Naar boven

Geld in Namibië

Voorbereid op reis

Geldzaken

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar, welke gelijk staat aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Als je een bedrag in Namibian Dollars deelt door tien, dan heb je ongeveer de prijs in Euro’s. Als je je Namibië vakantie combineert met een bezoek aan Zuid-Afrika, wees je dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian Dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel nog met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen. De officiële munteenheid in Botswana is de Pula. Pula en Namibian Dollars zijn niet te koop bij grenswisselkantoren (Zuid-Afrikaanse Randen wel). Daarom raden we je aan om bij aankomst in Namibië en bij de grensovergang naar Botswana lokale valuta te pinnen. Grensovergangskosten kunnen betaald worden met een creditcard. US Dollars worden (bijna) niet aangenomen in Botswana. Bij de Victoria Watervallen daarentegen wel. Zorg dat je hier voldoende cash mee hebt in US Dollars (100-200 p.p.), want pinnen is vaak lastig. Alleen de toegang komt al neer op 50 USD per persoon wat contant betaald dient te worden.

Creditcard

Op veel plekken in Namibië en Botswana kun je met creditcard betalen. Skimming komt in Afrika steeds vaker voor, betaal in winkels en bij tankstations altijd contant. Laat ook nooit iemand je helpen met het opnemen van geld bij een ATM of bij het pinnen. Ook al ziet deze persoon er betrouwbaar uit. Bij de lodges raden we je aan om wel met je creditcard te betalen (zo is je betaling ook verzekerd), dit scheelt weer contant geld.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Neem voor meer informatie even contact met je bank op.

background-pattern