Naar boven

Baracoa in Oost-Cuba

blog

Geschreven op
dinsdag 2 december
Geschreven door
Juliette Driel

Op hbaracoa reis kerket meest oostelijke deel van Cuba ligt het kustdorpje Baracao. Lang was er geen weg van- en naar Baracoa en bleef het van de buitenwereld afgesloten. Gelukkig, die tijd is – sinds de jaren ’60 – voorbij! Via een slingerende weg rijd je langs de uitlopers van Sierra Maestra en later zijdelings langs de zuidkust. Hallo Baracoa!

Ontdekker Christopher Columbus ontdekte Cuba. De plek waar hij voor het eerst zijn voet aan wal neerzette, als we de boeken mogen geloven, was in het stadje Baracoa. Columbus schreef in zijn dagboek: “ … het mooiste gebied in de wereld … toen ik er in rondliep was het wonderschoon om de bossen, de ongereptheid, het heldere water en de vogels te horen zeggen dat ze deze plaats niet willen verlaten ….”.

Eerlijk is eerlijk, precies dát ben ik het wel volledig met hem eens. Tijdens mij Cuba reis ontdekte ik Baracao en de plekken die je niet mag overslaan:

Proef de Spaanse invloeden

Het moment dat Columbus aankwam op Baracoa is al een tijd geleden. Het was op ongeveer 27 november 1492, maar dat betekent niet dat Spaanse invloeden zijn verdwenen. Immers zijn de Spanjaarden nog jarenlang in Baracoa gebleven.

De oudste kerk van Cuba is de Iglesia Nuestra Señora de la Asunción, gebouwd in 1512. Inmiddels is deze een paar keer verbouwd, nadat het bijvoorbeeld in 1625 vernield was door piraten, maar de kerk blijft bijzonder.

Binnenin vind je de omstreden Cruz de la Parra, waarvan beweerd wordt dat het door Columbus is meegenomen vanuit Spanje. Of dat waar is, laat ik terzijde. Een bezoek is het in ieder geval waard. Ook typerend voor Baracoa zijn de vele Spaanse verdedigingsforten. Met Cuba online sliep ik er in één, bovenop een heuvel. Met een trap van meer dan 80 treden kom je er, het uitzicht loont! (en dan te beseffen dat het ook nog eens je verblijf is…). baracoa yumuri canyon

Humboldt National Park

Veel flora, fauna en vochtigheid. Ten noorden van Baracoa ligt het door UNESCO beschermde Humboldt National Park. Omdat het park echt immens is (verdwalen doe je zo), raad ik je aan om het met gids te bezoeken. De excursie is bij te boeken bij Cuba online. En, aan te raden!

Het lijkt net alsof je door een tropische tuin loopt in de dierentuin, maar dan écht. De luchtvochtigheid ligt hoog, zweetdruppeltjes komen spontaan op en onderweg vertelt je gids alles over de cacao-, banaan- en andere bomen. Je steekt wat op van deze biologieles! Papegaaien vliegen voorbij, hagedissen schieten tussen de bladeren en duizendpoten kroelen voor je voeten.

El Yunque en Yumiri Canyon

Op zo’n 8 kilometer ten noorden van Baracoa ligt El Yunque. Spreek je een beetje Spaans, dan weet je dat het ‘aambeeld’ betekent. Qua vorm lijkt het net de Tafelberg van Zuid-Afrika. Ervaren wandelaars kunnen de berg, zo’n 600 meter hoog, per voet bewandelen. Reken op een tocht van zo’n 3 tot 4 uur. Bereik je de top, dan word je beloond met bijzondere plantensoorten (orchideeën en epifyten). En… uiteraard op een mooi uitzicht!

Blijf je een nachtje langer in Baracoa? Dan is de Yumuri Canyon de moeite waard; huur fietsen of ga met je huurauto. Het landschap is erg groen en er hangt hier een leuk sfeertje. De Cubanen zelf komen hier om te zwemmen, te picknicken of ze doen zelfs hier de was! Je kunt een boottocht over de rivier en door de kloof maken. De tocht regel je ter plekke. Soms moet je even zoeken naar een bootje, maar ze zijn er zeker wel. En, met een beetje geluk heb je er een voor jezelf; en dat voor zo’n 2 CUC per persoon.

Wil je ook, net als ik en Christopher Columbus, het plaatsje Baracoa bezoeken? Kijk dan eens bij onze Baracoa-bouwsteen en combineer je Cuba reis met Santiago de Cuba of Playa Pesquero. De reisspecialisten adviseren je graag!

Lees ook de artikelen:
Wel of niet naar Santiago?5 redenen om naar Cuba te gaanCubaanse stranden, hoe en wat? of ga terug naar het overzicht-artikelen.

background-pattern