Naar boven

Cuba strand

Waarom een Cuba vakantie nog steeds op je bucketlist hoort!

blog

Geschreven op
zaterdag 20 april
Geschreven door
Juliette Driel

Ook al wordt er al jarenlang geroepen dat je nu nog naar Cuba moet voordat het verandert, betekent dat niet dat je over tien jaar te laat bent. Cuba blijft nu eenmaal een bijzonder land met een rijke geschiedenis, heerlijke sfeer en prachtige bouwwerken. Waarom wij vinden dat een Cuba vakantie nog steeds op je bucketlist hoort? We hebben maar 7 redenen nodig om je dat uit te leggen en je te overtuigen naar Cuba te gaan!

# 1 De sfeer van het land en levenslust van de Cubanen

Ondanks dat Cubanen het niet altijd even makkelijk hebben, blijven het goedlachse mensen vol levenslust. Ze zijn zeer sociaal, houden van spelletjes en dansen er graag op los. Ze maken met alle plezier een praatje met je en zeggen je dan ook graag gedag. Daarnaast zijn de Cubanen graag buiten, waardoor het altijd gezellig is op straat. Dit heeft grote invloed op de sfeer in het gehele land, want de vibe is daardoor heel fijn. Of je nu naar steden of dorpen gaat, je bent overal welkom.

koloniaal-gebouw-in-Havana# 2 Koloniale steden en prachtige gebouwen

Wij kunnen geen genoeg krijgen van de fenomenale bouwwerken op Cuba. Pastelkleurige huizen met schattige balkons en sierlijke gebouwen tekenen het straatbeeld. De meeste panden hebben al tientallen jaren geen fatsoenlijk onderhoud gehad en dat is goed te zien, maar dat heeft ook juist wel zo z’n charme. Het is dan ook een aanrader om te voet de steden te verkennen. Je ziet onderweg alle kleuren van de regenboog; de ene deur is nog mooier dan de ander. Beeld daar nog fleurige oldtimers en aflopende straten vol kinderkopjes bij in en de setting is compleet. Eén ding is zeker: de architectuur gaat je zeker niet vervelen.

# 3 Samen met je smartphone op vakantie

Internet en altijd bereikbaar zijn is niet meer weg te denken uit onze westerse wereld en zelfs op reis kun je vaak gemakkelijk aan het thuisfront laten weten hoe je het hebt. Behalve in Cuba! Hier gaat alles net even anders en voor internetverslaafden is het even afkicken: er is namelijk nauwelijks internet voorhanden in Cuba. Oké bij de grote resorts wel, maar daar slapen we liever niet. Bovendien werkt zelfs dan het internet vaak niet of zó traag dat je van frustratie je telefoon bijna in het zwembad gooit. Je kunt bij de ETECSA-kantoren wel een internetkaart kopen, waarmee je voor 1 CUC één uur internet hebt. Echter, het lukte ons nauwelijks om een e-mail te openen of een foto te versturen. We raden je daarom aan lekker te genieten van deze internetdetox en het land in alle rust te ontdekken.

twee-mensen-salsadansen

# 4 Salsadansen

Als je aan Cuba denkt, is salsadansen vrijwel een van de eerste dingen waar je aan denkt, toch? Er is dus geen betere plek om deze dans onder de knie te krijgen dan op het Caribbische eiland. Cuba is immers de bakermat van de salsa en het wordt dan ook tot op de dag van vandaag met veel plezier gedanst. Het is dan ook geen geheim dat Cubanen erg ritmisch zijn; het zit nou eenmaal in het bloed. Tijdens je vakantie kun je overal terecht voor een avondje salsa. Ga op les of leer het in een bar, waarbij Cubanen je maar al te graag helpen om je heupen los te gooien. Ben je hier nog te verlegen voor? Na een mojito of twee gaat het je vast en zeker lukken.

 

cubaanse-muziekband-op-straat# 5 De indrukwekkende muziek

Salsa gaat natuurlijk hand in hand met vrolijke muziek. Maar het is lang niet de enige muziekstijl die zijn oorsprong vindt in Cuba. Denk bijvoorbeeld ook aan merengue, cumbia of bolero. Nog iets om van je bucketlist af te strepen: een casa de la musica bezoeken. Vele Cubaanse muzikanten spelen de typische Cubaanse muziek tijdens een swingende avond in zo’n Casa de la Trova. Hier is elke dag live muziek te horen en er wordt natuurlijk gedanst en rum gedronken. Ben je benieuwd naar échte Cubaanse muziek? Ga dan eens naar de Buena Vista Social Club-band. De groep mannen in de zestig braken ooit  door met de hit Chan Chan. Ondanks dat de oorspronkelijke band en nachtclub niet meer bestaat, kun je de band met jongere bandleden nog steeds wel bewonderen.

# 6 De positieve veranderingen

Cuba is aan het veranderen, maar de typische dingen die het land kenmerken zijn er gelukkig nog steeds. We vragen ons af hoe lang het nog zal duren voordat je niet meer de échte Cubaanse koffie drinkt, maar rondloopt met een kartonnen beker van Starbucks met je naam erop. Fastfood gigant MacDonalds zou samen met andere grote ketens als Wallmart of H&M ook zomaar het moderne straatbeeld kunnen bepalen. We hopen natuurlijk dat dat allemaal mee zal vallen en dat de typische ronkende, gekleurde oldtimers niet worden ingeruild voor Fiat Punto’s en Toyota Yarissen. Voor nu zijn de veranderingen wat ons betreft alleen maar positief: er worden steeds meer hippe restaurants en cafés geopend en je kunt nu zelfs Italiaanse pizza’s en tapas eten in verschillende steden. Dankzij de paladares (huiskamerrestaurants) eet je niet meer alleen het eentonige en standaard Cubaanse eten, maar geniet je van alle maaltijden die je maar kunt bedenken, zoals grote stukken kreeft, vers exotisch fruit, platano en zelfs gesmoorde vis in kokoscurry.

casa boutique trinidad# 7 Slapen bij de mensen thuis

De ene keer slaap je in een eenvoudig, kleurig huis midden in het centrum van Trinidad, de andere keer kom je terecht in een casa met een veranda, waarbij je uitzicht hebt op een groene omgeving. Door te slapen in casas particulares, oftewel het thuis van de Cubaan zelf, zie je hoe de locals leven én krijg je variatie op reis. Het zorgt ervoor dat je een glimp opvangt van het leven van de Cubanen; je kunt op deze manier de Spaanse taal beter onder de knie krijgen én het is ook nog eens voordeliger dan slapen in hotels. Daarnaast is het een heel verantwoorde manier van reizen door Cuba: je zorgt er hierdoor voor dat je geld maximaal terecht komt bij de Cubanen zelf. Wij vonden het geweldig om met Cubaanse families aan tafel te gaan en te smullen van de gerechten die de vrouw des huizes die avond heeft gemaakt. Wanneer krijg je nou zo’n kans om écht te leven als een local?

Ben je na deze bucketlist aan wensen enthousiast geworden over een reis door Cuba? Bekijk dan onze samengestelde rondreizen per bus of met een huurauto, of stel je eigen reis samen met onze Cuba-bouwstenen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern