De vijf must do’s van Namibië: dit moet je doen

blog

Afrika: het continent blijft tot de verbeelding spreken. De cultuur, natuur en natuurlijk de Big Five trekt tal van avonturiers aan. En elk land heeft z’n eigen karaktertrekken. Waarom dan reizen naar Namibië? Omdat het uniek, onvergetelijk en veelzijdig is. Omdat ik er als bestemmingsexpert na al die jaren nog steeds niet over uitgepraat kan raken. Omdat het je pakt en niet meer loslaat. Nog niet overtuigd? Nou vooruit, dan geef ik je nog vijf must do’s Namibië.
Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 25 februari
Geschreven door
Stefan Greeuw
Delen op social media
Namibië hoogtepunten

#1 Wakker worden met een adembenemend uitzicht in Namibië

Al het natuurschoon in Namibië leent zich perfect om de mooiste slaapplekken te creëren. En dat is ook precies waar de Namibiërs goed in zijn. De ene plek is nog mooier dan de andere, maar er is er één die echt met kop en schouders boven alles uit steekt – letterlijk: de Grootberg Lodge in Damaraland.

Damaraland is een ruige streek met wegen die niet altijd even goed zijn. Beeld je valleien in die worden omheind door reizende tafelbergen. In dit wilde landschap ligt een kleine parkeerplek met een wachtershuisje. Hier parkeer je de auto, om opgehaald te worden met de jeep. Dat is toch best wel spannend. Waar ga je heen?

Dat wordt na de tocht naar boven snel duidelijk: aan de andere kant van de berg staan een aantal schattige huisjes. De receptie is niet bijzonder, maar als je naar achter loopt snap je opeens het unieke van deze slaapplek:  de hele lodge is letterlijk op de rand van de berg gebouwd en je kijkt dus uit op een prachtige vallei omringd door naburige tafelbergen. Mijn reactie? WOW! Perfect voor je reis door Namibië.

#2 Peddel met je kajak tussen de pelsrobben

Ondanks dat het vakantie is, vind ik het altijd fijn om ook af en toe wat actiefs te ondernemen. Niet al te gek, maar wel net anders dan anders en dan ook nog het liefst iets waarbij ik het land nog beter leer kennen en kan ervaren. Herken je dat? Mooi, want het kan tijdens je rondreis in Namibië en wel in Swakopmund. Een echte must do is kajakken tussen de pelsrobben die de kust van Namibië als thuisbasis hebben gekozen. De nieuwsgierige dieren komen graag even bij je kajak kijken. Ze spelen wat met de peddels en springen speels om je bootje heen. Echt een toffe manier om Namibië van een andere kant te beleven.

#3 Ga wild spotten met een ranger tijdens je rondreis Namibië

Ik hoor het overal: “Denk je aan Afrika, dan denk je aan de Big Five.” En nee, ik kan het niet ontkennen, want natúúrlijk is dat ook zo. Ook tijdens je reis in Namibië heb je volop kans om het grote wild van Afrika te spotten. Het Etosha National Park is daarvoor dé locatie bij uitstek. Je kunt hier op zich prima met je eigen auto op avontuur, maar omdat je toch al best veel achter het stuur zit is het wel even lekker om met een ranger op safari te gaan. In een 4×4-jeep vertelt hij je over de omgeving, de planten en natuurlijk de dieren. Wist je bijvoorbeeld dat je de blaadjes van de spekboom heel goed kunt eten? Toch een handig weetje als je verdwaalt in de rimboe …

#4 Zet je eerste stappen in een woestijn

Bij woestijn denk je wellicht aan de Sahara. En nee, die ligt niet in Namibië. Maar dat neemt niet weg dat ook Namibië woestijn heeft. Sterker nog, het is eentje die je echt niet mag overslaan! De Sossusvlei is een unieke plek op aarde. Heb je die niet gezien, dan heb je Namibië niet gezien … vind ik tenminste.

’s Ochtends vroeg, net voor de zon op komt (normaal mag je niet in het donker rijden, maar dit is de enige uitzondering) ga je op pad naar de Sossusvlei. Het is de enige plek in Namibië waar je stiekem toch even een stukje in het donker rijdt en je doet er ook goed aan om het te doen, want al vroeg staat er een hele rij. Dat brengt me meteen tot mijn beste tip. Ik koos ervoor om eigenwijs eerst helemaal door te rijden naar de Sossusvlei en alle andere hoogtepunten even te laten voor wat ze waren; dat bleek een goede keuze! De massa stopt bij iedere bezienswaardigheid, waardoor wij de Sossusvlei en naastgelegen Deadvlei met de surrealistische versteende bomen praktisch helemaal voor onszelf hadden. Wat een adembenemende plek! Zover je kunt kijken, zie je alleen maar zand en ineens is daar die spierwitte vlakte vol gitzwarte bomen. Je waant je hier echt op een andere planeet.
Op de terugweg zijn we natuurlijk nog wel even gestopt bij de andere hoogtepunten, waaronder Dune 45. En nu was iedereen juist hier weg.  Alleen op de wereld bovenop de beroemdste zandduin. Magisch!

#5 Maak een klik met de Bosjesmannen

Namibië is het thuis van de Himba’s, die bekend staan om hun rode huid en ingevette haar. Wist je dat ook zij afstammen van de San, ofwel de Bosjesmannen die behoren tot de allereerste stammen van Afrika? Ik vond het supertof om zelf te ervaren hoe ze nog steeds op traditionele wijze leven. Het is ongelooflijk hoe ze enkel door middel van klikgeluiden met elkaar weten te communiceren. Dat wilde ik zelf ook eens proberen, dus ik ben op een vriendelijke Bosjesman afgestapt en heb ‘m gevraagd of hij me een zin kon leren: al bij de eerste klik struikelde ik over mijn eigen tong. Dat wordt de rest van de reis hard oefenen!

Wil je Namibië graag combineren met Botswana? Absoluut doen!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

rondreis

Go Namibië

 • Windhoek – Sossusvlei – Swakopmund – Etosha – Waterberg
 • 13 dagen / 12 nachten
 • v.a. € 1268,- p.p. bij 2 personen, K4-klasse auto, lodges
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis namibie sossusvlei
rondreis

Ultiem Namibië & Botswana on a budget

 • Windhoek - Sossusvlei – Swakopmund – Etosha – Caprivi – Chobe – Victoria Falls – Okavango Delta
 • 21 dagen / 20 nachten
 • v.a. € 2198,- p.p. bij 2 personen, K4-klasse auto, lodges
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Himba's Namibië
bouwsteen

Dus zo leven de Himba’s

 • Damaraland - Opuwo
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 238,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Ssst … in de Kalahari

 • Windhoek – Kalahari
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 272,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge