Naar boven

5 redenen om in een casa particular te verblijven

blog

Geschreven op
dinsdag 4 februari
Geschreven door
Juliette Driel

casas particulares Cuba

Al jaren is Cuba een populaire vakantiebestemming, omdat de bijzondere sfeer van sigaren, oldtimers, zwoele muziek en vergaande glorie uniek is. Toch worden er langzaam moderniseringen doorgevoerd door Raoul Castro. Vroeger was iedere Cubaan in dienst van de overheid, tegenwoordig mogen een aantal beroepen in Cuba nu particulier worden uitgevoerd. Ook de regelgeving rond de verhuur van kamers aan reizigers is aangepast. Deze minionderneming is bij veel Cubanen erg populair en de casa particulares schieten als paddenstoelen uit de grond. Ter plaatse is het niet moeilijk om een slaapplek te vinden bij een casa particular, maar wel om de best pick te vinden. Wij raden je aan om je verblijf in een casa particular van te voren vast te leggen. Hieronder geven wij 5 redenen om in casas particulares Cuba te verblijven.

Casa verblijf Cuba1. Steun de Cubanen

Door te kiezen voor een verblijf in een casa particular in plaats van een hotel, steun je de lokale bevolking. Een deel van deze inkomsten gaat naar de staat, maar het resterende bedrag mogen de bewoners zelf houden. Door te kiezen voor een verblijf in een casa particular profiteert niet alleen de staat, maar profiteren ook de inwoners van het toerisme.

Casa particular Cuba, keuken2. Contact met de Cubanen

Een verblijf in een casa particular is een mooie manier om met Cubanen in contact te komen en geeft je een intiemer kijkje in het leven van de Cubanen. Je verblijft immers in een huis wat middenin een woonwijk ligt en waar het dagelijks leven aan je voorbij gaat. Verkopers van fruit, gas of andere producten gaan van deur tot deur om hun producten te verkopen, twee buurvrouwen maken een praatje en plots zoeft er een bal langs het raam van spelende kinderen. Zie deze mogelijkheid vooral om in een Cubaans huis te overnachten en iets van het lokale leven te proeven, maar verwacht niet mee te draaien in een Cubaans gezin. Naast de verhuur van de kamers, hebben de eigenaren vaak ook een andere baan en zijn niet altijd in het huis aanwezig. Ook woont de familie woont vaak in een afgezonderd deel van het huis.

Casa particular, kamer3. Comfortabel verblijf en goede service

Verhuurders moeten aan een aantal strenge regels voldoen voordat zij een kamer mogen verhuren aan reizigers. Zo moeten de kamers naast een eigen badkamer ook airconditioning hebben. De ene casa is comfortabeler dan de andere. De door ons geselecteerde kamers doen wat betreft comfort echter vrijwel niet onder aan een hotelkamer. Wij hebben een unieke selectie van casa’s gemaakt die allemaal gelegen zijn nabij het centrum en voldoen aan een hogere standaard. Tja en over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Cubanen houden namelijk wel erg van kitsch. De kans is dan ook groot dat er een glanzend, knalroze dekbedovertrek op je bed ligt of een bosje nepbloemen met glitters je nachtkastje siert. Een verblijf in een casa heeft een extra voordeel. In tegenstelling tot de service bij hotels, waar commerciële belangen vrijwel geen rol spelen, is het service niveau in een casa particular een stuk hoger.

Casa terras4. Je hebt veel privacy

Ben je bang geen privacy te hebben tijden je verblijf in een casa particular? De casas zorgen er tegenwoordig steeds meer voor dat de privacy gewaarborgd blijft (zowel voor de toerist als de eigenaren). De familie woont vaak in een afgezonderd gedeelte van het huis of heeft soms op het terrein extra kamers gebouwd speciaal voor de verhuur aan reizigers. Natuurlijk zijn de bewoners wel aanwezig om tips te geven of een praatje te maken. Jij eet op het door jou gewenste tijdstip, maar dat doet de familie ook. Hierdoor eet je niet samen, maar eet je op je gemakje en hoef je geen ‘verplichte’ gesprekken te voeren. De badkamer bij je kamer is enkel voor gebruik van de gasten en hoef je niet te delen. Tenslotte krijg je de sleutel van het huis, zodat je op het door jou gewenste tijdstip ‘thuis’ kunt komen en lekker je eigen gang kunt gaan.

casa hal 5. Boek en betaal gemak

De internet mogelijkheden op Cuba zijn nog zeer beperkt. Sommige casa’s hebben een eigen website. Wil je een kamer reserveren, dan kan dit soms per e-mail. Meestal kun je de eigenaren echter alleen bellen om je reservering door te geven. Het is nog niet mogelijk om je kamer alvast te betalen. Omdat het in Cuba niet mogelijk is om te pinnen, nemen veel reizigers cash geld mee op reis of nemen ter plaatse geld op met hun creditcard. Het is hier dus iets gecompliceerder om aan cash geld te komen en het is dan ook prettig om je verblijf alvast betaald te hebben. Omdat de concurrentie groot is, zullen veel Cubanen ter plaatse proberen je naar hun verblijf te lokken. Cuba online biedt je de mogelijkheid om je casa vooruit te betalen. Hierdoor hoef je niet alleen meer aan de betaling te denken, maar ben je ook gegarandeerd van een reservering bij een zorgvuldig geselecteerde casa en kom je ter plaatse niet meer voor verrassingen te staan.

Cuba online heeft een breed netwerk van kamerverhuurders in Cuba die wij regelmatig bezoeken en waarmee wij een goede band hebben opgebouwd. Wij selecteren de huizen zorgvuldig op sfeer hygiëne, de locatie en natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service. Daarnaast worden de kamers ook gecontroleerd op comfort. Zo wordt bijvoorbeeld ook de kwaliteit van het matras gecontroleerd.

Tijdens de bouwstenen Living la vida local en Moeras bij snorkelbaai verblijf je in een casa particular. Wil je de gehele reis in een casa particular verblijven, kies dan voor de rondreis Mi casa es tu casa.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.
background-pattern