Eten op straat

blog

Geschreven op
dinsdag 24 juni
Geschreven door
Eva Derks
Delen op social media

Eten op straat Thailand
Je ontkomt er niet aan in Thaise steden: overal struikel je over eetkraampjes waar je de spannendste dingen kunt kopen. En zie je ze niet, dan ruik je ze wel. De geuren van brandende kolen, pittig vlees en vers fruit verbloemen de luchten van uitlaatgassen ruimschoots. Wat is er allemaal te krijgen, wat moet je zeker een keer geproefd hebben en wat wil je liever laten liggen? We helpen je verder in de wereld van het Thaise straatsnacken. Die gaat echt een stuk verder dan een kroketje uit de muur.

 

 

Kraampje op je schouder?

Eetkraampjes vind je in soorten en maten in steden als Bangkok, Ayutthaya en Chiang Mai. Vaste tentjes onder een zeildoek met een paar plastic tafels en stoelen ervoor, of een duwkar met een gril erop, afgeschermd van eventuele regen door een flinke parasol. Maar de simpelste kraam bestaat uit een bamboestok met aan weerszijden een rieten mand, die als een juk over een schouder wordt gedragen. In de ene mand de verse ingrediënten, in de andere een brandertje, waarop voor je neus de lekkernijen bereid worden. En de kraampjes beperken zich niet alleen tot de straten en stoepen, ook op de watertaxi vind je vaak iemand die iets lekkers te slijten heeft en op drijvende markten zijn veel bootjes volledig uitgerust met allerlei snacks.

 

Eetstalletje Bangkok ThailandWat je allemaal kunt eten op straat

Herkenbaar en veilig zijn de vele stands met stukken tropisch fruit in pastic zakjes. Ananas, guave, granaatappel en mango zijn lekker op een warme, stoffige dag. Wil je het wat spannender maken, dan kun je het fruit vaak ook kopen met zoutkorrels of chilivlokken erover uitgestrooid. Salapao zijn gestoomde rijstebloemballetjes, gevuld met varkensvlees of een zoete bonenpasta, favoriet bij veel Thai. De geroerbakte mie pad thai kom je vaak tegen: noedels die met garnalen, eieren, lente uitjes en taugé zo uit de wok komen. Saté van kip, varkensvlees of vis gaat ook zo op de mobiele barbecue. Als je echt durft, waag je je aan krokante, gezouten sprinkhanen, larven of miereneitjes die in het noordoosten gegeten worden. Ze worden daar naar binnen gewerkt zoals wij een zak chips leeg kunnen eten. Dorst gekregen van al dit lekkers? Het is in Thailand de gewoonte om ijskoffie of vers vruchtensap met een rietje uit een plastic zakje te drinken, ook dit zie je op iedere hoek van de straat. Wel even opletten: aan het vruchtensap is vaak wat zout toegevoegd!

Thailand blog verse kokosnootAlles op straat gewoon eten?

Of je alles wat op straat verkocht wordt veilig kunt eten, is natuurlijk maar de vraag. Je weet niet hoe hygiënisch de verkoper met zijn eten omgaat, zo tussen de uitlaatgassen van het verkeer en zonder stromend water om zijn handen te wassen. Rauw vlees dat lang in de zon heeft gelegen is ook niet zo’n goed idee. Kies dus een kraampje met een hoge omloopsnelheid waar de Thai zelf ook kopen, dat is vaak een indicatie dat je een van de betere koks gevonden hebt, waar producten niet te lang liggen. Pas ook op met fruit zonder schil, als het lang ligt, bederft het makkelijk. Je loopt misschien iets meer risico dan in een restaurant, maar aan de andere kant, wij hebben allemaal gegeten op straat en niemand van ons is er ziek van geworden. Nog nooit zo’n goedkope maaltijd gehad en wat een leuke manier om van het Thaise leven te proeven.

 

 

Lees voor meer informatie ook ons vorige bericht over zwanger naar Thailand
of
Ga terug naar het overzicht van alle artikelen