Naar boven

Een snufje zout

bouwsteen

 • Reisschema:
  Kasane – Gweta
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Reissom:
  vanaf € 395,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  juni - oktober (droogseizoen)
 • Inclusief:
  o.a quad bike excursie met gids
Een actieve bouwsteen waarbij je met een quadbike over de uitgestrekte zoutpannen van Botswana scheurt. Met de zon op je gezicht, de wind in je haren en opwaaiend stof stuur je door het droge landschap. Je passeert de graslanden, savanne met de zoutpannen op je vizier. Het witte zout schittert in de zon en doet bijna pijn aan je ogen. In een laaghangende zon worden de schaduwen langer en maakt de gids het kampvuur aan. Je overnacht in de middle of nowhere. Terwijl je onder de wol kruipt, verschijnt er een immense sterrenhemel boven je. Wij lagen nog wel een paar uur wakker naar boven te staren.
botswana zoutpannen
Decorative torn edge

Dag 1 – Makgadikgadi-zoutpannen Botswana

Een stevig ontbijt is aan te raden, omdat de weg van Kasane naar Gweta het eerste stuk slecht is. Je zult menig gat moeten ontwijken. Je laat de grote rivieren achter en komt in een drogere omgeving. Makgadikgadi Pans National Park, je eindbestemming van de dag, bestaat uit zoutwaterpannen, eindeloze graslanden en savannevlaktes met verdwaalde baobabbomen. Om 14.00 uur vertrek je vanaf de lodge in Gweta naar de zoutpannen. Je verruilt je auto voor een quadbike en stuurt over de graslanden richting de zoutpannen. We raden je aan een zonnebril op te doen; niet alleen schittert het zout in de zon, maar je voorganger doet behoorlijk wat stof opwaaien. Het contact met de omgeving is intenser dan vanuit je eigen auto. Je voelt de natuur, het stof, de warmte. Het begrip leegte krijgt een betekenis.

Aan het eind van de dag wordt het kamp opgeslagen. Je slaapt onder de blote sterrenhemel op matrassen naast elkaar. Alle benodigdheden (lakens, dekens, matras etc.) worden meegenomen. Op een stoeltje schaar je je rond het kampvuur, terwijl de gids een traditioneel potje voor je kookt. De Afrikaanse sterrenhemel is (bij helder weer) adembenemend: miljoenen sterren en met een beetje geluk zelfs de Melkweg …

Decorative torn edge

Dag 2 – vertrek  zoutvlakte Botswana

De zon wekt je bijtijds en de gids maakt een eenvoudig ontbijt voor je klaar. Je gaat op de quadbike terug naar de lodge, waar je eventueel nog een douche kunt pakken voordat je verder reist. Vanuit hier reis je door naar Maun, het uitgangspunt voor de Okavango Delta.

In de bouwsteen knorrende nijlpaarden in de delta vaar je in een uitgeholde boomstam door het riet van de grootse inlandse delta van het Afrikaanse continent. Spinnetjes hebben hun web gespannen tussen de rietstengels en je ziet knorrende nijlpaarden en kleurrijke kikkertjes.

Decorative torn edge

Reizen in regenseizoen

Deze bouwsteen is boekbaar in het droge seizoen van 1 juni t/m 31 oktober. In de overige maanden is het regenseizoen, waardoor de zoutpannenbivak niet mogelijk is. Reis je in deze maanden naar Botswana, dan plannen we een overnachting in Gweta in zonder excursie. Meer informatie over de lodge lees je onderstaand. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je ter plaatse een halve dag excursie naar de zoutpannen boeken. In het regenseizoen zijn de graslanden bezaaid met gnoes, zebra’s, antilopen, leeuwen, hyena’s, cheeta’s en nijlpaarden die de zomerregen achterna zijn getrokken.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Een snufje zout

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

botswana zoutpannen lodge
botswana zoutpannen lodges
botswana zoutpannen ldge
Variant
1

Geen bivak? Lodge kan ook...

 • Reissom:
  € 510,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1 overnachting in een lodge met diner en ontbijt, quadbike excursie

Wil je wel naar de zoutpannen, maar zie je jezelf niet op een matras onder de sterrenhemel slapen? Dan kun je overnachten in de nabijgelegen lodge in plaats van in de zoutpan. Je slaapt in Gweta tussen enorme baobabbomen in een traditionele Bakalanga-hut. Deze is gemaakt van modder, waardoor het tijdens de hitte van de dag lekker koel is en ’s avonds goed warm. Aan goede bedden en een eigen badkamer is gedacht. De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen, maar dat geeft ook juist een nog meer authentieke sfeer. Een zaklamp meenemen is dus handig. De kok bereidt heerlijke lokale gerechten (inbegrepen in de prijs). ’s Avonds is het heerlijk toeven onder de sterren bij het kampvuur.

De volgende ochtend ga je vroeg op voor de quadbiketrip naar de zoutpannen. Rond 12.30 uur ben je weer terug bij de lodge om je reis te vervolgen.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

botswana safari cheeta
bouwsteen

Moremi jeepsafari

 • Lodges reis
 • Maun
 • vanaf € 475,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern