Naar boven

Actief op Chileense hoogte

bouwsteen

 • Reisschema:
  Torres del Paine
 • Reisduur:
  6 dagen / 5 nachten
 • Activiteit:
  4-daagse trekking door Torres del Paine
 • Reissom:
  vanaf € 1.195,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  oktober - mei
✓ Dé bouwsteen voor wandelfanaten in hét wandelgebied van Chileens Patagonië

✓ 4-daagse trekking door nationaal park Torres del Paine op eigen gelegenheid

✓ Wandel door een landschap van ruige bergen, meren en gletsjers

✓ Overnacht in een stapelbed op een slaapzaal in berghutten onderweg

✓ Een ontspannen start en einde in een guesthouse in Puerto Natales
Decorative torn edge

Dag 1 – Trekking Chili – Puerto Natales aankomst

De meeste reizigers komen ’s middags aan per bus, van de luchthaven Punta Arenas of uit El Calafate in Argentinië. Het is een klein stukje lopen naar je guesthouse in het dorp. Je kamer is netjes en uiteraard is er goede verwarming. In de huiskamer met openhaard en tv is het heerlijk bijkomen van de reisdag. Na aankomst wandelden wij in zo’n 5 minuten naar het centrum, het is piepklein, eigenlijk heel schattig. Al snel merk je dat er weinig gebeurt. Er is een pizzeria, wat barretjes en langs de boulevard staan bankjes om de zonsondergang te kijken. Het is handig om wat snacks en water voor morgen in te slaan. In de verschillende refugio’s kan je dit ook kopen voor de andere dagen. Strijk ’s avonds in de huiskamer van het guesthouse neer met een boek en maak een praatje met de eigenaresse. Ga vroeg naar bed, de komende dagen worden intensieve dagen!

Decorative torn edge

Dag 2 – W-trekking Torres del Paine

Vandaag vroeg uit de veren want rond 7 uur loop je naar het busstation van Puerto Natales om vervolgens in zo’n 2,5 uur naar de entree van het park te rijden. Hier ontvang je de kaart van het nationale park, betaal je de entree en registreer je je, zorg ervoor dat je je paspoort en contant geld in je handbagage hebt. Vanaf hier brengt een kleinere bus je naar de eerste refugio (berghut) waar je intrek neemt in een van de slaapzalen met stapelbedden (inclusief beddengoed) met gedeelde faciliteiten. Laat de spullen die je tijdens het wandelen niet nodig hebt achter en start direct de trekking naar het eerste en gelijk ook het bekendste uitkijkpunt. Een pittige, want in totaal is het zo’n acht uur. Vraag bij vertrek in de refugio hoe laat de schemer invalt zodat je op tijd aan de terugtocht kunt beginnen. Afhankelijk van de tijd van het jaar valt de schemer in tussen 18.00 en 20.00 uur. Een flesje of bidon kun je onderweg bijvullen bij een beekje. Tijdens het eerste stuk van de tocht heb je uitzicht op meren, gletsjers en bergen en loop je door een bos. Het tweede stuk is het zwaarst, maar je wordt beloond met uitzichten over de beroemde ‘torentjes’ en andere pieken. Je loopt over hetzelfde pad terug naar de refugio waar je ’s avonds de dagschotel samen met andere wandelfanaten nuttigt.

Hou er rekening mee dat de maaltijden niet inbegrepen zijn. Het is aan te raden om direct bij aankomst in de refugio’s de maaltijden aan te vragen, omdat er een kans is dat er onvoldoende maaltijden zijn. Wij kunnen de maaltijden ook van tevoren voor je vastleggen zodat je zeker bent van de maaltijden, je betaalt dan wel iets meer dan ter plaatse.

Decorative torn edge

Dag 3 – W-trekking Torres del Paine

Na een stevig ontbijt pak je je spullen in en vertrek je richting de volgende refugio. Het is zo’n 11km lopen waar wij ongeveer 4,5 uur over deden. Deze dag is zeker minder zwaar dan gisteren. Neem onderweg de tijd om te genieten van de natuur en gewoon eens even te gaan zitten op een rots om de zuivere berglucht op te snuiven. Je ziet enkele gletsjers en het Nordenskjoldmeer dat vernoemd is naar een Zweed die het begin 20e eeuw ontdekte. Het meer wordt aangevuld door een waterval en heeft een bizarre blauwe kleur, bijna onwerkelijk. In december en januari heb je grote kans om de felrode bloemen te zien die kenmerkend zijn voor dit gebied. Afhankelijk van je tempo kom je vroeg in of halverwege de middag aan in de refugio. Wij namen de tijd om onze benen te laten rusten en te kletsen met andere reizigers.

Decorative torn edge

Dag 4 – W-trekking Torres del Paine

Vandaag wordt een lange dag mits je voor de mooiste route kiest. Je wandelt dan ongeveer 18km en we raden je aan om rond 9 uur te starten. Na ongeveer twee uur heb je de keuze tussen twee paden. Als je zware benen hebt van de afgelopen dagen kun je kiezen om direct door te lopen naar de refugio. Wij besloten om door te bikkelen in het kader van ‘nu we hier toch zijn’. De eerste 1,5 uur loop je door de Franse vallei en kom je bij het volgens ons mooiste uitzichtpunt van het park. Vanaf hier zie je bij helder weer allerlei rotsformaties met vreemde namen zoals ‘het masker’ en ‘de haai’. Een gedeelte van het laatste stuk gaat over hetzelfde pad terug en vervolgens naar het Pehoe meer waar de refugio zich bevindt.

Decorative torn edge

Dag 5 – W-trekking Torres del Paine

De vierde dag wordt een bijzondere dag, want naast te voet ga je ook een deel per boot afleggen. Begin rond 9 uur zodat je in ieder geval op tijd bent. Het is ongeveer 3,5 uur lopen en de boot vertrekt om half 2. Wil je ook nog lunchen bij refugio Grey (mét uitzicht) dan raden we je aan om nog vroeger te vertrekken. Neem hiervoor je lunchpakket mee uit je refugio en eet deze aan de picknicktafels met uitzicht.

Na de eerste anderhalf uur wandelen word je beloond met uitzicht op de Grey gletsjer. Vervolgens is het wederom anderhalf uur lopen langs de westelijke oever van het gelijknamige meer waar net na de winter grote stukken ijs van de gletsjer in drijven. De boottocht over het meer vertrekt vanaf de Grey refugio en duurt ruim een uur. Wij vonden het een aangename afsluiting van de intensieve dagen te voet. Laat de omgeving goed op je inwerken voordat je per bus en transfers terugrijdt naar Puerto Natales. Hier verblijf je nog een nacht in hetzelfde hotel als voor de trekking.

Decorative torn edge

Dag 6 – Puerto Natales, vertrek

Na het ontbijt neem je afscheid van de gastvrouw en loop je naar het busstation voor de busreis naar de volgende bestemming. Was dit nog maar het begin van je Chili reis? Dan stap je de volgende dag op de bus naar Punta Arenas om pinguïns te spotten of direct door te vliegen naar Puerto Montt om te gaan slingeren door vulkanenland. Of je neemt de bus naar Calafate om een minitrek over een gletsjer te maken. Naar Punta Arenas is het ongeveer 3,5 uur rijden en naar Calafate 5,5 uur.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Actief op Chileense hoogte

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Actief op Chileense hoogte - Special stay camping

 • Reissom:
  € 758,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Bovenstaande bouwsteen inclusief 3 overnachtingen op verschillende campings in Torres del Paine

Verruil de overnachtingen in de refugios voor een verblijf in een tent onder de sterrenhemel. We geven toe, het kan er best koud worden ’s nachts, maar een overnachting in een tent kan toch de moeite waard zijn. Vanwege het beperkte beschikbare slaapplekken in Torres del Paine zijn de refugios, waarbij je op een slaapzaal slaapt en de faciliteiten deelt, behoorlijk aan de prijs. Een overnachting in een tent is een stuk voordeliger. Je koepeltent is privé, is al voor je opgezet en een matras en warme slaapzak zijn aanwezig. Je eet in de refugio en als na het eten de lampen daar al vroeg uitgaan, loop jij terug naar je tent voor een nacht middenin de natuur. Er is een schone warme douche aanwezig.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Pucon: Merengebied Chili
bouwsteen

Slingerend door Vulkanenland

 • Temuco – Pucon – Puyehue – Puerto Varas of v.v.
 • 6 dagen / 5 nachten
 • vanaf € 795,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
bouwsteen

IJzers onder, gletsjer op

 • El Calafate
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 490,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern