Naar boven

Cubaans honkbal

blog

Geschreven op
maandag 30 september
Geschreven door
Juliette Driel

 

Wat voetbal is voor Nederlanders is honkbal voor de Cubanen. Het is volkssport nummer 1 en iedereen heeft er een mening over. Waar je in Nederland op Cuba honkbalpleintjes kinderen met een voetbal ziet zijn kinderen in Cuba op straat honkbal aan het spelen. Ze hebben niet altijd alle materialen voor handen dus vaak zie je kleine jongetjes met een veel te grote handschoen rondlopen (waarschijnlijk geleend van vader). Een bal is er ook niet altijd dus hier worden creatieve oplossingen voor bedacht. Als je op straat een in elkaar gedeukt blikje voorbij ziet vliegen weet je dat er ergens kinderen aan het “honkballen” zijn. In de hoogste competitie gaat het er gelukkig een stuk professioneler aan toe. Cuba is met 25 wereldkampioenschappen en 3 Olympische titels niet voor niets één van de succesvolste honkballanden ter wereld.

Cubaanse honkballers mogen niet worden verkocht aan Amerikaanse teams waardoor het Cubaanse talent vooral in eigen land speelt. Toch zijn er een aantal Cubaanse honkballers die hun land zijn ontvlucht en nu een profcontract bij een Amerikaans team hebben. Deze spelers mogen niet meer uitkomen voor het Cubaanse nationale team.

Als je in Cuba bent is een bezoek aan een honkbalwedstrijd een echte aanrader. Het honkbalseizoen loopt van eind november tot mei. Bekijk voor vertrek het speelschema zodat je een bezoek kunt inplannen tijdens je reis. Deze vind je terug op de baseballdecuba.com.

Wist je trouwens dat Fidel Castro ook een groot honkbalfan is en tijdens zijn studie als pitcher speelde voor de Havana Universiteit?

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern