Dus zo leven de Himba’s
BouwsteenDe beschrijving van de bouwsteen is op basis van verblijf in lodges. Bij de kampeerreis slaap je op campsites.
Dag 1: Van Damaraland naar Kaokoveld
Reistijd: 4 uur, dagafstand 320 km Grootberg-Opuwo
De meeste reizigers komen uit Grootberg (bouwsteen Damaraland rhinotrekking). Via een deels geasfalteerde weg kom je in het verlaten gebied van Noord Namibië. Hoe noordelijker, hoe minder geciviliseerd. Je ziet geiten en lemen hutjes met rieten daken. Je deelt de weg met ezelkarren en vrouwen met hout op hun hoofd en kinderen op hun rug. In tegenstelling tot het grootste deel van Namibië is het hier niet vlak en droog. Rijd je met een 4×4, dan passeer je een groene bergpas. Met een gewone auto is het ook prima te doen, maar dan neem je een andere, iets langere, route.
Na ongeveer vier uur rijden kom je aan in Opuwo, waar je de komende nachten verblijft in een comfortabele lodge met infinity pool. Al badderend kijk je uit over de savanne. Opuwo zelf is niet meer dan een stoffig Afrikaans stadje met betonnen gebouwen, omringd door traditionele rondavels en Himba hutten.
Dag 2: Een kijkje in het leven van de traditionele Himba
Na een vroeg ontbijt word je door je gids opgehaald bij je lodge. Hij neemt je vanmorgen mee naar een traditioneel dorp van de Himba, één van de laatste nomadische stammen in Afrika. Je gids spreekt de taal van de Himba en vertelt je over de tradities en leefwijze.
De Himba is een trots volk dat erin slaagt om zich zo min mogelijk aan te passen aan de westerse beschaving. Zij smeren zich zelf drie keer per dag van top tot teen in met een mengsel van oker, as en zelfgemaakte boter. Hierdoor krijgen ze een rode kleur op hun huid. Dit mengsel zou moeten helpen tegen veroudering, maar bij de aanblik van een paar oudere Himba’s kwamen wij tot de conclusie dat het helaas geen wondermiddel is. Ze wassen zichzelf nooit. Ter compensatie gebruiken ze natuurlijke parfums, die zij heerlijk vinden ruiken. Wij vonden het even wennen.
Kaokoland is niet het oorspronkelijke leefgebied van de Himba. Ze leven hier ‘slechts’ sinds 200 jaar, nadat ze door de kolonisten werden verdreven naar het Noordoosten. Het mag duidelijk zijn dat het nooit gelukt is om de Himba te koloniseren.
We mogen een kijkje nemen in hun leven van alledag, wat betekent dat de mannen op pad gaan met het vee en de vrouwen bij de hutten blijven en op de kinderen passen. Interactie met de Himba is wat lastig en bestaat vooral uit kijken en toelichting van je gids. Voor ons westerlingen voelde het soms wat ongemakkelijk, maar onze nieuwsgierigheid overwon het. Wij vonden het verbazingwekkend om te zien en te horen hoe deze mensen leven, ver van alle technologische ontwikkelingen die wij niet meer kunnen wegdenken uit ons dagelijks leven. ’s Middags heb je alle tijd om een boek te lezen op je veranda, een duik te nemen in de infinity pool en/of gewoon te genieten van het uitzicht.
Dag 3: vertrek Kaokoveld
Na het ontbijt vervolg je je reis door Namibië. Reis je direct door naar het wildlife van Etosha, bereid je dan voor op een lange reisdag over goed geasfalteerde wegen. De eerste 240 km rijd je over dezelfde weg terug waarover je naar Opuwo gekomen bent. Wil je eerst nog wat langer genieten van minder toeristisch gebied op het Afrikaanse platteland, kies dan voor de cultuur en bevolking van Owamboland. Je kunt deze bouwsteen natuurlijk ook verlengen met een nachtje en dagtrip naar de Ruacana watervallen maken. Lees onderstaand meer over deze verlenging.
Onze slaapplekken
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Dus zo leven de Himba's - kampeerverblijf
De bouwsteen staat beschreven met verblijf in een lodge. Wil je graag extra avontuurlijk op reis gaan, dan kun je ook gaan kamperen. Dé manier om avontuurlijk en individueel door Namibië te reizen: een stevige 4×4 auto, een tent op het dak en volledige kampeeruitrusting. Je hebt alle ‘faciliteiten’ aan boord. Wij regelen een kampeerplek. ’s Avonds klap je de daktent op en roer je onder de sterrenhemel in je pannetje.
Verlenging: bezoek de Ruacana Falls
Botswana heeft de Victoria Falls, maar als dit niet in je reisplan past, zijn de Ruacana Falls een aardig alternatief. Met een extra overnachting in Opuwo bezoek je het uiterste noorden van Namibië. Met een extra nacht in Opuwo kun je een dagtrip naar de Ruacana Falls doen, niet ver van de grens met Angola. De Ruacana Falls zijn watervallen aan de Kunene rivier van wel 120 meter hoog en 700 meter breed in volle glorie. Ze horen tot de grootste watervallen van Afrika. In het droge seizoen (voornamelijk ons najaar) zijn ze minder groots dan vlak na het regenseizoen. Picknick aan de rand van de waterval met als uitzicht een deken van water. Met een beetje geluk zie je een regenboog door het kletterende water wat in de diepe kloof valt. Natuurlijk heb je tijd om langs de waterval te wandelen en de benen te strekken voordat je weer in de auto stapt. Voor zonsondergang ben je weer terug in je lodge.