Naar boven

Cuba sunset

Waarom je salsa moet dansen in Cuba!

blog

Geschreven op
maandag 23 juli
Geschreven door
Juliette Driel

Als je aan Cuba denkt, denk je al gauw aan de nationale en passionele dans salsa! Een reis door Cuba is onmogelijk zonder ritmische klanken van de salsa te horen of de Cubanen te zien swingen met een mojito in de hand. Hoe is deze dans ontstaan? Waarom is deze dans vandaag nog steeds zo populair? En waarom moet je naar Cuba om salsa te leren dansen? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over salsa in Cuba!

De oorsprong van salsa

Er zijn vele verhalen over de oorsprong van de salsa en waar het daadwerkelijk vandaan komt. De roots van de salsa liggen in de Cubaanse Son, dit is een muziekstijl die zijn oorsprong vindt in het oosten van het land rond de jaren 20.  Son is een mengeling van de Spaanse troubadour (sonero) met een mix van de Afrikaanse percussie en ziel. Ook een leuk weetje: de verste roots gaan nog veel verder terug naar Afrika waar de slaven de clave (sleutel, het basisritme van de hedendaagse salsa) meebrachten.

Er bestaan ook verhalen dat de salsa haar werkelijke start kent in New York vanwege de Puertoricanen. Zij hebben salsa een meer wereldwijde uitstraling gegeven en het tot een hoger niveau gebracht. In de wijk Harlem is de salsa als dans geintegreerd in de verschillende stijlen zoals mambo, rumba, jazz, bomba, lindyhop en de hustle. Mede dankzij de revolutie die Fidel Castro in 1959 teweegbracht hebben veel Cubanen zich in Miami gevestigd. Toen in 1963 het embargo van start ging was Cuba lange tijd afgesloten van de rest van de wereld, maar daardoor hebben verschillende dansstijlen de kans gekregen om zich te ontwikkelen. Na de Cubaanse revolutie trokken veel Cubanen naar de voorsteden van New York, waar ze de Puertoricanen ontmoeten. Zij hebben hun muzikale invloed ook ingebracht en er zijn daardoor vele variaties op deze Cubaanse muziekstijl gekomen.

Cubaanse Son en Buena Vista Social Club

Over een ding kunnen we het eens zijn: Cuba heeft de salsa gemaakt tot wat het nu is. De oorsprong van salsa is de son, dansmuziek die afkomstig is uit Cuba. De son migreerde van oostelijk Cuba naar de Cubaanse hoofdstad Havana rond 1909. De son combineert meerdere muzikale tradities zoals de Afro-Cubaanse als de Latijn-Cubaanse dansmuziek. Ook combineert de salsa verschillende Zuid-Amerikaanse stromingen als pachanga, son, rumba, plena, guaguanco, bomba, bolero en boogalo. De meest bekende soneros zijn natuurlijk de Buena Vista Social Club! De legendarische Cubaanse muziekband Buena Vista Social Club is in 1940 begonnen en had in 2004 wereldwijd 8,7 miljoen exemplaren verkocht. Zangeres Omara Portuondo en gitarist en zanger Eliades ochoa spelen nog steeds elke week live in Havana. We raden het je dan ook zeker aan om een avond van deze legendes bij te wonen!

Naar Cuba voor salsa! 

Het complete Caribische eiland dient als één grote dansvloer om salsa te leren. In steden als Havana, Viñales, Remedios en Santiago de Cuba ontkom je niet aan deze dans. Wil je het echt goed onder de knie krijgen? Dan raden wij je aan om een paar lessen te nemen bij de dansscholen in Trinidad. Als je genoeg moed hebt opgebouwd kun je bovenaan de Spaanse trappen van Plaza Mayor een dansje wagen.

Ga je op reis naar Cuba? Dan mag je onze Trinidad bouwsteen Living la vida local niet overslaan. Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar Cuba? We vertellen je graag meer! Je kunt ons bereiken op +31 (0)71 891 03 27 of via info@cubaonline.nl. Kijk ook eens naar onze Cuba rondreizen of onze Cuba bouwstenen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern