Naar boven

Zelf rijden in Namibië en Botswana

Vervoer & verblijf

Autorijden in Namibie
Namibia - Fish River Canyon- Car

Hoe is het om zelf te rijden?

Een groot gedeelte van de wegen in Namibië en Botswana zijn gravelwegen (verharde zandwegen). Het rijden op deze wegen is anders dan onze asfaltwegen. Er ligt nog een laagje rul zand of grind op en heeft veel kuilen in de weg. Zo lang je je houdt aan de voorgeschreven verkeersregels, dan kun je prima zelf rijden in Namibië en Botswana. Rijd niet harder dan 60 km per uur in de bebouwde kom, 80 km per uur op gravelwegen en 120 km per uur op de asfaltwegen. Tachtig op een gravelweg, lijkt misschien weinig, maar je zult merken dat het anders rijden is dan op asfalt. Rijd je te hard en moet je plotseling uitwijken voor een diepe kuil of een dier dat oversteekt en je geeft een stevige ruk aan het stuur, dan is de kans groot dat je over de kop slaat met alle gevolgen van dien.

Met de juiste snelheid kun je rustig anticiperen op een plotselinge verandering die je niet gewend bent als je op de gemiddelde snelweg in Europa rijdt.

Als je op een gravelweg rijdt, dan passeer je regelmatig kleine drooggevallen rivierbedding. Rijd je hier harder dan 80, dan is de kans groot dat je de onderkant van de auto beschadigd. Ook is de kans op schade door zand groot wanneer je harder dan 80 kilometer per uur rijdt. De auto kan hierdoor gezandstraald worden en schade aan de auto is in deze gevallen niet gedekt.

Het is zeker niet onze bedoeling om je te ontmoedigen om met een huurauto door Namibië en Botswana te reizen, in tegendeel, wat ons betreft is het dé manier deze landen te ontdekken, maar we kunnen niet genoeg benadrukken dat je rustig moet rijden, in het bijzonder op de gravelwegen en houd je aan de verkeersregels zodat je niet voor onverwachte (financiële) verrassingen komt te staan. In Namibië en Botswana wordt aan de linkerkant van de weg gereden.

botswana-rondreis-kampeerauto
kaart lezen Namibie

Brandstof in Namibië en Botswana

Er zijn weinig tankstation in Namibië en Botswana. Als vuistregel gebruiken wij dan ook; tank de auto helemaal vol zodra je een tankstation tegenkomt. Bij 4×4 auto’s heb je vaak een dubbele tank, zorg dan dat beide tanks helemaal vol zijn. Rijd je dwars door Chobe en Moremi (Nationale Parken in Botswana) tijdens je reis, dan raden we je aan om naast een volle tank ook een extra reservoir mee te nemen.

Zorg voor een goede verzekering

Namibië en Botswana kennen strenge regels omtrent autohuur en verzekering. Zo is iedere huurauto voorzien van een zogeheten ‘black box’ die je snelheid en rijgedrag registreert. Mocht bij een ongeluk blijken dat je je niet aan de snelheid of regels hebt gehouden, dan ben je zelf aansprakelijk voor de schade. Een andere belangrijke reden waarom wij, Riksja Namibië, kiezen voor een uitgebreid verzekeringspakket is dat lokale auto’s niet verplicht verzekerd zijn. In het kort betekent dit dat schade buiten jouw schuld om alsnog voor eigen rekening kan komen. Dit is het zogenaamde eigen risico. Huur je bij ons een auto, dan heb je € 0,- eigen risico.

background-pattern