richting de Kyaiktiyoberg, waarop deze unieke rots staat. Te voet of per trein of truck leg je de afstand af naar deze bijzondere plek. Eenmaal bovenop, na een rit per truck samen met alle pelgrims, bewonder je de rots en lijkt het alsof hij bijna van de berg rolt. De boeddhisten zeggen echter dat een Boeddha hem op zijn plek houdt. Sta de volgende ochtend vroeg op, want met zonsopgang is de rots ook schitterend!

#7 Inle Lake: peddel met je benen!

Je verblijft aan de noordelijke rand van het Inle Lake, in een levendig dorp: Nyaung Shwe. Hier hangt een relaxte reizigerssfeer met allerlei barretjes en koeien die over straat lopen. Wij vonden het een aanrader om de hele dag het meer op te gaan met een bootje en gids. Onderweg kwamen we roeiers tegen die peddelen met hun benen! Erg leuk om te zien. Wij vonden het leuk om een stop te maken bij een paar vrouwen die sigaren aan het draaien waren en we zagen hoe ze zijde maken van een lotusbloem. Op je weg terug kom je nog allerlei dorpjes op palen tegen.

vervoer in Myanmar

#8 Tot rust komen op Ngapali-strand

Kom ideaal tot rust op het strand van Ngapali aan het eind van je reis. Dit is de topbadplaats van Myanmar en voelt paradijsachtig door het brede strand, de palmbomen en de turkooisblauwe zee. Om toch even bezig te zijn tijdens deze relaxte afsluiting, ga je een middag mee met een lokale visser op zijn boot. Kies voor kleinschalig resort, zoals we ook in onze bouwsteen doen, en geniet nog van de mooie zeezichten en het warme weer onder het genot van een fruitige cocktail …

Komt de ontdekkingsreiziger nu in jou naar boven? Ga op pad en verken de tempels. Of kom tot rust op de mooie witte stranden. Bekijk onze Myanmar-reizen en stel je eigen reis samen met bouwstenen!

background-pattern