Naar boven

Handige weetjes over Jamaica

Algemene informatie

Klimaat

Taal en cultuur

Engels is de officiële taal van Jamaica, maar onderling wordt veelal Patois gesproken, een mengelmoes van Engels, Frans, Spaans en Afrikaanse talen.

Door de roerige geschiedenis wonen op Jamaica veel mensen met verschillende etnische achtergronden. Ongeveer 61% van de Jamaicanen is protestants. Het op Jamaica ontstane Rastafarianisme, of Rastafari, wordt steeds populairder en heeft zichtbaar invloed op de cultuur. Rastafari is geen geloof, maar een levenswijze en kent zowel christelijke als Afrikaanse invloeden. Muziek en drinken hoort bij de Jamaicaanse levenswijze. Rum is een geliefde drank en verder drinken de Jamaicanen veel thee (waar ze ook nog wel eens rum in gooien).

Tijdsverschil en voltage

Het eiland Jamaica ligt in de Atlantische tijdzone. In de winter is het zes uur vroeger dan in Nederland en België, in de zomer is het zeven uur vroeger. Het hele jaar door is het rond 18:00 uur alweer donker en begint het nachtleven.

In Jamaica is de netspanning 110 volt, maar in sommige hotels wordt 220 volt gebruikt. De meest moderne apparaten hebben daar geen problemen mee, maar toch is het handig om een adapter en een wereldstekker mee te nemen. Er worden Amerikaanse stopcontacten met twee platte polen gebruikt.

Jamaica

Veiligheid

Overal waar toeristen zijn, is er ook kleine criminaliteit. Dat geldt ook voor Jamaica. Neem dus de normale voorzorgsmaatregelen in acht, zeker na zonsondergang.
Enkele (logische) tips:

– Laat gouden en zilveren sieraden en waardevolle spullen die je niet dringend nodig hebt (paspoort, ticket, enz.) thuis of anders in het hotel.
– Ga niet ’s avonds op stap met veel contant geld of een grote camera.
– Laat geen waardevolle spullen zichtbaar achter in de auto.
– Laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter op het strand.

background-pattern