Naar boven

Op zoek naar de Cubaanse revolutie

blog

Geschreven op
donderdag 7 november
Geschreven door
Juliette Driel

Sierra maestra Cubaanse revolutie

Jarenlang vochten de revolutionaire groepen in Cuba, onder leiding van Fidel Castro, tegen de manschappen van generaal Batista. In 1959 valt dan definitief het doek voor het Batista-regime en nemen de revolutionairen de macht over. Het is het begin van een nieuw tijdperk in de Cubaanse geschiedenis, dat tot op heden vele reizigers blijft fascineren. In de tussentijd zijn we meer dan 50 jaar verder, maar in Cuba voelt het nog als de dag van gisteren. Er zijn vele musea en monumenten en ook op straat ontkom je niet aan de revolutie. Slogans als: ¡Que viva la Revolución! (langleve de revolutie) en ¡Hasta la Victoria siempre! (op naar de overwinning voor altijd), muurschilderijen van Fidel Castro en standbeelden van volksheld Che Guevara, kleuren de straten van Cuba.

 

Cubaanse revolutie Che monumentTijdens een reis door Cuba kun je veel revolutionaire plaatsen bezoeken. In Havana staat bijvoorbeeld het oude presidentiële paleis, wat tegenwoordig het Museum van de Revolutie is en het legendarische schip: Granma, waarmee Fidel Castro en zijn revolutionaire kameraden terugkeerden uit ballingschap. Ook de Plaza de la Revolución behoort tot één van de speciale plekjes in Havana. Dit is het plein waar voormalig president Fidel Castro zijn jaarlijkse toespraken hield. Wil je meer te weten komen over Che Guevara, dan kun je het beste naar Santa Clara toe. In deze stad vind je het mausoleum, een museum en een groot bronzen beeld van de volksheld. In Santiago de Cuba staat de Moncada kazerne, waar de bekende aanval van 26 juli 1953 plaats vond en in het gebergte van de Sierra Maestra kun je de “Comandancia de la Plata” bezoeken. Dit is de plek waar eind jaren vijftig onder andere Fidel Castro en Che Guevara de revolutie in het diepste geheim hebben voorbereid.

De vraag die velen zich op dit moment stellen is wat er gaat gebeuren als de Castro’s straks niet meer aan de macht zijn in Cuba. Eén ding dat zeker is, is dat het gaat veranderen. Of de socialistische idealen van de Castro’s zullen standhouden, of het kapitalisme zijn weg op het eiland zal vinden, zal de tijd ons leren. De Cubaanse revolutie is in ieder geval een belangrijk stuk geschiedenis van Cuba.

Wil je ook op zoek naar de Cubaanse revolutie? Kijk dan eens bij onze Sierra Maestra bouwsteen.
of
Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern