Naar boven

Patagonië in vogelvlucht

rondreis

 • Reisschema:
  Buenos Aires - einde van de wereld in Ushuaia - gletsjers in Calafate - merengebied in Bariloche - watervallen van Iguazu
 • Reisduur:
  16 dagen / 15 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 2.195,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  5 excursies: Wandeling met een local door Buenos Aires, bootexcursie door het Beaglekanaal, mini-trekking op de Perito Moreno, Kayakken in Bariloche en ochtendexcursie bij de watervallen van Iguazu
 • Vluchten:
  4 binnenlandse vluchten vanaf € 700,- p.p. en internationale vlucht vanaf €1200,- p.p.
✓ acclimatiseren in Buenos Aires met een leuke tour met een local

✓ korte highlightreis door Argentijns Patagonië

✓ tropische afsluiting bij de watervallen van Iguazu

Decorative torn edge

Dag 1 – Amsterdam – Buenos Aires

Je rondreis begint in Buenos Aires, waar je vliegtuig landt. Je wordt opgewacht in de hal en naar je de hippe wijk Palermo gebracht, een laagbouwwijk met statige panden en oude bomen. De kamers van het kleinschalige hotel zijn modern en sfeervol ingericht. Bij de inrichting van het gehele hotel hebben ze oog gehad voor details waardoor je echt een huiskamergevoel hebt. De rest van de dag is ter vrije besteding om bij te komen van de vlucht en de omgeving van je hotel te verkennen. In Palermo zijn veel winkels en restaurants.

Dag 2 – Buenos Aires, op pad met een Porteño

De volgende ochtend ontmoet je een echte Porteňo die je vanochtend op sleeptouw neemt. Je bezoekt enkele hoogtepunten van Buenos Aires maar gaat vooral naar zijn favoriete plekken. Je gaat bijvoorbeeld naar het park, drinkt wat in zijn koffiebarretje en slentert samen door zijn favoriete (winkel)straatjes. ’s Middags heb je tijd om zelfstandig op pad te gaan en de wat meer toeristische trekpleisters op te zoeken, je weet immers de weg al een beetje. Struin over het Plaza de Mayo, bekend van de Dwaze Moeders en het balkon waar Evita Peron haar speech gaf, ga naar Maradona’s wijk La Boca of bezoek een milonga, waar de tango tot in de late uurtjes gedanst wordt.

Decorative torn edge

Dag 3 – Buenos Aires, verblijf

Vandaag heb je de hele dag tot je eigen besteding in Buenos Aires. In de ochtend is de begraafplaats Recoleta (gratis entree) met imposante graven van Argentijnse presidenten en natuurlijk Evita Peron, in serene rust gehuld. Tegenover ligt het Museo de Belles Artes (entree € 0,25) met werken van grootmeesters als Van Gogh en Rodin, maar ook kunst van deze eeuw.
Wij lunchten in Puerto Madero, een schitterend gerestaureerde havenwijk met oude pakhuizen omgebouwd tot woningen, winkels en restaurants. Vlakbij ligt een natuurreservaat ín de stad, waar op zaterdag fietsen te huur zijn. Loop terug naar je hotel over winkelstraat Calle Florida of via Teatro Colon. Dineer in Palermo en eindig je dag met een afzakkertje in Café Tortoni op de Avenida de Mayo, een café van dichters, filosofen, intellectuelen en beroemdheden.

Decorative torn edge

Dag 4 – Buenos Aires – Ushuaia

Reistijd: circa 15 minuten excl. vlucht

We reserveren een transfer van je hotel naar de luchthaven zodat we zeker weten dat je naar de juiste airport gaat. Bij aankomst op het vliegveld staat onze vertegenwoordiger je al op te wachten. In ongeveer een kwartier word je naar de eenvoudige maar knusse hosteria aan de rand van de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld gebracht. De weg er naartoe bevestigt dat je aan het einde van de wereld bent; de auto hobbelt door kuilen en over stenen.

Je kamer is ruim, eenvoudig ingericht en heeft natuurlijk verwarming. Afhankelijk van de kamer die je toegewezen krijgt, kijk je uit op het stadje of in de verte het kanaal of de bergen. Met een taxi ben je binnen enkele minuten in het centrum en bij de haven waar gigantische (cruise)schepen aanleggen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Ushuaia, excursie Beagle kanaal

Vandaag heb je de ochtend ter vrije besteding. Wij gingen het centrum in en leerden meer over de bewogen geschiedenis van Ushuaia. Natuurlijk mag ook een bezoek aan ‘het einde van de wereld’ niet ontbreken!

Rond 14:30 uur ga je richting het haventje en daar scheep je om 15:00 uur in voor de namiddag-boottocht door het Beagle kanaal om in de vaarsporen van Darwin te treden. Tijdens de tocht kun je zeeleeuwen, pinguïns, verschillende soorten vogels zien en adem je zuivere zeelucht in die komt overwaaien van het -voor velen nog onbereikbare- Antartica. Terwijl de zon zakt in de zee vaar je de haven weer in, rond 18:00 uur ben je terug.

Decorative torn edge

Dag 6 – Ushuaia – El Calafate

Reistijd: circa 30 minuten excl. vlucht

Na het ontbijt kun je rustig aan doen. Je gaat op eigen gelegenheid naar de luchthaven, dan bepaal je zelf hoe laat je gaat. Je dient hier een vertrekbelasting te betalen van zo’n 30 Pesos. Je volgende bestemming op deze reis is El Calafate, een plaatsje wat pas sinds het jaar 2000 een luchthaven heeft. Nu gaat elke reiziger die het zuiden van Argentinië bezoekt erheen vanwege de gletsjers. Bij aankomst brengt een transfer je naar het hotel aan de rand van Calafate. De kamers zijn eenvoudig maar gezellig en hebben warme dekens en verwarming. Vraag bij aankomst alvast aan de receptionist om een lunchbox voor de volgende dag. De rest van de dag is ter vrije besteding. In het centrum van Calafate vind je veel restaurants en bars, wij vonden de Libro bar het leukste. De naam zegt genoeg; er zijn veel (foto)boeken waarin je onder het genot van een echte Argentijnse wijn doorheen kunt bladeren.

Decorative torn edge

Dag 7 – El Calafate, platformen en ijstrekking bij Perito Moreno

Na het ontbijt, rond 08:30 uur, word je opgehaald en rijd je over land in zo’n tweeënhalf uur naar de ingang van het Glaciares National Park. Hier betaal je de entree voordat je verder gaat. Een half uur later ben je bij de ‘pasarelas’, drie platformen die door paden en trappen met elkaar verbonden zijn en langs een deel van de Perito gletsjer liggen. Je hebt hier zo’n anderhalf uur de tijd om van platform naar platform te lopen, hopend op een ‘rupture’.

Vervolgens vaar je naar de overkant van het meer waaraan de Perito Moreno ligt. Je hoort een uitleg in het Engels over hoe het lopen met ijzeren nagels onder je schoenen gaat; vrij simpel. Vervolgens wandel je anderhalf tot twee uur over het ijs in groepjes van maximaal 20 personen. Rond 18:00 uur ben je terug in Calafate.

Decorative torn edge

Dag 8 – El Calafate, ter vrije besteding

Vandaag heb je ter vrije besteding, we vonden het zonde om hier slechts één dag te verblijven, zeker vanwege de binnenlandse vluchten die je nodig hebt om in El Calafate te komen. Ga bijvoorbeeld een hele dag varen op het meer Lago Argentino. Een reden voor veel reizigers om naar deze plek te komen. Kleed je goed aan met een muts, handschoenen, dikke sjaal en thermokleding. Kies een boottocht die zowel langs de ijsschotsen vaart als langs de verschillende gletsjers. Zoals de Spegazinni, de hoogste gletsjers en de Upsala, de grootste gletsjer.

Wil je net iets anders doen dan de rest? Ga dan paardrijden rond Lago Argentino. Samen met een Gaucho uit de regio verken je het gebied op een bijzondere manier. Vraag je reisspecialist naar gletsjer boottocht en andere mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 9 – El Calafate – Bariloche

Reistijd: circa 30 minuten excl. vlucht

In de loop van de ochtend neem je zelf een taxi naar de luchthaven voor de vlucht naar Bariloche, het Zwitserland van Argentinië. Je wordt daar in de aankomsthal opgewacht en naar een klein familiehotel gebracht op loopafstand van het centrum, wij voelden ons er meteen thuis maar zaten wel uit de stadsdrukte.

Bariloche is Argentinië’s meest geliefde en bezochte bestemming. De stad ligt in het Lake District, een gebied midden in Argentinië vol diepblauwe bergmeren. De meren, naaldwouden en witte Andestoppen rondom Bariloche geven een rustige aanblik, maar de stad zelf is met skikledingwinkels en uithangborden van kaasfondue restaurants en Irish pubs op z’n minst levendig te noemen. Rust vind je vooral buiten Bariloche.

Decorative torn edge

Dag 10 – Bariloche, verblijf

Deze ochtend ben je nog vrij in Bariloche. Op het Centro Civico plein zelf vind je een VVV bureau en het hoog aangeschreven Patagonia museum. Ga in elk geval een van de chocoladewinkels van Mamuschka in en verwen jezelf..

