Menu background

Naar boven

muziek Afrika - Shishani

Namibische muziek uit Afrika met Shishani & the Namibian Tales

blog

Afrika, ook wel de bakermat van onze beschaving genoemd. Oeroude bergen, immense woestijnen en inheemse stammen die leven van de natuur om zich heen. Al van oudsher speelt muziek een grote rol in het Afrikaanse leven. Iedere vorm van deze muziek is inspirerend en geeft je het gevoel in het echte authentieke Afrika aan te zijn gekomen. In deze blog laten we je kennismaken met muziek uit Afrika met singer-songwriter Shishani die samen met haar band op unieke wijze de traditionele Namibische zang in haar eigen muziek heeft geïntegreerd.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 18 juli
Geschreven door
Stefan Greeuw
Delen op social media

Shisha-wie?

Namibische zang en dans heeft zo mogelijk een wat mysterieuze reputatie. De tradities van de inheemse stammen, waaronder de Himba, Damara, Owambo en San (Bosjesmannen), raken steeds meer verloren door de opkomst van de moderne wereld. Singer-songwriter Shishani merkt dit ook. Haar wortels liggen in zowel Namibië als België waardoor ze een sterke connectie voelt met Namibië en de traditionele muziek uit Afrika. Op vijf-jarige leeftijd kwam ze met haar ouders naar Europa. Ondanks dat ze opgegroeid is in Europa kan ze haar vroege jaren in Namibië nog goed herinneren. Haar Namibische kant is sterk met haar als persoon verweven en heeft op latere leeftijd een steeds belangrijkere rol gespeeld. In 2015 is samen met Sjahin During de vierkoppige band ‘Shishani & the Namibian Tales’ opgericht. Nieuwschierig naar haar Namibische afkomst zijn ze in Namibië op onderzoek uitgegaan en hebben de muzikale kant van Namibië mogen ervaren.

 

muziek Afrika - Shishani and the Nabian Tales

Kinderen van de wereld

De San is het oudste nomadische volk ter wereld en worden ook wel ‘Kinderen van de wereld’ genoemd. Al sinds mensenheugenis trekt de stam door het Afrikaanse land en leven van de natuur en de dieren om zich heen. Hun voorouders hebben op verschillende plekken in Namibië rotsschilderingen achtergelaten en geven ons hiermee een uniek kijkje in het oeroude verleden van het Afrikaanse continent. Misschien wel de meest bekende schildering is de ‘White Lady’. Een klein wit menselijk figuur (eigenlijk een man ondanks dat het de White Lady genoemd wordt) omringd door dieren. De mythe verteld dat de White Lady een medicijnman was. Een belangrijk persoon in de stam. Zelfs eeuwen geleden gebruikte men al muziek als middel om uiting te geven aan emoties of hogere doelen. Denk aan muziek die gebruikt wordt door medicijnmannen om in een trans te raken, zang en dans om de jacht te bevorderen of om overleden dierbaren te eren. Ook nu nog gebruikt de San zang en dans in hun dagelijks leven. Je kunt dit zelf beleven met onze bouwsteen Maïs plukken en manden vlechten, Klik met de Bosjesmannen of Dus zo leven de Himba’s.

muziek Afrika - Shishani grootmoeders

Het tweede en nieuwste album heet ‘Kalahari Encounters’. Zoals de naam doet vermoeden vindt deze Afrikaanse muziek haar oorsprong in de Kalahari woestijn van Namibië. Het woord ‘Kalahari’ komt uit het Tswana en betekent ‘land van grote dorst’. Een passende naam voor deze enorme en fascinerende woestijn. Ondanks de uitgestrektheid en droogte is het land van de grote dorst ook een van overvloed. Ook in dit land leeft de San nog op traditionele wijze van de natuur. Om het album ‘Kalahari Encounters’ te kunnen maken is Shishani samen met Sjahin During teruggekeerd naar Namibië. Sjahin heeft de afgelopen twintig jaar veel internationale samenwerkingen opgezet waaronder nu ook Namibian Tales. Sjahin & Shishani hebben voor Kalahari Encounters in de Kalahari een samenwerking tot stand gebracht met vier ‘grootmoeders’ van de San. Het nieuwe album is een eerbetoon aan de culturele nalatenschap van de San in Namibië maar ook een muzikale dialoog met het volk. Zowel Shishani als Sjahin hebben de muziek van het nieuwe album geschreven waardoor een prachtige samensmelting is ontstaan van de traditionele San muziek en eigentijdse geluiden van Shishani en Sjahin. Gedurende de Europa tournee, welke start in juli dit jaar (2018), zullen ook de San grootmoeders uit de Kalahari aanwezig zijn.

 

Check hier wanneer Shishani & the Namibian Tales bij jou in de buurt zijn. Een echte aanrader en leuke manier om alvast in de Namibische sfeer te komen. Wil jij ook graag een bezoek brengen aan de Kalahari? Neem dan eens een kijkje bij onze bouwsteen Ssst … In de Kalahari. Ondanks de grootse stilte die je hier kunt ervaren schuilt er traditionele zang en geklap van de San in de wind.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze bouwstenen

Himba's Namibië
bouwsteen

Dus zo leven de Himba’s

 • Damaraland - Opuwo
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 285,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Namibië bevolking
bouwsteen

Maïs plukken en manden vlechten

 • Tsumeb - Ondangwa
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 266,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Namibië bosjesmannen - vrouw
bouwsteen

Klik met de Bosjesmannen

 • Etosha - Grootfontein
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 385,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Safari Namibië
bouwsteen

Safari Oase!

 • privé wildpark ten zuiden van Otjiwarongo
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 533,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge