Naar boven

Nationale parken: Torres del Paine versus El Chaltén

blog

Je kent het wel. De bestemming staat vast. Patagonië gaat het worden. Het ruige, desolate landschap spreekt voor velen tot de verbeelding en natuurlijk beleef je deze regio het beste door je wandelschoenen onder te strikken en er op uit te gaan.  Maar dan raak je in dubio. Het liefst ga je naar Torres del Paine én el Chaltén, maar helaas…. Niet genoeg tijd óf één van de nationale parken ligt niet op route ten opzichte van je andere bouwstenen. Wat kies je dan?! Geen paniek! Wij hebben beide parken bezocht en zetten de belangrijkste punten graag voor je op een rij, zodat de keuze voor jouw reis misschien iets makkelijker wordt.
Decorative torn edge

De Wandelpaden

In Torres del Paine is het lopen van de beroemde W-trekking het hoogtepunt voor de doorgewinterde wandelaar. Tijdens de W-trekking kom je langs verschillende mooie viewpoints, waarvan het bereiken van de Torres toppen wel een van de meest overweldigende is. Zeker, omdat je deze niet vanzelf bereikt. Het laatste stukje is echt handen en voeten werk en moe maar voldaan, plof je neer bij de beroemde toppen.

In El Chaltén vind je veel wandelpaden in veel verschillende moeilijkheidsgradaties. De bewegwijzering in het park is erg duidelijk en ook de kaart laat niets aan de twijfel over. Bovendien starten alle routes starten vanaf het centrum. Je kunt ervoor kiezen om langs watervallen te wandelen. Past een meer uitdagende trekking meer bij je, dan kun je kiezen voor de trekking naar de voet van het Fitz Roy Massief.  Voor de echte fanatiekelingen is er de dagtrek naar Cerro torre, waarbij het ook weer op handen en voetenwerk aankomt.

Het verblijf

In beide parken geldt dat we voor jouw reis het verblijf helemaal aan kunnen laten sluiten op jouw wensen en budget. Voor de avonturier kunnen we campingovernachtingen regelen in Torres del Paine. Wil je iets meer comfort en vind je het niet erg om een slaapzaal te delen, dan kun je kiezen voor een refugio. Voor de liefhebbers van privacy is de hosteria een uitkomst. Daar heb je een eigen slaapkamer, eigen sanitair én kun je je aan het einde van de dag laten verwennen in de spa.

In el Chaltén  bieden we een knus guesthouse aan met een gezamenlijke zitkamer. Zo kun je de wandelavonturen met de andere reizigers delen. Dit guesthouse is dichtbij het busstation gelegen, zodat je niet ver hoeft te lopen met je bagage. Afhankelijk van je reisschema, zou je de grote koffers ook achter kunnen laten in je hotel in El Calafate.

Voor wat meer comfort kunnen we je ook een upgrade aanbieden, waarbij je hotel aan de voet van het Fitz Roy Massief ligt. In de lobby kun je onder het genot van een glaasje wijn de dag doornemen bij het knapperende haardvuur. Volgens ons een heerlijk einde van een intensieve wandeldag.

Verblijf El Chalten
El Chalten in Argentinië

Wat ga je zien?

In Torres staat alles in het teken van bergketens, gletsjers, watervallen, graslanden en natuurlijk de 3 granieten Torres-toppen.

Ook in el Chaltén zie je bergketens, waarvan de Fitz Roy Mount Torre de meest bekende zijn. Verder is er veel ongerept bos, vind je er watervallen en beken én natuurlijk spectaculaire uitzichtpunten.

De kosten

Het verblijf in El Chaltén is een stuk voordeliger dan het verblijf in Torres del Paine. Zo betaal je voor onze bouwsteen ‘Veters vast bij Chaltén Piek’ €276,- per persoon inclusief een lunch box, zodat je kunt picknicken ‘with a view’.

Voor Torres del Paine betaal je al snel meer. Je kunt daar kiezen tussen onze bouwstenen ‘Actief op Chileense hoogte’, waarbij je de W-trekking doet en de bouwsteen ‘Eigenwijs rondje Torres’, waarbij je met een huurauto het park ontdekt.

Doordat er beperkte beschikbaarheid is in overnachtingsplekken in Torres, liggen de kosten relatief hoog. Namelijk €998,- per persoon voor het lopen van de W-trekking en €374,- per persoon voor de bouwsteen met huurauto.

Hou er ook rekening mee dat er voor Torres del Paine entree kosten worden berekend á €32,- per persoon. In El Chaltén worden er geen entreegelden berekend.

Rondreis Argentinië

Hoe kies ik de bouwsteen die bij mij past?

 • Wat is je budget? Heb je groot budget, dan kun je elke bouwsteen kiezen die je wilt. Heb je een wat kleiner budget en hoef je niet meerdere dagen te wandelen, dan kun je kiezen voor el Chaltén.
 • Ligt het op de route? Kom je tijdens jouw rondreis in el Calafate? Dan kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan el Chaltén. Als je daar niet komt en de nadruk van je reis niet op Argentinië ligt, maar op Chili dan kun je misschien beter kiezen voor Torres del Paine.
 • Hoeveel dagen wil je wandelen? Staat de W-trekking op je bucketlist, dan kun je niet om onze bouwsteen ‘Actief op Chileense hoogte’ heen. Wil je alleen de Torres toppen of de Grey Glacier zien, dan past ‘Eigenwijs Rondje Torres’ beter bij je. Vind je het leuk om uit meerdere routes te kunnen kiezen, dan is el Chaltén de bouwsteen voor jou!
 • Kortom, beide nationale parken bieden ontzettend gave wandelroutes. Waarschijnlijk de mooiste wandelingen die je ooit zult maken, durven wij wel te zeggen! Of je nu de W-trekking gaat doen, per huurauto grote stukken in het park aflegt of voor Chalten kiest. En heb je genoeg tijd en budget, dan doe je ze natuurlijk gewoon allebei ;-). Plan je reis aan de hand van onze rondreizen of bouw zelf je reis met onze bouwstenen.

  Geïnspireerd geraakt?

  Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar onze bouwstenen en wil je zelf een rondreis Argentinië bij elkaar puzzelen? We vertellen je graag meer! Je kunt ons bereiken op +31 (0)71 516 20 27 of via info@argentinieonline.nl.

  Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

  Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

  background-pattern