Naar boven

3 activiteiten in Cuba waar je niet direct aan denkt!

blog

Geschreven op
vrijdag 9 maart
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba, het land van rum, het land van de sigaren en het land dat communisme ademt. Maar Cuba is ook het land van de kleurrijke en sfeervolle stad Havana, de vele oldtimers en de witte stranden. Dit eiland in het Caribisch gebied heeft nog veel meer te bieden. Je kunt salsa lessen nemen, een percussieles doen, paardrijden tussen de tabaksheuvels in Vinales en wandelen bij het natuurgebied Topes de Collantes. Er zijn gelukkig nog veel meer activiteiten die je in Cuba kunt doen. We noemen hieronder drie activiteiten waar je niet direct aan denkt, maar zeker de moeite waard zijn!  

1.   Bezoek een honkbalwedstrijd van het nationale teamhonkbal-cubaans-sport-populair-wedstrijd

Als er iets typisch Cubaans is, naast natuurlijk de rum en de sigaren, dan is het wel honkbal. Cubanen zijn helemaal gek op deze sport. Loop door Havana en je ziet op elk pleintje of veldje wel Cubaanse kinderen met een honkbal bat, een handschoen en een bal. Ook al ben je een enorme honkbal fan of niet, een honkbalwedstrijd bezoeken is een aanrader voor iedereen. Stadions zitten bomvol, de toeschouwers zijn bloedfanatiek en de sfeer is geweldig. Hoogstwaarschijnlijk ben je een van de enige buitenlanders op de tribune en daarmee laat je een fantastische, geïnteresseerde indruk achter bij de locals.

Maar kaartjes bemachtigen is zo eenvoudig nog niet. Je hebt waarschijnlijk de meeste kans door baseballdecuba.com nauwlettend in de gaten te houden om te kijken welke wedstrijden gespeeld worden. Vervolgens moet je in de stad zelf nog op zoek gaan naar de kaartjes. De beste tip: vraag het aan de locals. Overnacht je in een casa particular? Grote kans dat je host weet waar je kaartjes kan kopen. Anders kun je bijvoorbeeld de barman of een hotelmedewerkers vragen. Het bezoeken van een honkbalwedstrijd is een geweldige manier om de échte lokale Cubaanse cultuur te ervaren.

Meer weten over honkbal in Cuba? Lees ons blog!

elnicho-waterval-natuur-trinidad-cienfuegos2. Neem een duik bij de El Nicho watervallen

Tussen de steden Cienfuegos en Trinidad kun je een prachtige waterval bezoeken die gezien wordt als de trots van Cuba. Omgeven door grote bomen, onder de helderblauwe lucht en het geluid van de vele vogels in het bos, is de omgeving van de El Nicho watervallen een plek om verliefd op te worden. Geniet van een wandeling in de zon en spendeer de rest van de tijd in verfrissende, natuurlijke baden onderaan de waterval. Voor mensen die van iets meer avontuur houden is er daarnaast de mogelijkheid om een wandeling te maken door een aantal grotten. Ook is er een mooie hike route te volgen om bij de watervallen te komen. Deze route loopt uiteindelijk voorbij de watervallen en geeft je aan het einde een waanzinnig uitzicht over de vallei.

De El Nicho watervallen zijn erg populair onder de locals en toeristen die verblijven in deze regio. Tijdens de warmste maanden kan het hier dan ook erg druk zijn. Toch zijn er een aantal manieren om het meeste uit deze ervaring te halen. In eerste instantie is het verstandig om er zo vroeg mogelijk naartoe te gaan. Op die manier kun je in volledige rust genieten van de watervallen. Ga daarnaast ook op zoek naar een niet gemarkeerde, maar erg begaanbare route die leidt naar de lager gelegen baden. Die zijn namelijk minder drukbezocht.

3. Bezoek de Gran Carverna de Santo Tomásgrotten-vinales-cuevas-santo-tomas

De grotten van Santo Tomás zijn te bewonderen in het gebied rondom het stadje Viñales. Het lokale leven in Viñales draait vooral om de landbouw. Daarom bevinden de meeste activiteiten zich rondom de tabaksvelden en de groene, zeer vruchtbare omgeving van de Viñales vallei. De meest voorkomende activiteiten zijn dan ook: paardrijden door de tabaksvelden, ziplinen boven de boomtoppen en hiken door de vallei. Minder mensen kiezen ervoor om een reis te maken door Cuba’s grootste grotten systeem: Gran Carverna de Santo Tomás. En toch is dit een heel bijzondere activiteit.

Binnenin de grotten wordt je meegenomen onder begeleiding van een gids. De grot bestaat uit doorgangen die goed zijn voor in totaal 46 kilometer. Als bezoeker ga je van die 46 kilometer, 1 kilometer compleet ontdekken en bestuderen. Binnenin de grot zie je natuurlijk stalagmieten en stalactieten, maar ook vleermuizen, indrukwekkende rots formaties en ondergrondse baden. Daarnaast leer je tijdens de tour ook veel over de geschiedenis van de grot. Je ziet een kant van Cuba die de meeste mensen (nog) niet kennen. Het is absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Vergeet je inpak-lijst niet!

Enthousiast geworden over deze activiteiten? Voordat je vertrekt naar Cuba zijn er wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we al eerder een speciale Cuba inpak checklist opgesteld en op de website van travelbags lees je in hun blogs nog meer handige tips. Bekijk hier welke voorbereidingen je moet treffen en welke dingen je zeker niet mag vergeten. 

Wil je zelf op reis naar Cuba om onder andere deze activiteiten te ontdekken? Kijk dan eens bij onze rondreizen per bus of met een huurauto. Hier vind je Cuba-bouwstenen en programma’s van 2 tot 4 dagen. Vervolgens kun je zelf, of met onze hulp, je ideale Cuba reis samenstellen.

Geschreven door Jochem Leusink

 

background-pattern