Naar boven

De 10 beste redenen om naar Namibië & Botswana te gaan!

blog

Na een fijne (rechtstreekse) vlucht stap ik het vliegtuig uit en meteen voel ik het. Afrika. Het is precies zoals ik me voor heb gesteld. De geur, de geluiden, de temperatuur en de mensen. Alles ademt Afrika! Het is één van de meest veelzijdige continenten van onze wereld. Hoe kies je als reiziger uit al die landen de juiste bestemming voor jouw reis. Daar kunnen wij je natuurlijk heel goed bij helpen. Namibië… wat kan ik daar zien? En dan heb je ook nog Botswana, wat is daar dan te doen? En is het wel veilig? Zie ik daar alleen maar zand? Veel vragen die in je op kunnen komen. Nou, geloof ons: zand is er wel, maar er is veel meer dan dat! Want, ooh … wat vinden wij het reizen door Namibië en Botswana geweldig. Ben jij nog niet helemaal overtuigd? We geven je tien goede redenen waarom deze twee landen op je bucketlist horen te staan.
Decorative torn edge
Geschreven op
zondag 20 januari
Geschreven door
Stefan Greeuw

#1 Het ongerepte Afrika vind je hier!

Zuidelijk Afrika is een populaire vakantiebestemming en dat geldt ook voor Namibië en Botswana. Terwijl Zuid-Afrika zich steeds meer ontwikkelt, blijven Namibië en Botswana nog ongerept. Zo worden er maar weinig hotels en andere slaapplekken bijgebouwd en staat het behoud van natuur en cultuur erg hoog op de agenda. Reizen door Namibië en Botswana betekent dus reizen door een ongerept stukje van Afrika!

Namibië Botswana - woestijn
Namibië en Botswana - bosjesvrouw

#2 Bosjesmannen en Himba’s

In Namibië vind je nog de oude stammen van Afrika, waaronder de Bosjesmannen en de Himba. Aapjes kijken houden we niet van, maar we brengen je wel graag naar plekken waarbij je in contact komt met deze stammen. Kaokoland in Noord-Namibië, bijvoorbeeld, wordt gezien als één van de laatste stukjes echte wildernis in Zuidelijk Afrika. Hier begeef je je in het leefgebied van de Himba, één van de laatste authentieke stammen in Afrika. Vrouwen met hun okerrode huid en haren stijf van het geitenvet laten je hun dorp zien. Of ga mee op jacht met de Bosjesmannen in de omgeving van Grootfontein. Genoeg tijd om de traditionele ‘kliktaal’ te leren heb je niet, maar wij vonden het echt geweldig om tijdens onze rondreis te ervaren hoe deze mensen van de natuur om zich heen leven.

#3 Wild, wild en nog eens wild

Zeg je Afrika dan zeg je wild! En wie wil er nu niet het grote wild van Afrika spotten tijdens de rondreis Namibië? En terecht! Wij vinden dit (nog steeds) één van de leukste activiteiten in deze twee landen, maar er is een verschil: vind je in bijvoorbeeld Zuid-Afrika al het wild in de kleine privé reservaten, in Namibië en Botswana loopt het wild bijna overal! Niet gebonden aan hekken maar vrij zonder obstakels. Echt zoals het hoort vinden wij. Met name Botswana is één van de grootste dierentuinen ter wereld. Hier kom je mens en olifant naast elkaar in harmonie tegen. Onze favoriet? Absoluut het Chobe gebied, dit is namelijk de leefomgeving van de grootste olifantenpopulatie ter wereld!

Namibië Botswana - Okaukejo Waterhole
Namibië en Botswana - 4x4 rondreizen

#4 Alleen op de wereld

Uren rijden en reizen en helemaal niemand tegenkomen, waar kan dat nog? Nou, in Namibië! Het land kent uitgestrekte zandwoestijnen, rotswoestijnen, grillige bergketens, ruige canyons en valleien. Zo ver het oog kijkt, je bent helemaal alleen. Eng? Nee, hoor! Met een paar uurtjes rijden ben je zo weer in de bewoonde wereld.

#5 Vriendelijkste en meest behulpzame mensen ooit!

Juist doordat Namibië en Botswana zo ongerept zijn en je uren kunt rijden zonder iemand tegen te komen, is de lokale bevolking ontzettend behulpzaam. Kom je vast te zitten of heb je pech, ja dan kan het zijn dat je even moet wachten! Maar als er dan iemand, eindelijk (!), langs komt rijden, dan zullen ze altijd bereid zijn je te helpen. Het zit in hun cultuur. Een tip, neem voldoende water mee voor onderweg.

Namibië en Botswana met kinderen
Namibië en Botswana - canyon

#6 De grootse canyon van heel Afrika

De meest bekende canyon ter wereld is natuurlijk de Grand Canyon in Amerika. Maar wist je dat Namibië de tweede grootste canyon ter wereld heeft en daarmee de grootste van het hele Afrikaanse continent? Dit is de Fish River Canyon. Je moet er even voor rijden, maar het is zeker de moeite waard om dit toe te voegen aan je reis. Dit gebied vonden wij één van de meest adembenemende van het land. De bergen in de verte lijken maar niet dichterbij te komen. En dan ineens is daar die immense canyon. De Fish River heeft de aarde hier in de loop der eeuwen uitgesleten tot een immense canyon. Bijzonder? Ja, enorm! Omdat deze canyon zich bevindt in een land waar praktisch geen regen valt.

#7 Een binnenlandse delta

Naast de droge woestijnen van Namibië kent het buurland Botswana een heel ander natuurfenomeen; de Okavango Delta. Een delta mondt altijd uit in de zee, toch? Maar Botswana ligt niet aan zee… Toch is hier een delta welke uitmondt in… ja dus, in het binnenland! Ieder jaar na het regenseizoen (december tot en met april) stroomt het water van de Kavango rivier het land in. Hier vertakt de rivier zich in kleine stroomjes op het relatief vlakke landschap. Resultaat is een enorm vruchtbaar gebied waar veel vogels, olifanten en ander groot wild op af komt. Met een traditionele Mokoro gingen wij de delta in om alles van dichtbij te ervaren.

Namibië Botswana - Mokoro
Namibië Botswana - Victoria Falls

#8 Woestijn en watervallen?

Bij een Afrika-reis zou je niet meteen aan watervallen denken. Toch vind je op het Afrikaanse continent één van de grootste watervallen ter wereld: de Victoria Falls. Wist je dat dit zelfs één van de zeven wereldwonderen is? Op nog geen uur rijden van Kasane in Botswana vind je de donderende watervallen. Ze vormen een natuurlijke grens tussen Zambia en Zimbabwe. Wil je echt een toffe ervaring? Ga dan net als ons met een helikopter over de watervallen. Zo zie je pas echt goed wat voor invloed het water heeft op het land en hoe groot de watervallen zijn. Echt een gaaf gezicht wanneer de zon door de mist schijnt en je er een prachtige regenboog over ziet glijden.

#9 Kamperen in het wild

Kamperen? In Afrika? Met al die wilde dieren? Natuurlijk, en geloof ons: dit is helemaal te gek! Met je eigen 4×4-wagen, met een tent boven op het dak, stuur je dwars door Botswana heen. En waar slaap je dan? Natuurlijk op het dak! De dieren lopen ’s nachts door je kampement heen en je wordt wakker (veilig op het dak) van de bush-geluiden. Dit is het echte Afrika! Tip: vergeet niet je eten weg te bergen in de avond, anders ben je de volgende ochtend je ontbijt kwijt aan de brutale apen.

Namibië Botswana - wildkamperen
Namibië en Botswana - overnachten

#10 De mooiste slaapplekken

Ben je niet zo’n fan van het kamperen? Niet getreurd! Botswana, maar ook met name Namibië, kent de mooiste slaapplekken! Variërend van een safaritent op palen aan de Chobe rivier tot een traditionele rondavel op de rand van een tafelberg of schattige huisjes gebouwd in de rotsen. Je vindt het allemaal in Namibië en Botswana. En ons pareltje? Slapen onder de sterrenhemel in een bivak! Dit kun je doen midden op de Makgadikgadi zoutvlakte. Nog nooit hebben wij zo veel vallende sterren gezien en dat voor het slapen gaan. Koud? Nee, helemaal niet. De bivak is gemaakt van hetzelfde materiaal als de kampeertent en isoleert heel goed. Lekker warm en comfortabel de hele nacht naar de immense sterrenhemel kijken.

Dit zijn slecht 10 reden om naar Namibië en Botswana te reizen. We kunnen er zo nog veel meer opnoemen. Kies je voor beide landen of voor één van beide bestemmingen? Een ultieme Afrika beleving is gegarandeerd.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern