Naar boven

Vogels kijken in Cuba

blog

Geschreven op
donderdag 4 mei
Geschreven door
Juliette Driel

Je zou het niet denken, maar Cuba is een hele leuke bestemming om naast de cultuur ook wat van de natuur te ontdekken. Wij gingen op pad om de meest bijzondere vogels te bekijken. Omdat Cuba tussen Noord en Zuid-Amerika ligt, is het een populaire rustplek in het trekseizoen. Daarnaast is Cuba een eiland, er zijn dus veel vogels die geïsoleerd zijn van het vaste land en nergens anders voorkomen.

Hier een eerste introductie tot de vogels van Cuba:

bee-Hummingbird-kolibrie-bijkolibrie

Bijkolibrie
Dit is een heel bijzonder vogeltje, het is het kleinste vogeltje ter wereld. Het mannetje is ongeveer 5 centimeter, niet veel groter dan mijn pink. Daarnaast komt dit beestje alleen op Cuba voor. Het is moeilijk om deze vogel zelf te vinden in het wild, ze zijn klein, erg wendbaar en snel. In de natuurgebieden rondom Playa Larga heb je de meeste kans op succes. Een gids die deze natuurgebieden kent zou de juiste plekken moeten weten waar je de Bijkolibrie kan waarnemen.

De Cubaanse Smaragdkolibrie is het iets grotere ‘neefje’ van de Bijkolibrie. Deze is veel algemener, iets groter, maar nog steeds klein en spectaculair om te zien. Deze kolibrie vloog bijvoorbeeld rond in de tuin van de casa in Viñales waar wij verbleven.

cuban-trogon-vogel-vogelsCubaanse Trogon
Dit is de nationale vogel omdat zijn veren de kleuren van de vlag dragen (met een beetje fantasie). Deze vogel is redelijk algemeen in bosrijke gebieden, vooral rond Las Terrazas of Viñales heb je een goede kans om deze vogel tegen te komen. Wel is de kans dan groter dat je de vogel hoort in plaats van ziet. Als je eenmaal weet hoe hij klinkt, snap je waarom deze soort hoog op de verlanglijst van vogelaars staat.

 

 

cuban-tody-vogels-vogelCubaanse Tody
Dit is mijn persoonlijke favoriet, wat een schatje! Nog zo’n heel klein vogeltje, maar iets groter dan de Bijkolibrie. Ondanks zijn knalgroene uiterlijk is hij vaak lastig te zien omdat hij zich snel beweegt.

 

 

 

kalkoengier-vogel-cuba

Kalkoengier
De kalkoengier is een van de meest algemene vogels van Cuba. Op vrijwel elke elektriciteitspaal zit deze enorme roofvogel. De kop is net als die van een kalkoen rood en kaal, vandaar ook de naam. De vogel is een afvalopruimer en eet dode en rottende dieren. Je zal ze dan ook regelmatig langs de kant van de weg zien zitten bij een aangereden dier.

 

 

american-flamingo-flamingo-cubaCubaanse (of rode) Flamingo
Deze prachtige roze vogel heeft iedereen wel eens in de dierentuin gezien. In Cuba komt hij in het wild voor. De Cubaanse flamingo staat bekend als de felst gekleurde flamingo, dus mooier ga je ze niet vinden! In verschillende gebieden langs de kust komen regelmatig flamingo’s voor, bijvoorbeeld langs de dam bij Remédios of Cayo Coco, of bij Santa Lucía. Wist je dat ze hun roze kleur krijgen van de algen en kleine kreeftjes die ze eten?

 

Wil je na het lezen van dit artikel ook vogels kijken in Cuba? Bekijk dan onze bouwsteen moeras bij snorkelbaai, waar je met veel geluk de bijzondere Bijkolibrie kunt zien! Hou er rekening mee dat het voorjaar de beste tijd is om vogels te kijken in Cuba.

background-pattern