Naar boven

Van gletsjer naar gaucho

rondreis

 • Reisschema:
  Buenos Aires - Ushuaia - gletsjers in Calafate - wandelen bij Chalten - selfdrive Salta - paardrijden met gaucho - wijngebied Cafayate - Iguazú watervallen
 • Reisduur:
  20 dagen / 19 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 2.895,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  6 excursies: Wandelexcursie in Buenos Aires, boottocht door het Beaglekanaal, mini-trekking op de Perito Moreno, paardrijden met een gaucho, fietsen langs bodega's en ochtendtrip naar de watervallen van Iguazu
 • Huurauto:
  vanaf € 375,- per auto
 • 3 dagen 4x2 auto inclusief ongelimiteerd aantal kilometers
 • Vluchten:
  4 binnenlandse vluchten vanaf € 700,- p.p. en internationale vlucht vanaf € 1200,- p.p.
✓ highlights van Patagonië en Noord-Argentinië

✓ in alle vrijheid met een huurauto op ontdekking in het noorden van Argentinië

✓ veel gegarandeerde ervaringen door veel excursies inclusief

✓ tropische afsluiting bij de watervallen van Iguazu
rondreis chili hoogtepunten
Decorative torn edge

Dag 1 – Buenos Aires, aankomst

De reis begint in Buenos Aires, waar je vandaag aankomt. Je wordt opgewacht in de hal en naar je de hippe wijk Palermo gebracht, een laagbouwwijk met statige panden en oude bomen. De kamers van het kleinschalige hotel zijn modern en sfeervol ingericht. Wij voelden ons er direct thuis. Bij de inrichting van het gehele hotel hebben ze oog gehad voor details waardoor je echt een huiskamergevoel hebt. De rest van de dag is ter vrije besteding om bij te komen van de vlucht en de omgeving van je hotel te verkennen. In Palermo zijn veel winkels en restaurants.

Decorative torn edge

Dag 2 – Buenos Aires, op pad met een Porteño

De volgende ochtend ontmoet je een echte Porteňo die je vanochtend op sleeptouw neemt. Je bezoekt enkele hoogtepunten van Buenos Aires maar gaat vooral naar zijn favoriete plekken. Je gaat bijvoorbeeld naar het park, drinkt wat in zijn koffiebarretje en slentert samen door zijn favoriete (winkel)straatjes. ’s Middags heb je tijd om zelfstandig op pad te gaan en de wat meer toeristische trekpleisters op te zoeken, je weet immers de weg al een beetje. Struin over het Plaza de Mayo, bekend van de Dwaze Moeders en het balkon waar Evita Peron haar speech gaf, ga naar Maradona’s wijk La Boca of bezoek een milonga, waar de tango tot in de late uurtjes gedanst wordt.

Decorative torn edge

Dag 3 – Buenos Aires – Ushuaia

Reistijd: circa 15 minuten excl. vlucht

Vandaag brengt een transfer je naar de luchthaven en vlieg je naar Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Hier staat onze vertegenwoordiger je al op te wachten. In ongeveer een kwartier word je naar de eenvoudige maar knusse hosteria aan de rand van de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld gebracht. De weg er naartoe bevestigt dat je aan het einde van de wereld bent; de auto hobbelt door kuilen en over stenen.

Je kamer is ruim, eenvoudig ingericht en heeft natuurlijk verwarming. Afhankelijk van de kamer die je toegewezen krijgt, kijk je uit op het stadje of in de verte het kanaal of de bergen. Met een taxi ben je binnen enkele minuten in het centrum en bij de haven waar gigantische (cruise)schepen aanleggen.

Decorative torn edge

Dag 4 – Ushuaia, excursie Beagle kanaal

Vandaag heb je de ochtend ter vrije besteding. Wij gingen het centrum in en leerden meer over de bewogen geschiedenis van Ushuaia. Natuurlijk mag ook een bezoek aan ‘het einde van de wereld’ niet ontbreken!

Rond 14:30 uur ga je richting het haventje en daar scheep je om 15:00 uur in voor de namiddag-boottocht door het Beagle kanaal om in de vaarsporen van Darwin te treden. Tijdens de tocht kun je zeeleeuwen, pinguïns, verschillende soorten vogels zien en adem je zuivere zeelucht in die komt overwaaien van het -voor velen nog onbereikbare- Antartica. Terwijl de zon zakt in de zee vaar je de haven weer in, rond 18:00 uur ben je terug.

Decorative torn edge

Dag 5 – Ushuaia – Calafate

Reistijd: circa 30 minuten excl. vlucht

Na het ontbijt kun je rustig aan doen. Je gaat op eigen gelegenheid naar de luchthaven, dan bepaal je zelf hoe laat je gaat. Je dient hier een vertrekbelasting te betalen van zo’n 30 Pesos. Je volgende bestemming op deze reis is El Calafate, een plaatsje wat pas sinds het jaar 2000 een luchthaven heeft. Nu gaat elke reiziger die het zuiden van Argentinië bezoekt erheen vanwege de gletsjers. Bij aankomst brengt een transfer je naar het hotel aan de rand van Calafate. De kamers zijn eenvoudig maar gezellig en hebben warme dekens en verwarming. Vraag bij aankomst alvast aan de receptionist om een lunchbox voor de volgende dag. De rest van de dag is ter vrije besteding. In het centrum van Calafate vind je veel restaurants en bars, wij vonden de Libro bar het leukste. De naam zegt genoeg; er zijn veel (foto)boeken waarin je onder het genot van een echte Argentijnse wijn doorheen kunt bladeren.

Decorative torn edge

Dag 6 – Calafate, platformen en ijstrekking bij Perito Moreno

Na het ontbijt, rond 08:30 uur, word je opgehaald en rijd je over land in zo’n tweeënhalf uur naar de ingang van het Glaciares National Park. Hier betaal je de entree voordat je verder gaat. Een half uur later ben je bij de ‘pasarelas’, drie platformen die door paden en trappen met elkaar verbonden zijn en langs een deel van de Perito gletsjer liggen. Je hebt hier zo’n anderhalf uur de tijd om van platform naar platform te lopen, hopend op een ‘rupture’.

Vervolgens vaar je naar de overkant van het meer waaraan de Perito Moreno ligt. Je hoort een uitleg in het Engels over hoe het lopen met ijzeren nagels onder je schoenen gaat; vrij simpel. Vervolgens wandel je anderhalf tot twee uur over het ijs in groepjes van maximaal 20 personen. Rond 18:00 uur ben je terug in Calafate.

Decorative torn edge

Dag 7 – Calafate, ter vrije besteding

Vandaag heb je ter vrije besteding, we vonden het zonde om hier slechts één dag te verblijven, zeker vanwege de binnenlandse vluchten die je nodig hebt om in El Calafate te komen. Ga bijvoorbeeld een hele dag varen op het meer Lago Argentino; een reden voor veel reizigers om naar deze plek te komen. Kleed je goed aan met een muts, handschoenen, dikke sjaal en thermokleding. Kies een boottocht die zowel langs de ijsschotsen vaart als langs de verschillende gletsjers. Zoals de Spegazinni, de hoogste gletsjers en de Upsala, de grootste gletsjer.

Wil je net iets anders doen dan de rest? Ga dan paardrijden rond Lago Argentino. Samen met een Gaucho uit de regio verken je het gebied op een bijzondere manier. Vraag je reisspecialist naar de gletsjer boottocht en andere mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 8 – Calafate – Chalten

Reistijd: circa 3 uur

Vanochtend vroeg ga je zelfstandig naar het busstation van El Calafate. Hier wissel je de voucher om voor een buskaartje en vervolgens reis je in zo’n drie uur naar El Chalten. Grappig is dat je zitplaats in de bus bepaalt welke indruk je krijgt van de route; zit je links dan zie je twee enorme meren. Rechts kijk je uit over een kaal landschap waardoor je een indruk krijgt van de leegte van Patagonië.

Bij aankomst in El Chalten stopt de bus bij het Visitor Centre, waar je in het Engels uitleg krijgt over het gebied en de gemarkeerde wandelopties. Je hoort of er paden wegens sneeuw gesloten zijn en krijgt een prima kaart van het gebied. Aangekomen in het dorp maak je kennis met het enige ‘mankement’: er zijn weinig verharde wegen wat sjouwen met je koffer betekent. En áls er wind staat (regelmatig) beland je in een soort stofstorm. Gelukkig is het nooit ver. Het guesthouse is klein en heeft een gemeenschappelijke zitkamer. Neem oordopjes mee, want ’s nachts giert de wind om het huis.

Decorative torn edge

Dag 9 – Chalten, wandelen en lunchen met uitzicht

Vandaag trek je erop uit in de bergen. Wij regelen een lunchpakket voor onderweg, zodat je kunt picknicken met uitzicht op de Andestoppen. Er zijn verschillende routes qua lengte en intensiviteit. Wil je rustig aan doen of werkt het weer niet mee, wandel dan vanaf Chalten in een uur naar de Chorillo del Salto waterval.

De populairste dagtrekking en iets zwaarder, is die naar de voet van het Fitzroy massief. Je wandelt in drie uur langs enkele mooie lagunes naar het uitzichtpunt. Daar kies je of je nog een pittig stuk verder omhoog gaat, of nog 2 uur doorloopt langs een gletsjer naar hosteria Pilar.

Ben je een fanatieke wandelaar, loop dan de pittige dagtrek naar Cerro Torre, vier uur heen met veel klimmen, drie uur terug. De uitzichten zijn onvergetelijk. Wandelen op deze plek met bergpieken, beekjes, groene dalen en gletsjers vonden wij een heerlijke manier om Patagonië te leren kennen.

Aan het eind van elke dag keert iedereen terug naar het dorp. Het kleine restaurant El Tapera, volledig opgetrokken uit hout was onze favoriet. Ook de (weinig) vegetarische gerechten zijn de moeite waard, zeldzaam in het land van de biefstukken.

Decorative torn edge

Dag 10 – Chalten – Calafate

Reistijd: circa 3 uur

Vandaag reis je terug naar El Calafate. Van november tot april is de beste reistijd en gaat er ’s morgens vroeg, ’s middags en ’s avonds een bus. De andere laagseizoenmaanden gaan alleen de ochtend- en avondbus. Als je aan de rechterkant van de bus zit, heb je de beste uitzichten. Bij terugkomst op het busstation van El Calafate heb je de rest van dag dag vrij om mail te checken, was op te halen die je hebt afgegeven, fleece-truien te passen die hier voor weinig te koop zijn, etc. Je slaapt een nacht in dezelfde posada.

TIP: Het weer in Chalten kan elke dag van het jaar omslaan waardoor het zomaar voor kan komen dat je vier seizoenen per dag om je oren krijgt. Kleed je met laagjes zodat je tijdens een wandeling hier makkelijk op kunt inspelen. Neem altijd handschoenen, hoofdbedekking, een windjack en zonnebrandcrème mee op pad.

Decorative torn edge

Dag 11 – Calafate – Salta

Reistijd: circa 20 minuten excl. vlucht

Salta ligt op 1280 meter hoogte in de Lerma vallei, omgeven door groene heuvels. De vlucht erheen is prachtig en de luchthaven is piepklein. Bij aankomst is het eerste wat je doet je jas of trui uittrekken, heerlijk. Dan word je naar je koloniaal hotel in het centrum gebracht. Het is er klein en knus met 20 kamers en er is een patio waar je in de zon kunt zitten. Als de vlucht op tijd is kun je deze dag nog de stad bekijken.

In het Museo Historico vind je een weergave van de geschiedenis van Salta; de stad werd in 1582 door Spanjaarden gesticht en beleefde een gouden 18e en 19e eeuw als handelscentrum tussen de omliggende landen. Heb je geen zin in een museum, bijvoorbeeld omdat het veel te lekker weer is, ga dan bijvoorbeeld met de kabelbaan omhoog naar Cerro Bernardo voor een mooi uitzicht. Het centrale plein is met name ’s avonds supersfeervol, de romantiek straalt er vanaf…

