Naar boven

Maïs plukken en manden vlechten

bouwsteen

 • Reisschema:
  Tsumeb - Ondangwa
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 260,- p.p. bij 2 personen
Deze bouwsteen is een interessante toevoeging aan je reis als je kennis wilt maken met de cultuur en bevolking van Namibië. Boven de immense Etosha-zoutpan ligt het afgelegen Owamboland. Meer dan de helft van de totale bevolking van Namibië komt uit dit vlakke gebied en behoort tot de Owambo-stam. Je slaapt naast een homestead zodat je van dichtbij kan ervaren hoe de mensen hier leven. Dompel je onder in het Afrikaanse leven en steek je handen uit de mouwen tijdens het geitenhoeden, manden vlechten of mais plukken. Met je verblijf draag je in twee opzichten bij aan de gemeenschap. Een deel van de opbrengst gaat naar het dorp en daarnaast maken vele handen natuurlijk licht werk. Na de kenmerkende stilte en lege vlaktes vonden wij dit, voor Namibische begrippen, drukke gebied een welkome afwisseling.
Namibië bevolking
Decorative torn edge

Dag 1: Tsumeb – Ondangwa

Reistijd: circa 3-4 uur, dagafstand 250 kilometer

Na je safari door Etosha National Park rijd je deze ochtend over asfaltwegen in noordelijke richting naar de ‘bewoonde’ wereld van Namibië. Onderweg rijd je langs dorpen waar kleurrijke mensen op traditionele wijze een zelfvoorzienend leven leiden. Geiten, zinken hutjes, barretjes en eetstalletjes bepalen het straatbeeld en zorgen voor een altijd roerige sfeer.

’s Middags kom je aan bij je kleinschalige lodge, 4 ruime ronde hutten in Afrikaanse stijl met eigen badkamer. De lodge grenst direct aan een homestead en is opgezet door een Owambokoppel die je graag kennis laten maken met hun gemeenschap. Het zal misschien even vreemd zijn om het contrast te zien tussen de luxe hut waar jij verblijft en die van de Owambo’s. Maar je voelt je vast al snel een van hen. Om in de sfeer te komen, kun je de dag afsluiten met een koud biertje in de lokale shebeen, een vaak kleurrijke pub waar je snel contact maakt met de vriendelijke Owambo’s. Het diner is tijdens je verblijf inbegrepen.

Decorative torn edge

Dag 2: handje helpen op de homestead

Je hebt de energie van een stevig ontbijt nodig, want vandaag ga je de handen uit de mouwen steken. Samen met de eigenaar van de lodge kijk je waar je mee kan helpen. Een van de belangrijkste dagbestedingen van de Owambo is het stampen van mais voor maïspap en het hoeden van vee. Maar ook kun je helpen bij pottenbakken of manden vlechten. Je hebt dan gelijk een zelfgemaakt souvenir om mee naar huis te nemen. Voor ons was het een inspirerende ervaring om weer eens terug te gaan naar de basis.

Mocht je na je bijdrage aan de werkzaamheden nog energie over hebben voor andere activiteiten, dan kun je een bezoek brengen aan de arts & crafts-markt in een nabijgelegen dorp of een flessenrecycleproject bezoeken waar 450 weeskinderen opgevangen worden. Na het eten hebben wij nog tot in de late uurtjes gekletst bij het kampvuur.

Decorative torn edge

Dag 3: vertrek Owamboland

Reistijd: circa 4-5 uur

Vandaag neem je afscheid van de Owambomensen, je collega’s voor een dag. Zij zijn erg blij met je bezoek geweest, omdat de meeste toeristen dit gebied nog niet ontdekt hebben.

Je kunt vanaf hier verderreizen richting Botswana via de Caprivi met de bouwsteen Huttendorp langs rivieroevers of via Waterberg met Etosha-Windhoek Express terug reizen naar Windhoek.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Maïs plukken en manden vlechten

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Zebra's Etosha
bouwsteen

Dorstige zebra’s bij het kamp

 • Etosha National Park
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 240,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Namibië bosjesmannen - vrouw
bouwsteen

Klik met de San

 • Etosha - Grootfontein
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 310,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern