Naar boven

6 redenen waarom Argentinië bovenaan je bucketlist hoort

blog

Argentinië op je bucketlist? Doen! Een reis naar Argentinië betekent een reis waarbij je je geen seconde hoeft te vervelen. Je galoppeert met een gaucho over de uitgestrekte vlakten, vaart tussen de afbrekende ijsschotsen op een gletsjermeer in Patagonië en nipt aan een Argentijnse vino tijdens een fietstocht tussen de wijnranken. Wij hebben ons hart verloren aan het land van de tango en delen graag onze zes belangrijkste redenen waarom Argentinië ook op jóúw bucketlist een plekje verdient.
Decorative torn edge

1. De gigantische diversiteit in natuur

Argentinië heeft een oppervlakte van 2.780.400 km2, waarvan iets meer dan één procent water is. Ter vergelijking: de oppervlakte van Nederland is 41.543 km2 en van al die vierkante kilometers is achttien procent water. Maar wat Argentinië extra bijzonder maakt, is dat het een heel ‘lang’ land is. Hierdoor zijn er verschillende klimaatgebieden in het land en is er dus ook een gigantische diversiteit in natuur. In het zuiden sta je op een gletsjer, in het noorden in een tropische jungle. Maar ook vind je in Argentinië uitgestrekte zoutvlakten, hoge bergen, immense watervallen en ongerepte oerbossen. Dit zorgt ervoor dat je een heel afwisselende rondreis Argentinië kunt maken.

2. Ushuaia: de zuidelijkste stad ter wereld

In Argentinië vind je de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaia. Een foto waarop je naast het bord ‘Ushuaia: fin del mundo’ staat is voor velen al een bucketlist-item op zich. Je kunt het einde van de wereld zien vanaf het water tijdens een boottocht over het Beagle-kanaal, of wandelt met een gids naar een uitzichtpunt waar je met eigen ogen ziet waar ‘de Zuidpool begint’. Ushuaia is een ideaal startpunt van je Argentinië-reis en ligt dicht bij Tierra del Fuego, een van de vele nationale parken in Argentinië. Sla je meteen twee vliegen in één klap: een bezoek aan de zuidelijkste stad ter wereld én een eerste kennismaking met het Argentijnse natuurschoon.

Vakantie Argentinië

3. Dé bestemming voor hikers

Argentinië is een hike-bestemming bij uitstek. Wie googlet op ‘beste hike-bestemming ter wereld’ komt vroeg of laat gegarandeerd uit bij ‘hiken in Argentinië’. Wat volgens ons het beste gebied is om te wandelen in Argentinië, is het gebied rond El Chaltén. Dit is het beste wandelgebied in Patagonië. Hier wandel je tijdens je rondreis in Argentinië vanaf de plaats El Chaltén in een uur naar de vijftien meter hoge Chorillo del Salto waterval. Onderweg loop je langs een brede rivierbedding met daarachter witte bergtoppen. De populairste dagtrekking in dit gebied is die naar de voet van het Fitz Roy-massief. Ben je een fanatieke hiker, dan is de pittige dagtrek naar Cerro Torre iets voor jou. Je wandelt in vier uur heen met veel klimmen en daalt in drie uur weer af. Voor welke wandeling je ook gaat, de uitzichten zijn gegarandeerd onvergetelijk! Zo hike je langs bergpieken, beekjes, gletsjers en groene dalen.

4. Patagonië

Eén woord: Patagonië. Het is dat dit lijstje geen top zes is, anders had dit punt met stip bovenaan gestaan. Patagonië is het gigantische gebied dat zowel in Chili als in Argentinië ligt. En als we zeggen gigantisch, dan bedoelen we ook gigantisch, want Patagonië is duizenden vierkante kilometers groot. In Patagonië vind je gletsjers, besneeuwde bergtoppen, meren en vulkanen. Reizen door Patagonië is reizen door een ruig en ongerept landschap. Het allergaafste? Je kunt er kilometers achter elkaar helemaal niemand tegenkomen. Doe even je ogen dicht en beeld je in dat je over een krakende gletsjer wandelt met je ijzers stevig onder je schoenen gebonden. Je kunt het ijs al bijna vóélen kraken onder je voeten…

5. Het bourgondische leven

Toegegeven, voor vegetariërs is Argentinië misschien niet helemáál dé bestemming om naartoe te reizen (hoewel je steeds meer vegetarische restaurants vindt in de grotere steden), aangezien de Argentijnen nogal houden van een sappige rundersteak of lamsrack. Grote barbecues (ook wel parrillas genoemd) met verse steaks, waarbij je natuurlijk een groot glas overheerlijke Argentijnse wijn drinkt. Tip van ons: zo’n steak smaakt extra lekker als je net een paardrijtocht door de groene heuvels rondom Salta hebt gemaakt.

6. De Argentijnse cultuur

De Argentijnse cultuur is sterk beïnvloed door de Europese cultuur. Het grootste deel van de inwoners van Argentinië is geïmmigreerd uit Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nederland, Italië en Spanje. Dankzij deze grote culturele diversiteit bestaat er een grote gevarieerdheid aan diverse soorten kunst, handwerk en muziek (zei iemand daar ‘tango’?). Maar wat wij extra bijzonder vinden is de relatief onbekende Mapuche-cultuur. Het Mapuchevolk is de grootste (levende) indiaanse bevolkingsgroep ter wereld en leeft in Zuid-Argentinië en Chili. Op de Chileense archipel Chiloé kun je kennismaken met het Mapuchevolk, wat volgens ons een van de meest bijzondere onderdelen van je reis is.

Argentinië én Chili op je bucketlist

Je hebt het land zo hier en daar al een beetje voorbij zien komen: Chili. Wat ons betreft is buurland Chili namelijk hét land om te combineren met een rondreis door Argentinië. ‘Even’ een extra land toevoegen aan je reis klinkt misschien wat overweldigend, maar gelukkig zijn daar onze tips voor je individuele Argentinië- en Chili-vakantie. Waar begin je, hoe reis je en wat mag je tijdens je reis absoluut niet missen? Tip één is dus eigenlijk: begin met die tips. En ga daarna lekker aan het puzzelen met onze Argentinië-bouwstenen en Chili-bouwstenen. Maak je geen zorgen over hoe je alles tot één geheel vormt; daar zorgen wij voor!

Zeker weten dat je niets mist? Bekijk dan eens onze kant-en-klare Argentinië- en Chili-reizen. Wij hebben zes uiteenlopende individuele rondreizen samengesteld, die uiteraard helemaal op basis van jouw wensen aangepast kunnen worden. Laat je inspireren!

Nog meer inspiratie op doen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern