Naar boven

Klimaat en beste reistijd Argentinië

Algemene informatie

Lekker weer?

Beste reistijd Argentinië en Chili

Vanwege de lengte van Argentinië (ruim 11 keer zo lang als Nederland) kan het land opgedeeld worden in verschillende klimaatgebieden. Wanneer de reisspecialisten van Riksja Argentinië met onze Argentinië bouwstenen( korte reizen) jouw eigen Argentinië reis gaan samenstellen, houden ze rekening met de beste reisperiodes en het Argentinië klimaat. Hieronder helpen we je alvast een eind op weg.

Oktober tot half december (het voorjaar) en april tot half mei (het najaar) gelden volgens ons als beste reistijd voor Argentinië en Chili, vanwege het ontbreken van extreem hoge of lage temperaturen, massa’s reizigers en torenhoge prijzen. In het Noorden is de kans op regen dan ook kleiner en zijn de wegen beter begaanbaar.

Reizen in het voorjaar (oktober – december)

Beste reistijd voor geheel Argentinië en Chili

Het voorjaar geldt samen met het najaar voor ons als de beste reisperiode voor Argentinië en Chili. Dit vanwege het ontbreken van extreem hoge of lage temperaturen, massa’s reizigers en torenhoge prijzen. In Patagonië kan het weer snel omslaan dus neem altijd warme en winddichte kleding mee.

In het noorden is de kans op regen klein en zijn daardoor de (niet altijd geasfalteerde) wegen goed begaanbaar. Fijn als je onze selfdrive rondom Salta wilt gaan maken.

Voor het merengebied vinden wij het voor (- en na) jaar de beste maanden omdat het dan niet druk is vanwege de koelere temperaturen (rond de 10 graden). In oktober begint alles te bloeien en groeien. Goed moment om foto’s te maken; met sneeuw bedekte bergtoppen en strakke, blauwe meren. Vanaf november begint de temperatuur langzaam te stijgen naar de 20 graden.

Bekijk de Argentinië reizen die we al aan elkaar gepuzzeld hebben. Zo kun je zien wat een realistische route is, in de tijd die je hebt.

Reizen in de zomer (december – april)

Beste reisperiode voor Patagonië en Vuurland

Tussen half december en februari gaan de Argentijnen zelf op vakantie, het is zomervakantie. Restaurant-, excursie en hotelprijzen liggen dan ook hoger. December tot april zijn voor zowel het Chileense als Argentijnse Patagonië de beste reisperiode. Koud is het hier dan nog steeds (zo’n 5 graden) maar dat wil je ook met een landschap van gletsjers en drijvende stukken ijs.

In Buenos Aires liggen de temperaturen in december en januari rond de 24 graden. Ook kan het dan wat benauwd worden, doe het dus rustig aan. In februari en maart vindt de wijnoogst plaats rondom Santiago de Chile. Leuk om bij te wonen maar houdt wel rekening met extreme prijzen en beperkte beschikbaarheid van accommodaties.

In het noorden is de kans op regen groot. Wil je onze selfdrive bouwstenen opnemen in je reisplan raden we je aan om niet de kleinste categorie auto te huren. Zo ga je met een goed gevoel op pad.

Reizen in het najaar (april – mei)

Beste reistijd voor geheel Argentinië en Chili

Het najaar en voorjaar zijn volgens ons de beste periode om naar Argentinië en Chili af te reizen. Geen extreem hoge of lage temperaturen en geen massa’s reizigers en torenhoge prijzen. Ook is de kans op regen in het Noorden dan ook kleiner dan in de Zuid-Amerikaanse zomer en zijn daardoor de wegen beter begaanbaar.

Zelf waren we in april in Patagonië en hadden we afwisselend mooi en minder mooi weer. Je moet uiteindelijk ook gewoon een beetje geluk hebben. Feit is dat het elk uur volledig kan omslaan, dus neem te allen tijde warme kleren mee, of je nu in december gaat of in juli.

Wil je naar Paaseiland, neem dan altijd een warm vest mee want het kan er gedurende het hele jaar flink waaien. In mei valt er de meeste regen, maar elke maand heb je kans dat er een (korte) tropische bui kan vallen.

Argentinië

Reizen in de winter (mei – oktober)

Beste reistijd voor het noorden van Argentinië en Chili

In onze zomermaanden is het in Argentinië winter en dat betekent veel in dit langgerekte land. Winter betekent in Patagonië temperaturen onder het vriespunt, sneeuw, onbegaanbare wegen, vertraagde vluchten en gesloten accommodaties. Dit klinkt inderdaad niet echt uitnodigend en daarom raden we dit deel van Argentinië af in de wintermaanden.

Zit je vast aan de zomervakantie? Dan raden we Patagonië af, maar niet getreurd. Onze bouwstenen in het noorden kunnen het hele jaar door. Hier vind je de Iguazu watervallen, wijnbodega’s en gaucho’s te paard maar ook de selfdrive langs roodgekleurde bergen en immense cactussen. Ook de walvissen voor de kust van Peninsula Valdes hebben ervoor gezorgd dat wij hier graag naar terug reizen.

In Buenos Aires regent het in de wintermaanden meer, neem daarom een poncho mee. Een extra trui vonden we zelf wel fijn, vooral in de avonden kan het wat afkoelen. De Atacamawoestijn laat je kennismaken met twee uitersten in 1 dag; overdag stijgt het kwik soms boven de 40 graden maar de avonden zijn kil en de nachten heel erg koud.

bouwsteen

Buenos Aires: Romantiek en oud chique

 • Buenos Aires
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 280,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Argentinie reizen: ijswandelen
rondreis

Patagonië in vogelvlucht

 • Buenos Aires - einde van de wereld in Ushuaia - gletsjers in Calafate - merengebied in Bariloche - watervallen van Iguazu
 • 16 dagen / 15 nachten
 • vanaf € 2.195,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
bouwsteen

Veters vast bij de Chaltén piek

 • El Chaltén
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 305,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Reizen Argentinie paardrijden
rondreis

Wijn en watervallen, Argentinië in 3 weken

 • Santiago de Chili - Atacama woestijn - Salta - Andes selfdrive - paardrijden met gaucho's - Buenos Aires - pinguïns en walvissen in Valdes - Iguazu watervallen
 • 22 dagen / 21 nachten
 • vanaf € 2.695,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern