Ultiem Namibië & Botswana on a budget
RondreisWij regelen de route voor je, die je in drie weken langs de hoogtepunten van Namibië en Botswana brengt. Van de rode zandduinen in Sossusvlei naar het wildpark Etosha, en van het rivierengebied de Okavango Delta naar de majestueuze Victoria Falls. Overnachten doe je lodges, in bungalows aan een rivier, in safaritenten, in knusse B&B's en zelfs in een hut van leem. Ultiem genieten in Namibië & Botswana, met een slim budget.
Dag 1 & 2 – Vlucht naar Windhoek, verblijf in Windhoek
Vaccinaties gehaald, koffers gepakt, ingecheckt; je bent klaar om te vertrekken voor je rondreis Namibië Botswana. De meeste vluchten vertrekken ’s middags of ’s avonds waardoor je de volgende ochtend aankomt in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Je wordt verwelkomd door onze chauffeur die je in drie kwartier naar je kleinschalige B&B, rustig gelegen nabij het centrum. De kamers zijn sfeervol ingericht met Afrikaanse kunst. Wij kregen hier gelijk een gevoel alsof we thuis kwamen. Het is heerlijk bijkomen in de palmentuin en bij het zwembad na de vlucht.
Afhankelijk van de aankomsttijd komt onze lokale partner je vandaag of morgenochtend in het B&B opzoeken. Hij of zij overhandigt een informatiepakket met tips en de routebeschrijving. Samen nemen jullie de route door en kun je vragen stellen. Heb je tijdens je reis assistentie nodig, dan is onze lokale partner 24 uur per dag te bereiken.
Bij aankomst krijg je een stadswandeling op papier mee zodat je op eigen tempo Windhoek kunt verkennen. Onderweg krijg je een indruk van de Duitse invloeden uit het verleden en de mengelmoes aan culturen van vandaag-de-dag. Naast highlights kom je ook langs dat ene leuke koffiebarretje of gezellige lunchroom die een inwoner van Windhoek ons aanraadde.
Dag 3 – Windhoek – Solitaire
Reistijd: circa 4 uur, dagafstand 260 kilometer
Wij haalden ’s morgens bij de supermarkt wat eten en drinken voor onderweg én de eerste nachten. Het is een aardig stuk rijden en je komt niet veel tegen onderweg. Bovendien slaap je de eerste nachten op een soort camping, maar dan wel met je eigen bed in de tent! Het is wel vrij basic, daarom gebruiken we het woord glamping liever niet. Je slaapplek voor de komende twee nachten gelegen op zo’n zestig kilometer boven het dorp Sesriem, de toegangspoort naar de Sossusvlei. Doordat je iets verder van de ingang van het park af zit, betaal je voor de accommodatie niet de hoofdprijs – geld wat je overhoudt voor een leuke activiteit. Je krijgt vandaag al een goed beeld van de enorme uitgestrektheid van Namibië. Het enige noemenswaardige stadje onderweg is Rehoboth, waar je al na negentig kilometer voorbij rijdt.
Voor de meeste reizigers is dit gebied één van de hoogtepunten tijdens de reis. Met een Windhoek Lager (lokaal biertje) of Amarula in je hand, staar je vanavond uit over het landschap en droom je weg bij je reis. In de verte zie je de zon achter de bergen of woestijnduinen zakken… dit is Namibië!
Dag 4 – Sossusvlei
Reistijd: circa 1 uur, dagafstand 100 kilometer
Wil je de Sossusvlei op z’n mooist beleven, zorg dan dat je voor zonsopkomst bij de entree bent. Want zodra de zon ontwaakt gaan de poorten open en rijd je over een kaarsrechte weg door de Sossusvlei. Aan beide kanten doemen de zandduinen op. Sommige zijn honderden meters hoog, zo ook Dune 45 die je kunt beklimmen. Best pittig in het mulle zand, maar het uitzicht over de duinenzee is waanzinnig.
Midden tussen de immense duinen liggen de kalkvlaktes van Deadvlei. Hier staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn maar nog volledig in tact zijn door het droge klimaat. De Deadvlei is alleen te bereiken met een 4×4 (shuttle) of met de benenwagen. Wij kozen voor de benenwagen op de heenweg; een pittige wandeling (circa 4 km), maar zeker een aanrader. Je wandelt tussen de hoogste zandduinen ter wereld die zich constant verplaatsen door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. Terug pakten we de shuttle die ons voor een klein bedrag weer naar de auto bracht.
Neem voldoende water mee vandaag, zeker als je de wandeling naar Deadvlei maakt. Vanaf een uurtje of elf lopen de temperaturen flink op tot wel veertig en soms vijftig graden en we raden je dan ook aan om dan terug te keren naar je auto.
Dag 5 – Sossusvlei – Swakopmund
Reistijd: circa 4 uur, dagafstand: 300 km
Laat bij het ontbijt nog een gaatje over. Nadat je uitgecheckt bent raden we je aan om te stoppen bij het benzinestation on Solitaire (er is er maar één, dus kan niet missen). De inmiddels overleden eigenaar Moose bakte hier dagelijkse verse Nederlandse appeltaart. Dit recept is gebleven in Solitaire en om je vingers bij af te likken. Vanaf Solitaire rijd je door de middle of nowhere naar de kustplaats Swakopmund. Met een wit uitgeslagen landschap en soms enorme kraters in de weg, lijkt het alsof je op de maan rijdt. Na zo’n vijf uur rijden kom je bij een natuurlijke lagune met honderden flamingo’s en pelikanen.
Dan is het nog een half uurtje rijden naar Swakopmund, een kustplaats waar de Duits koloniale invloeden (apfelstrudel!) nog sterk zichtbaar zijn. Er hangt een leuk sfeertje; veel restaurants, terrasjes, shoppen of over het strand slenteren. Je verblijft hier twee nachten in onze smart optie: gastvrij met een goede prijs/kwaliteit verhouding.
Swakopmund is ook meer een kustplaats dan een badplaats. Misschien zie je enkele dappere zwemmers, maar het water is niet bepaald aangenaam warm zoals je misschien zult verwachten in Afrika. Qua accommodatie hebben we een eenvoudig, maar centraal gelegen guesthouse uitgekozen. Er komen hier ook veel zogeheten ‘overlanders’ die gezamenlijk in een safaritruck door Afrika reizen dus het is altijd gezellig. De kamers en het ontbijt zijn prima en meer heb je in Swakopmund eigenlijk niet nodig, omdat je meestal de hele dag op pad bent.
Wil je liever wat comfortabeler verblijven op dit punt van je Namibië & Botswana rondreis? Kies dan voor onze gezellige B&B in Swakopmund. Het hogere comfortniveau zie je vooral terug in de gebruikte materialen, de badkamer en de bedden.
Dag 6 – Vrije dag in Swakopmund
Swakopmund is dé activiteitenstad van Namibië. Je kiest zelf wat je gaat doen vandaag. Zo kun je op bezoek gaan bij de kolonie zeeleeuwen die hier voor de kust huisvest, per boot of nog leuker: per kajak. Of je kan een nature drive per quad maken door de zandduinen. Je gids vertelt je over de planten en dieren die zich hebben aangepast aan het droge klimaat. Voor deze trip worden andere quads gebruikt en rijd je minder hard, waardoor dit minder slecht voor de natuur is dan een standaard quadtour. Sportievelingen kunnen sandboarden, waarbij je met een snelheid van tachtig kilometer per uur van de duinen roetsjt. Nog steeds niet genoeg avontuur? Ga dan parachutesprinten!
Dag 7 – Swakopmund – Brandberg
Reistijd: circa 6,5 uur, dagafstand: 450 km
Tank voordat je Swakopmund uit rijdt de auto vol, want het is de komende dagen de enige mogelijkheid. Bij Henties Bay rijd je landinwaarts en beland je in een soort maandlanschap. De gravelweg heeft een slechte conditie met flinke kuilen dus je wordt flink door elkaar gehusseld. Wanneer het landschap verandert, kom je in de buurt van je overnachtingsplek. Het wordt heuvelachtig en er liggen overal rotsblokken verspreid, alsof iemand ze daar gewoon heeft neergegooid. Omdat het lang reizen is naar Etosha, plannen we een tussennacht in. Zo start je fris met je safari de volgende dag. Je slaapt vanavond in de omgeving van Brandberg, middenin de rotswoestijn. Behalve je accommodatie is er geen andere bebouwing. Een bijzondere gewaarwording vonden wij.
Dag 8 – Brandberg – Etosha
Reistijd: circa 4,5 uur, dagafstand circa 360 kilometer
Bij de entree van Etosha, de Anderson Gate, ontvang je een toegangsbewijs, waar je vervolgens bij het eerste kamp (Okaukuejo) entree betaalt. De afstand naar Etosha is afhankelijk van in welk kamp je slaapt. Okaukuejo is ongeveer een half uur rijden en Namutoni zo’n vier uur. Wij kochten bij de entree een plattegrond van het park. Ook handig om bij de receptie op de kaart te kijken. Hier hebben andere bezoekers met speldjes aangegeven welke dieren onlangs zijn gezien. Op basis hiervan kun je een route uitstippelen. Dan is het tijd om te speuren naar wild. Wij vonden het uniek om met eigen auto door de natuur op zoek te gaan naar brullende leeuwen en tetterende olifanten.
’s Avonds slaap je in een Etosha kamp. Het is grootschalig opgezet, maar ligt ideaal. Eén van de unieke mogelijkheden in het kamp zijn de waterdrinkplaatsen. Met een picknick zaten we de hele avond en nacht naar het wild te kijken bij de drinkplaats die ’s nachts verlicht wordt. Etosha is in het hoogseizoen (juli t/m oktober) snel volgeboekt; we reserveren dan een alternatief net buiten het park.
Dag 9 – Safari Etosha
Deze twee dagen staan geheel in het teken van Afrikaans wild. Je blijft twee nachten in Etosha, zodat je lekker veel tijd hebt. De poort van het park gaat open zodra de zon op komt. We raden je aan om direct op pad te gaan aangezien het wild in de vroege ochtend of laat in de middag het meest actief is. Wij vinden het een hele belevenis om met je eigen auto op zoek te gaan naar brullende leeuwen en tetterende olifanten. Rijd naar natuurlijke drinkplaatsen; olifanten, giraffen, kudu’s en zebra’s komen hier regelmatig drinken.
Als de zon hoger staat en de dieren een beschutte plek zoeken, rijd je verder oostwaarts naar het kamp Halali. Je kunt hier lunchen (exclusief) en even de benen strekken. Vervolgens stap je weer in de auto en speur je naar wild tot de zon ondergaat. Je overnacht één nacht in onze gezellige guestfarm een stuk buiten Etosha National park. Eten doe je bij je accommodatie. Een lekker glas wijn erbij en een knalheldere sterrenhemel, wij tekenen ervoor…
Dag 10 – Etosha – Rundu
Reistijd: circa 4,5 uur, dagafstand 320 kilometer
Zodra je Etosha achter je laat, verlaat je ook het toeristische gebied. Je rijdt richting de Caprivi Strip, een lange strook van ongeveer 500 km lang en 35 km breed die een scheiding vormt tussen Zambia en Angola in het noorden en Botswana in het zuiden. De Caprivi is het natste gebied in Namibië en het enige gebied waar je de nijlpaarden kunt zien. De grote rivieren (zoals de Okavango, Kwando en Zambezi) zorgen voor een bijzonder contrast; de droge woestijn en de groene Caprivi. Door het vele water, leeft hier een grote variëteit aan zoogdieren en vogelsoorten. Vooral grote kuddes olifanten zijn in overvloed, echter door de dichte begroeing niet altijd makkelijk te zien. Je slaapt vanavond in Rundu aan de oevers van de Okavango rivier. Je houten chalet heeft een veranda met uitzicht op de rivier. Vanaf hier kun je genieten van de ondergaande zon of je kunt een hengel uitgooien om te vissen. Als je op tijd vertrekt, heb je ’s middags nog tijd voor een boottocht over de Okavango rivier op zoek naar nijlpaarden (op eigen gelegenheid).
Dag 11 – Rundu – Popa Falls
Reistijd: circa 3 uur, 210 km
Na Rundu rijd je echt de Caprivi in, een stukje ‘real Africa’. Onderweg kom je langs huttendorpen en zie je het lokale plattelandsleven. Je slaapt in Popa Falls, aan het begin van Caprivi en bent daar aan het begin van de middag. Het is hier ’s middags heerlijk toeven aan de oever van de rivier. Als je wilt, kun je aan het eind van de dag een wandeling maken naar een dorpje in de buurt, waar je ziethoe de mensen leven in traditionele rieten hutten. En in een shop dichtbij kun je een lokaal biertje proeven. Je slaapt vanavond in een safari tent aan de oevers van de rivier, een hele beleving.
Dag 12 – Popa Falls – Kwando tented camp
Over de Caprivistrook rijd je verder. Naarmate je dichterbij de rivier komt, wordt het steeds groener. Je zult zien dat er hier geen hekken zijn en dieren zomaar de weg over kunnen steken. Wij kwamen olifanten tegen en giraffen die stonden te eten bij de bomen aan de zijkant. Vanavond slaap je in omgeving Kwando. Proef ook hier van de ‘Namibian way of life’ en slaap in een van de tenten verspreid over verschillende locaties in Namibie. Zorg dat je van tevoren boodschappen hebt gedaan om je eigen diner te bereiden op de braai. Steek een gezellig kampvuur aan ’s avonds en luister naar de geluiden van de natuur. Misschien hoor je wel een hyena roepen vannacht…! De tenten zijn voorzien van vier bedden, een eigen badkamer en keuken met koelkast en alle keukengerei die je nodig hebt. Je mag bovendien gebruik maken van de faciliteiten van de lodge even verderop. Ze hebben hier zelfs een zwembad. Wel oppassen als je naar de lodge loopt (’s avonds rijd je beter), want er kan zomaar een wild dier rondlopen.
Dag 13 – Kwando – Kasane en Chobe wildpark
Vanuit de Caprivi steek je de grens over naar Botswana. Je rijdt over een stoffige weg naar Kasane, het stadje aan de rand van Chobe National Park. Chobe is een heel groen wildpark door de rivier die er doorheen stroomt. De rivier geeft drinkwater voor de dieren, vandaar dat er zoveel zijn. Het National Park heeft ook de grootste olifantenpopulatie ter wereld; we raden je daarom aan om bij aankomst een game drive te regelen en te genieten van deze majestueuze dieren.
Je overnacht twee nachten in een lodge, direct aan de Chobe rivier in het plaatsje Kasane. Je slaapt in één van de aaneengeschakelde kamers onder een rieten dak. Aan het einde van de dag kun je relaxen met een drankje bij het zwembad of turend over de rivier. Er is een restaurant/bar waar je ’s avonds kunt eten, maar je kunt ook naar één van de restaurants in het dorp.
Dag 14 – Kasane vrije tijd – Victoria Falls op eigen gelegenheid
Na het ontbijt aan de rivier heb je de volle dag ter vrije besteding. Vanuit Kasane kun je een dagexcursie maken naar de Victoria Falls, eigenlijk wel een must als je hier bent. De watervallen zijn 1708 meter breed, 100 meter hoog en elke minuut stort 250 miljoen liter water naar beneden. Ze liggen op de grens van Zimbabwe en Zambia en in een dag kun je beide kanten bezoeken. Aan de grens moet je een visum voor Zimbabwe betalen, zo’n US$35 per persoon die je ter plekke in dollars moet afrekenen; hou hier dus rekening mee. ’s Avonds slaap je een tweede nacht in de lodge in Kasane in Botswana.
Dag 15 – Kasane – Nata (vlakbij de zoutpannen)
Reistijd: 4 uur, dagafstand 310 kilometer
Na deze waterrijke dagen, kruip je achter het stuur richting het zuiden. Je laat de grote rivieren achter je en komt in een drogere omgeving. Je krijgt een goede indruk van het platteland van Botswana. Je komt langs kleine dorpjes en ziet mensen het land bewerken. Botswana heeft ook honderden (zo niet duizenden) ezels, overal zie je lopen. Nata zelf is een typisch pioniersstadje, maar in de omgeving zie je dat de natuur hier nooit ver weg is. Je slaapt vannacht in een chalet. Er is een a la cart restaurant, wifi, een bar en een zwembad. Op acht kilometer van het Nata Bird Sanctuary kun je tegen een entree de zoutpannen op. Dit gebied staat bekend om hun uitgestrekte zoutpannen en de graslanden met Mopane-Baobap en Acaciabomen begroeide savanne. Geniet ’s avonds van de indrukwekkende zonsondergang boven de vlakte. Je accommodatie biedt diverse tours aan waaronder een sunset tour op de zoutpannen. Vraag ernaar bij aankomst.
Vraag ons naar de mogelijkheden als je liever een nacht in een bivak op de zoutpannen wil overnachten: je verruilt je auto dan voor een quad bike en stuurt over opgedroogde zoutvlaktes. Aan het eind van de dag zit je bij het vuur en rol je je bedje uit. Een nacht onder de sterren, pal op de zoutpannen… We plannen het graag voor je in.
Dag 16 – Nata – Maun
Vanuit Nata is het vier uur rijden naar Maun, de uitvalsbasis voor de Okavango Delta en Moremi National Park. De Okavango Delta is een enorm web van waterwegen dat zich uitstrekt over honderden kilometers. Het is het leefgebied van een diversiteit aan ‘African wildlife’. Hier kun je werkelijk alles tegen komen; leeuwen en tetterende olifanten tot kleurrijke kikkers en knorrende nijlpaarden. Moremi is het aangrenzend National Park, met name bekend om het spotten van roofdieren zoals leeuwen, hyena’s en roofvogels.
Na aankomst in Maun installeer je je voor de nacht in een Afrikaans huisje of safaritent net buiten Maun. Het huisje staat in de natuur en is beschilderd met Afrikaanse patronen. ’s Avonds kan je kiezen voor één van de restaurants in de hoofdstraat van Maun voor een diner of eventueel bij de accommodatie als er voldoende eters zijn.
Dag 17 – Optioneel: ontdek de Okavango Delta
Vandaag kun je zelf kiezen wat je gaat doen. Wij maakten vanuit hier een dagexcursie door de Delta met een traditionele mokoro (uitgeholde boomstam). Dwars door het dichte riet en de waterwegen vaar je naar een van de eilanden. De bushwalk die we hier maakte was een totaal nieuwe ervaring. Met de zompige ondergrond en een aantal riviertjes die je door moet, is het aan te raden oude gympen te dragen. Wij zagen klein wild zoals zebra’s en giraffen, geweldig. Ook kun je kiezen voor één van de andere activiteiten zoals een vlucht boven het waterlandschap. Vanuit een klein vliegtuigje zie je de nijlpaarden zwemmen en lijkt het net alsof je de giraffen aan kunt raken. Heb je nog geen genoeg van wild spotten, dan raden we aan een game drive naar Moremi National Park te reserveren, hiervoor plannen we graag een extra nacht voor je in. ’s Avonds slaap je weer in de accommodatie in Maun.
Dag 18 – Okavango Delta – Ghanzi
Reistijd: 4 uur, dagafstand 275 kilometer
Vandaag vertrek je uit Maun. Je kunt vanmorgen rustig aan doen want de rit zal ongeveer vier uur in beslag nemen. Je stuurt richting Windhoek, maar maakt een tussenstop in Ghanzi om de lange reistijd te doorbreken. Ghanzi is het gebied van de San-stam, één van de eerste bewoners van Zuidelijk Afrika. Het plaatsje is niet bijzonder interessant, maar omdat het in één rit te ver rijden is vanaf Windhoek naar Maun, slapen we hier één nacht in een eenvoudig chalet.
Dag 19 – Ghanzi – Windhoek
Reistijd: 6 uur, dagafstand 470 kilometer
Vandaag staat je laatste autorit van deze vakantie op het programma. Na je ontbijt reis je naar de grens van Namibië. Wij hadden zelf een lunchpakket bij de lodge meegenomen omdat er onderweg niet veel gelegenheid is om iets te kopen. Je passeert typisch Afrikaanse dorpen met huizen gemaakt van klei. Kinderen spelen langs de kant van de weg en zwaaien naar je of hoeden het vee. Je rijdt in vier uur tijd naar de grens waar je je paspoort vult met nog meer stempels. De route naar Windhoek is prima: de wegen zijn goed en de bewegwijzering is duidelijk. In Windhoek lever je de huurauto in. Je hebt een laatste overnachting in Windhoek voordat je in het vliegtuig stapt richting Europa.
Dag 20 & 21 – Terugvlucht vanuit Windhoek
Vandaag neem je afscheid van je Namibië en Botswana budget rondreis en vlieg je terug naar Nederland. Je wordt bij je guesthouse opgehaald en op tijd naar de luchthaven van Windhoek gebracht. De meeste vluchten vertrekken ’s middags en vliegen ’s nacht. Je komt dan de volgende ochtend aan in Europa.
Je kunt deze rondreis naar eigen wens verlengen of aanpassen. Je kunt dit aangeven op ‘mijn reisplan‘. We helpen je er graag bij.