Thailand combineren met Cambodja

blog

Geschreven op
maandag 2 mei
Geschreven door
Tessa Vermij
Delen op social media

Wij zijn verliefd op Thailand, daar is niets tegenin te brengen, maar we flirten ook graag met de buren. Wist je dat je Thailand goed kunt combineren met Cambodja? Dit ongerepte buurland heeft een heel eigen en unieke sfeer. De heftige geschiedenis van het land heeft zijn sporen nagelaten, maar de Cambodianen dragen altijd een glimlach op hun gezicht. De meeste mensen kennen de mysterieuze tempels van Angkor Wat en indrukwekkende Killing Fields, maar wist je dat het land ook een bergachtig natuurgebied kent met watervallen en uitgestrekte witte palmstranden?

Onze reiziger Gea-marit reisde al een paar maanden als backpacker met haar vriend door Azië, toen haar ouders hen opzochten in Cambodja. Samen maakten ze een reis met Cambodja online en ze schreef er een blog over:

homestay-cambodja“De oorlog in Cambodja is eigenlijk pas net voorbij en dit is ook duidelijk te zien. Langs de weg staan borden waarop staat dat alle landmijnen zijn opgeruimd, tempels zijn beschadigd en het land is straatarm. We sliepen twee nachten bij en familie op het platteland (Thuis op het Cambodjaanse platteland) en leefden net zo primitief als de meeste mensen hier. Een hurk-wc, een bucket-shower en een paar plastic stoeltjes. Een van de dochters van de familie sprak drie woordjes Engels, dat in combinatie met handen en voeten deden we pogingen om elkaar wat duidelijk te maken. Wat eigenlijk maar vrij matig ging en de eerste middag deden we dan ook niet heel veel meer dan om ons heen kijken. Naar de enorme zwijnen achter het huis, de tientallen kippen die rondscharrelen, naar de buren die af en toe een boodschapje kwamen halen en hoe werkt die waterpomp nou eigenlijk? Tijdens het avondeten at de vader des huizes bij ons aan tafel, de rest van de familie at om de beurt; zittend op tafel, staand in de keuken of met een schaaltje op schoot in de hangmat. Met z’n allen rond de tafel leek alleen voor die gekke westerlingen gearrangeerd.

angkor-wat-combineren-thailandNa de minder bekende tempels bij de homestay was het tijd voor dé highlight van Cambodja, en misschien wel van heel Zuidoost-Azië: Angkor Wat (Antiek Angkor). Een enorm tempelcomplex, half overgenomen door de natuur. Hele bomen rijzen op uit de tempels en hun wortels gaan overal dwars door heen. Andere tempels zijn wel goed bewaard gebleven of geheel gerestaureerd. Het complex is zo groot dat we af en toe een stukje in een busje aflegden en nog steeds maar een ieniemienie stukje gezien hebben. Uiteraard moesten wij ook even het wel bekende en o zo cliché fotootje hier schieten.

bangkok-combineren-cambodjaAls je iets meer van tevoren regelt dan wat wij samen gewend waren te doen, gaat al dat reizen een stuk efficiënter en voordat we het wisten reden we Bangkok in. De chauffeur had duidelijk geen zin in de filevrije tolwegen en koos in plaats daarvan voor sluipwegen, shortcuts en een aaneenschakeling van b-wegen. Direct een goede kennismaking van het verkeer in Bangkok, dat bijna altijd gelijk staat aan File, met een grote hoofdletter. Ach uiteindelijk kom je altijd op je bestemming in ons geval opnieuw een mooi hotel, inclusief dat zwembad! (Easy Going Bangkok). Drie dagen lang hebben we rond gestruind door kleine steegjes en grachtjes, de grootste en modernste winkelcentra en genoten van de vele streetfood kraampjes. Wat een top stad! Een perfecte combinatie van het beste van Azië en alle moderne gekkigheid van een echte wereldstad!

treinmarkt-thailandOok de laatste dagen van onze ‘vakantie op reis’ ging allemaal lekker efficiënt en zagen we meer dan ooit in een korte tijd. Na een treinritje waarbij de trein letterlijk dóór een markt reed (of is het andersom en is de markt óp het spoor gebouwd?) gingen we door naar de Birma Spoorlijn en eindigden we in een  prachtige bungalow, drijvend op de River Kwai (The River and the Railway). Hier sprongen we vanaf de eerste bungalow het water in en zorgde de sterke stroming ervoor dat we bij de laatste bungalow het water weer uitklommen.”

Ook doen wat Gea-marit deed? Al deze bouwstenen kun je bij ons boeken en natuurlijk kun je deze reis uitbreiden in Thailand en/of Cambodja. Neem eens een kijkje bij de Cambodja bouwstenen, we helpen je graag verder met puzzelen!