Naar boven

De 5 beste plekken om vogels te kijken in Cuba

blog

Geschreven op
donderdag 20 september
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba is een fantastische plek om vogels te kijken. Ondanks dat het niet de meest voor de hand liggende plek is om de natuur in te gaan, zijn er toch genoeg gebieden waar je allerlei mooie vogels tegen kan komen. Heb je deel 1 gemist en ben je benieuwd wat voor vogels je hier kunt spotten? Die kun je hier teruglezen. Anne, bestemmingsexpert Cuba, geeft je in dit blog haar vijf beste plekken om vogels te kijken in Cuba!

Viñales

Naast dat Viñales een hoogtepunt is in je reis vanwege de tabaksplantages en de mooie vallei met karstbergen, is het ook een ideale plek om mooie vogels tegen te komen. Zo zagen wij onze eerste kolibrie (Cubaanse Smaragdkolibrie), gewoon in de tuin van de casa particular waar we verbleven! Een leuke manier om de omgeving te verkennen, is te paard. Een tocht langs de karstbergen en door de tabaksvelden over het Cubaanse platteland is een ultieme manier om lekker om je heen te kijken. Let op de knalgroene Cubaanse Tody en verschillende spechtensoorten.

Als je een eigen huurauto hebt, kan je het nabijgelegen La Guira nationaal park bezoeken. De weg naar de top brengt je naar een grot, Cueva de los Portales, waar Che Guevara ooit nog gebivakkeerd heeft. In de omgeving van de grot zitten veel zeldzame vogels, waaronder de Cubaanse Solitaire. Qua uiterlijk niet wonderschoon, maar wacht maar tot hij gaat zingen! Let op, de weg naar boven is niet in de beste staat, zeker niet vlak na het regenseizoen.

 

vogelsspotten-birding-cubaLas Terrazas

De omgeving van Las Terrazas staat erom bekend dat het er erg groen is. Het ligt in de heuvels van Sierra de Rosario, in een door de UNESCO beschermd natuurreservaat. Ik ben hier zelf doorheen gereden onderweg van Havana naar Viñales. Je kan er ook verblijven met de bouwsteen ‘op pad in Cuba’s ecotuin’. Wij liepen een rondje door de tuin van hotel La Moka. Dit leverde een luidkeels zingende Cubaanse Trogon op, die zich daarna ook nog mooi liet zien. Als je hier in het vogeltrekseizoen bent (maart-april), is de kans groot dat je hier ook veel Amerikaanse zangvogels tegenkomt, op weg naar het zuiden.

 

bee-hummingbird-kolibriePlaya larga

Een volgende populaire vogelbestemming is Playa Larga. Naast dat je hier heel goed kan snorkelen, kan je dus ook de natuur in. Playa Larga is omsingeld door het natuurgebied Ciénaga de Zapata en Las Salinas. Je mag het natuurgebied alleen bezoeken onder begeleiding van een officiële gids van de staat. De casa particular waar je verblijft kan je helpen om een gids te regelen. Ook zou je zelf naar het kantoor van het nationale park kunnen gaan. Dit is te vinden langs de hoofdweg het dorpje in. Elke dag zijn hier gidsen aanwezig die je kan vragen met je mee te gaan. Met de auto rijd je het moeras in, terwijl de gids je van alles uitlegt over de flora en fauna in de omgeving. Een uitstapje met een gids naar Las Salinas is de moeite waard als je flamingo’s wil zien. Vaak zijn ze hier te vinden, tussen de vele steltlopers die allemaal op zoek zijn naar eten in de natuurlijke zoutpannen. Het meest bijzondere vogeltje wat je in deze omgeving kan vinden is echter de Bijkolibrie, het allerkleinste vogeltje ter wereld. Het is geen makkelijk vogeltje om te vinden, maar vraag gerust aan ons waar je de beste kans maakt om dit spectaculaire en vliegensvlugge vogeltje te spotten! Tijdens de bouwsteen ‘moeras bij snorkelbaai’ ga je op pad om de onderwaterwereld te ontdekken. Wil je ook graag tijd om de natuur in de omgeving te ontdekken, vraag dan om een extra nacht.

Trinidad

Het nabijgelegen nationale park ‘Topes de Collantes’ is een mooie plek om vogels te kijken. Er zijn veel verschillende wandelingen te doen, en prachtige watervallen te vinden. Naast deze watervallen zijn er ook genoeg vogels, waaronder kolibries, zangvogels, spechten en de kleine Cubaanse Tody.

Cayo Cocokolibrie-cuba-hummingbird-vogel

Dit was altijd een van de fijnste plekken om vogels te kijken, totdat orkaan Irma in 2017 over de noordkust van Cuba raasde. Daardoor is veel van de vegetatie beschadigd en veel vogels zijn letterlijk weggewaaid. De grote aantallen flamingo’s die hier voorkwamen, keren maar langzaamaan terug. Bij eb zijn op de drooggelegen zandbanken veel reigersoorten te vinden, net als in de vele lagunes op het eiland. Met wat geluk kan je hier ook de Rode Lepelaar tegenkomen (laat je niet misleiden door de naam, deze lepelaar is eerder witroze). Een bijzondere roofvogel die bijna alleen maar hier voorkomt, is de Cubaanse Zwarte Buizerd. Let hiervoor goed op in de toppen van de mangrovebomen! Afgezien van de mooie vogels die je hier kunt vinden, is Cayo Coco niet meer dan een resort bestemming voor strandliefhebbers. Wij reizen liever door het echte Cuba.

Ben je na het lezen van dit artikel nóg enthousiaster geworden om ook vogels te kijken in Cuba? Bekijk dan onze bouwstenen en rondreizen en plan je reis samen met ons in! Hou er rekening mee dat het voorjaar de beste tijd is om vogels te kijken in Cuba.

 

 

Lees ook onze andere blogs!

background-pattern