’s Middags ga je ‘de stad uit de bergen in’. Je wordt om 14:00 uur opgehaald en rijdt in een half uurtje naar Lago Gutierrez. Hier neem je na een briefing plaats in een tweepersoons kajak en ga je samen met een gids het meer op. De volgende twee uur glijd je over het meer. Grootse bergen met witte toppen om je heen, dichte naald- en loofbossen en verder stilte, af en toe vogelgefluit.
Om 18:00 uur ben je terug in Bariloche, ga ’s avonds eten in een van de visrestaurants, zoals bij Familia Weiss in het centrum.

Decorative torn edge

Dag 11 – Bariloche, verblijf

Ook vandaag heb je ter vrije besteding. De meeste mensen boeken een dagje in de bus over de zeven meren route, maar wij vinden het leuker om zelf actief de natuur in te gaan: paardrijden in de bossen of een mountainbike huren en een stuk langs de meren te gaan fietsen.

Ook leuk en wat minder inspannend is de bootexcursie naar Isla Victoria. Met een catamaran vaar je vanaf Puerto Panuelo (bij het Llao Llao resort) in een half uur naar het eiland waar je je eigen plan trekt en wandelt door het zeldzame, kaneelkleurige arrayanesbos. Kijk waar je zin in hebt, je regelt het gemakkelijk ter plaatse, onder andere via de hotelreceptie.

Decorative torn edge

Dag 12 – Bariloche – Puerto Iguazú

Reistijd: circa 30 minuten excl. vlucht

Van het noordwesten van Patagonië vlieg je naar het noordoosten van Argentinië: we reserveren de vlucht die van Bariloche via Buenos Aires naar Iguazú gaat. Bij aankomst kunnen al je warme kleren uit en de zonnebril op! Vervolgens word je naar het hotel gebracht.

Je verblijft in een knusse posada met zwembad. Er zijn ligbedden en parasols en in de kamer is airconditioning, een uitkomst in deze subtropische sferen. De staf is vriendelijk en er hangt een relaxte sfeer. Geniet de rest van de dag van de rust en het tropische klimaat.

Decorative torn edge

Dag 13 – Iguazú, verblijf

Je bepaalt vandaag zelf hoe laat, hoe lang en in welk tempo je het Argentijnse nationale park Iguazú bezoekt. Vraag je hotel naar de bushalte. Daar vertrekt namelijk elk half uur een bus die in 20 minuten naar de ingang van het park rijdt. Je betaalt entree (ca.US$13,-) en stapt in het treintje dat uitkomt bij een vlak wandelpad boven de rivier. Je loopt langs allerlei watervallen en ziet onderweg coati’s. Deze neusbeertjes zijn gewend aan toeristen en komen heel dichtbij.

Na ca. één uur kom je bij de loopbrug over de Parana rivier. Die leidt naar de ‘Duivelskeel’, het hart van de waterval. Als je bij het brullende water staat, besef je pas wat een hoeveelheid water hier elke seconde van de dag naar beneden dendert, het maakt je stil. Ga met de bus of per taxi terug naar je hotel. Tip: informeer bij je hotel of het park ’s avonds open is. Dan is het veel rustiger en zie je de watervallen misschien bij romantisch maanlicht.

Decorative torn edge

Dag 14 – Puerto Iguazú, Argentinië – Foz do Iguaçú, Brazilië

Vandaag word je rond 09:00 uur opgehaald voor de Braziliaanse watervalkant. De Brazilianen zeggen: ‘Argentinië heeft de watervallen, maar wij hebben het uitzicht’ en zo is het ook. Bij de grens neemt de gids de paspoorten in (niet vergeten) voor de stempel. Welkom in Brazilië! Vervolgens rijd je door subtropisch regenwoud naar Iguaçu. Je betaalt US$ 11 pp entree en wordt afgezet bij een wandelpad langs de onderkant van de rivier. Ze leiden naar platformen boven de rivier en als de wind in de ‘goede’ richting staat word je behoorlijk nat gesproeid. Op de afgesproken tijd word je er opgehaald en naar je hotel met zwembad gebracht, net buiten het Braziliaanse park, waar je vannacht slaapt.

Let op: ’s maandags is de Braziliaanse kant van Iguaçu tot 12:00 uur gesloten in verband met onderhoud van de paden.

Decorative torn edge

Dag 15 – Iguaçú – Amsterdam

Vandaag regel je via de hotelreceptie een taxi en ga je op op eigen gelegenheid naar het vliegveld Foz do Iguaçu voor de vlucht terug naar Nederland. Je kunt ook naar Rio de Janeiro vliegen en daar nog een paar dagen verlengen op het beroemde Copacabana strand, voor je terugvliegt.

Dag 16 – Amsterdam, aankomst

Omdat je tegen de tijd in reist kom je altijd de volgende dag pas aan. Heb je nog vragen over deze rondreis, mail of bel ons dan.

Decorative torn edge
torn-edge

Patagonië in vogelvlucht

Onze slaapplekken

background-pattern