Naar boven

Reisverslag Silvia: Fantastisch Cuba ontdekken

blog

Geschreven op
woensdag 12 april
Geschreven door
Juliette Driel

Vanaf oktober 2016 heb ik van mijn passie mijn werk kunnen maken door als eerste Belgische te starten bij Riksja Travel. Praten over een passie … wie doet dat niet graag! Hier zijn alvast enkele mooie belevenissen van mijn reispartner en mezelf in Cuba.

Joehoe, ik zit in een #oldtimer.

Natuurlijk moet je in Cuba minstens één keer in een oldtimer zitten, niet? Wij zijn er dan ook onmiddellijk goed ingevlogen en hebben ons na het landen in Havana door een oldtimertaxi laten afhalen, nice! Zo zaten we al direct in de juiste sfeer.

“Do you want a #cigar?” Hilariteit alom!

Sigaartje roken? Dat kan natuurlijk niet ontbreken, wij kopen er enkele in Havana en gaan deze op een bankje in een park testen. Leken als we zijn weten we niet hoe we dit juist moeten doen: welk stukje moet je eigenlijk afsnijden van een sigaar? Na een tijdje merken we dat de twee oudere dametjes naast ons er wel heel plezier in hebben om ons te zien prutsen. Na een tijdje beslissen ze gelukkig om ons sukkeltjes te komen helpen. Toch lief, he?

#Rum MET showeffect!

Rum kan natuurlijk niet ontbreken in Cuba, je moet je dan ook zeer geregeld ‘opofferen’ om de traditie te volgen. Natuurlijk door lekkere cocktails te drinken maar het meest spectaculaire was wel toen de rum in een stenen pot op een soort van campingvuurtje werd opgewarmd en daarna in het donker van één meter hoogte in de koffietas werd gegoten, waardoor je de vlam van aan de pot tot in de tas kon zien. Knap!

‘Gewoon’ even de weg wijzen.

Vraag aan een Belg de weg en ze hebben dikwijls geen tijd of zin om te helpen. Vraag aan een Cubaan de weg en die hebben precies alle tijd van de wereld. Ze zullen dit dan ook met plezier uitleggen, weliswaar met gebarentaal. Helemaal bizar werd het echter toen we de weg naar een benzinestation vroegen aan een man met een autoband. Niet enkel stapte hij mét band op de schoot in de auto maar hij riep ook zijn vrouw erbij om mee te gaan. Waarom?! Was dit voor hen een onverwachte gezellige uitstap? Na enkele kilometers waren we al gearriveerd. Wij vertrokken weer en het koppel met de autoband bleven daar achter. Hilarisch!

#Trinidad: Mooi  in zijn eenvoud.

Trinidad is een kleurrijk stadje. In de weinig aanwezige winkeltjes valt het ons op dat het aanbod zeer beperkt is, dat doet ons wel beseffen hoe luxueus wij leven. We merken ook hoe enorm proper dit leuke stadje is. Op een rustig moment zetten we ons in een kraaknet parkje en kijken geanimeerd naar een druk discussiërend groepje oudere mannen. We verstaan er niets van natuurlijk maar de uitdrukkingen, handgebaren, het geroep en gelach zijn super-plezierig om te volgen.

#Tabak

In de groene omgeving van Viñales bezoeken we een lokale tabaksboer. Het is boeiend om de weelderige groene tabaksplanten te zien en te zien hoe ze de geplukte tabaksblaren drogen maar nog indrukwekkender is om te zien hoe snel de eigenaar de sigaren perfect kan rollen. Daarna worden we nog uitgenodigd in hun eenvoudige huisje, proeven we een ter plaatse geperst lekker drankje van verse rietsuiker en rum in een koffietasje en natuurlijk krijgen we ook nog een sigaar te proeven … Ondertussen weten we gelukkig wel hoe je dat doet.

Persoonlijke en unieke contacten

Bij Las Terrazas logeren we in een casa particular, dat kun je vergelijken met een B&B. Het is oudjaar en daar we de enige gasten zijn, worden we bij de volledige familie mee aan tafel uitgenodigd. Het eten is lekker en de sfeer zit goed. We verstaan amper iets van het gesprek maar ondertussen hebben we goed gebarentaal geleerd en beleven we een uniek en gezellig oud op nieuw.

Op 1 januari is een uitstap voorzien samen met een vrolijke Belgische moeder en dochter. Onze gids is superenthousiast! Ze vertelt over het ontstaan van de woningen rond het meer en het maken van koffie. We bezoeken een klein authentiek koffiehuisje van de negentigjarige lieve eigenares Maria en we zien stukjes van de prachtige natuur. Ik neem zelfs even een – toch wel fris, brrr! – duikje in een kristalhelder meer.

Mijn reispartner en ik hebben enorm genoten van de mooie ervaringen en de variatie in dit speciale land. Het Cuba ontdekken was fantastisch! Er valt nog zoveel meer te vertellen maar dat is voor een volgende keer!

Groetjes, Silvia

Ben je door Silvia haar ervaringen geïnspireerd en wil je ook een Cuba rondreis maken? Ga Cuba ontdekken met onze bouwstenen en voorbeeld rondreizen.

background-pattern