Decorative torn edge

Dag 12 – Salta, als een gaucho te paard

Nadat je gisteren de stad hebt bekeken is het nu tijd voor iets heel anders. In de omgeving van Salta wonen nog veel gaucho’s op een traditionele manier en doen ze alles te paard. Ook jij klimt vandaag op een paard en waant je voor een dag een echte gaucho. Geen paniek, ook voor beginners is de tocht goed te doen. Na een ontbijt op de ranch worden de paarden gezadeld en volg je samen met de andere reizigers stapvoets de gids. Al snel ruil je het historische dorp Chicoana in voor wijdse uitzichten over tabakplantages met Andespieken in de verte. De gaucho-gids kent de route op z’n duimpje. Onderweg vertelt hij over het tabakproces en de omgeving. Je luncht met een verse steak van de bbq (een vegetarisch alternatief is natuurlijk ook mogelijk) en een goed glas wijn. ’s Middags is er tijd om te ontspannen of wat rond te lopen over de traditionele ranch. Je dineert samen met de andere gasten in de gezellige eetkeuken of als het weer het toelaat buiten in de tuin. Niet alleen het diner, maar ook de wijn is inclusief.

Decorative torn edge

Dag 13 – Salta – Cafayate, fietsen door de wijnvelden

Reistijd: circa 3,5 uur

Wellicht met wat spierpijn van de paardrijdtocht van gister sta je vroeg op. De huurauto voor de komende dagen is afgeleverd op de ranch. Je vertrekt richting de wijngebieden. Het grootste gedeelte gaat over een geasfalteerde weg maar heeft een bijzonder toetje. Het laatste deel van de route brengt je door het landschap van Quebrada de Cafayate, een kloof met kleuren die van lichtroze via terracotta naar dieprood en donkerpaars gaan. Gelijk na aankomst haal je de fietsen op en ga je op eigen houtje langs verschillende bodega’s. Onze favoriete vind je in de reisinformatie die je van onze lokale agent ontvangt. Wij genoten met volle teugen want je hoeft nu niks uit te spugen. Controleer voor dat je op pad gaat de banden en remmen goed want het zijn niet de gazelles die je in Nederland gewend bent. Aan het eind van de middag rijd je terug naar het dorp en lever je de fiets weer in. Je verblijft op een blok lopen van het centrale plein zodat je ’s avonds wederom kunt genieten van een glas wijn uit de regio.

Decorative torn edge

Dag 14 – Cafayate, vertrek naar Cachi

Reistijd: circa 4 uur

Wij deden het ‘s ochtends rustig aan, al hangt een en ander af van hoeveel je precies hebt genoten van de lokale wijnen. Deze route is niet de snelste weg tussen Cafayate naar Salta maar zeker de nacht in het adobedorpje Cachi meer dan waard. Wij vonden dit het ’t mooiste stuk van de hele route rondom Salta, met groene valleien en dramatische, schrale bergen. Stop onderweg zeker even in Molinos, een piepklein dorp tussen de desolate, kale bergen. De kerk van dit dorpje is een beschermd historisch monument. Drink een kop koffie of lunch op het beschaduwde pleintje nadat je het dorp bekeken hebt. Na ongeveer drie uur rijden, duiken bijna als verrassing de adobe huisjes van Cachi tussen de uitgestrekte bergen voor je op. Het is met 1500 inwoners de belangrijkste plaats in de vallei, op 2200 meter hoogte. Je hebt de middag vrij om de dorpssfeer op te snuiven of in de omgeving rond te rijden, bijvoorbeeld naar Las Pailas waar je prachtig kunt wandelen. Tussen januari en maart kun je ook bij het hotelzwembad blijven.

Decorative torn edge

Dag 15 – Cachi – Salta

Reistijd: circa 3,5 uur

Word net als het dorp zelf langzaam wakker en doe rustig aan. Vandaag start je het laatste gedeelte van de selfdrive. De route gaat grotendeels over onverharde wegen waardoor je langzaam rijdt maar extra kunt genieten van de omgeving. Wij kochten in Cachi nog wat versnaperingen want onderweg kom je nauwelijks ‘leven’ tegen. Je komt door het nationale park Cardones wat bekend staat om de enorme cactussen, erg fotogeniek. Het laatste stuk naar Salta is weer geasfalteerd.

Je levert je huurauto in bij het kantoor in het centrum van Salta. Je slaapt weer een nacht in het koloniale patiohotel waar je enkele dagen geleden ook hebt overnacht. ’s Avonds kozen wij voor een van de vele restaurantjes rondom het centrale plein, 9 de Julio. Met uitzicht op de kathedraal met imposante deuren en een hoop bling-bling, probeerden wij de heerlijke empañadas en tamales; lokale gevulde pasteitjes.

Decorative torn edge

Dag 16 – Salta – Puerto Iguazú

Reistijd: circa 30 minuten excl. vlucht

Van het zonnige Salta vlieg je naar het noordoosten van Argentinië: Puerto Iguazú. Bij aankomst kunnen al je warme kleren uit en de zonnebril op! Vervolgens word je naar het hotel gebracht.

Je verblijft in een knusse posada met zwembad. Er zijn ligbedden en parasols en in de kamer is airconditioning, een uitkomst in deze subtropische sferen. De staf is vriendelijk en er hangt een relaxte sfeer. Geniet de rest van de dag van de rust en het tropische klimaat.

Decorative torn edge

Dag 17 – Iguazú, verblijf

Je bepaalt vandaag zelf hoe laat, hoe lang en in welk tempo je het Argentijnse nationale park Iguazú bezoekt. Vraag bij je hotel naar de bushalte waar vandaan een bus vertrekt een bus die in 20 minuten naar de ingang van het park rijdt. Je betaalt entree (ca.US$13,-) en stapt in het treintje dat uitkomt bij een vlak wandelpad boven de rivier. Je loopt langs allerlei watervallen en ziet onderweg coati’s. Deze neusbeertjes zijn gewend aan toeristen en komen heel dichtbij.

Na ca. één uur kom je bij de loopbrug over de Parana rivier. Die leidt naar de ‘Duivelskeel’, het hart van de waterval. Als je bij het brullende water staat, besef je pas wat een hoeveelheid water hier elke seconde van de dag naar beneden dendert, het maakt je stil. Ga met de bus of per taxi terug naar je hotel. Tip: informeer bij je hotel of het park ’s avonds open is. Dan is het veel rustiger en zie je de watervallen misschien bij romantisch maanlicht.

Decorative torn edge

Dag 18 – Puerto Iguazú, Argentinië – Foz do Iguaçu, Brazilië

Vandaag word je rond 09:00 uur opgehaald voor de Braziliaanse watervalkant. De Brazilianen zeggen: ‘Argentinië heeft de watervallen, maar wij hebben het uitzicht’ en zo is het ook. Bij de grens neemt de gids de paspoorten in (niet vergeten) voor de stempel. Welkom in ‘Brazíl.’ Vervolgens rijd je door subtropisch regenwoud naar Iguaçu. Je betaalt US$ 11 pp entree en word afgezet bij een wandelpad langs de onderkant van de rivier. Ze leiden naar platformen boven de rivier en als de wind in de ‘goede’ richting staat word je behoorlijk nat gesproeid. De beloning is een regenboog in het stuifwater. Het pad eindigt bij een complex met toiletten, souvenirshops en een lunchrestaurant waar je voor US$ 12,- ‘all you can’ eet van een verrukkelijk Braziliaans buffet. Op de afgesproken tijd word je er opgehaald en naar je hotel met zwembad gebracht, net buiten het Braziliaanse park, waar je vannacht slaapt.

Decorative torn edge

Dag 19 – Iguaçú – Amsterdam

Vandaag regel je via de hotelreceptie een taxi en ga je op op eigen gelegenheid naar het vliegveld Foz do Iguaçu voor de vlucht terug naar Nederland. Je kunt ook naar Rio de Janeiro vliegen en daar nog een paar dagen verlengen op het beroemde Copacabana strand, voor je terugvliegt.

Dag 20 Amsterdam, aankomst

In de loop van de dag kom je weer aan in Nederland. De Argentinië hoogtepunten rondreis is voorbij. Heb je nog vragen over deze rondreis, mail of bel ons dan.

Decorative torn edge
torn-edge

Van gletsjer naar gaucho

Onze slaapplekken

background-pattern