Naar boven

Ik ga naar Costa Rica, maar spreek geen Spaans! Wat nu?

blog

Costa Rica is een Spaanstalig land en logischerwijs krijg ik hier vaak vragen over. Tijdens mijn studie heb ik de basis van het Spaans geleerd. Iets verder dan hola en cerveza kom ik wel, maar toch is veel kennis in de loop der jaren wel weer weggezakt.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 27 oktober
Geschreven door
Nienke van der Maar

Net als bij mij komen wellicht bij jou ook de vragen naar boven als “Hoe knoop ik een praatje aan?” en “Hoe vraag ik de weg als ik niet weet waar ik heen moet?” Gelukkig heb ik m’n handen en voeten nog, maar toch wel een beetje spannend!

Engels

Nu ik terug ben van mijn reis naar Costa Rica kan ik iedereen geruststellen met het feit dat je op veel plaatsen gewoon met Engels terecht kunt. Vooral wanneer je op de gebaande paden blijft, spreekt iedereen die iets met toerisme te maken heeft goed Engels.

Lang leve het leven

Wanneer je meer off the beaten track gaat, zul je wat vindingrijker moeten zijn. Het is inderdaad zo dat je met handen- en voetenwerk (en een portie geduld) heel ver komt. De Tico’s zijn erg vriendelijk en behulpzaam, dus een groot probleem zal het niet worden. Gooi sowieso  “Pura Vida!” er af en toe tussendoor. Dat werkt altijd goed. Pura Vida wordt te pas en te onpas gebruikt. Het is een synoniem van de term Hakuna Matata, ofwel: “Het leven is mooi, geniet ervan!”

Voordat je op reis gaat is het leuk om vast wat Spaanse woordjes en zinnetjes te leren zodat je op reis kunt oefenen. Ik heb de app van Duolingo gedownload, zodat ik mijn kennis vast thuis weer wat kon bijspijkeren.

Een spoedcursus Spaans

Aan een aantal van deze zinnen heb ik veel gehad. Als tip wil ik dan ook meegeven: leer wat woorden en zinnen uit je hoofd.

  • Dónde está…? – Waar is het…?
  • Dónde está la estación de servicio más cercana? – Waar is het dichtstbijzijnde bezinestation?
  • Cómo estás? – Hoe gaat het?
  • Buenos días / buenas tardes / buenas noches – Goedemorgen / goedemiddag / goedenavond
  • Soy de Holanda – Ik kom uit Nederland
  • Una mesa para dos personas, por favor – Een tafel voor twee personen, alstublieft
  • Gracias – Bedankt

Ga je op reis naar Costa Rica en spreek je geen woord Spaans? Maak je geen zorgen! Wordt er ergens geen Engels gesproken, dan is het een mooie uitdaging om met weinig woorden toch een gesprek te voeren. Ook de Tico’s zijn vaak wel in voor een praatje. En je zult zien: na een aantal dagen gaat het een stuk beter! Veel succes en plezier tijdens je reis naar het Spaanstalige Costa Rica!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern