Naar boven

IJzers onder, gletsjer op

bouwsteen

 • Reisschema:
  El Calafate
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Activiteit:
  Boottocht, uitzichtsplatformen en mini-ijstrekking over de Perito Moreno gletsjer
 • Reissom:
  vanaf € 490,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  oktober - mei
✓ De ultieme gletsjer ervaring

✓ Boottocht, bezoek aan de uitzichtsplatformen en mini-ijstrekking met gids over de Perito Moreno gletsjer

✓ Overnachtingen in een sfeervolle hosteria aan de rand van het centrumDecorative torn edge

Decorative torn edge

Dag 1 – El Calafate, aankomst

Bij een Patagonië reis hoort een bezoek aan deze winderige plaats tussen de bergen. El Calafate staat eigenlijk pas vanaf het jaar 2000 op de toeristische kaart, toen er vlakbij een luchthaven werd gebouwd. Sinds de opening van de airport groeit El Calafate explosief. Er wordt constant gebouwd en daardoor heeft het dorp een wat onbestemde sfeer en een onbekend aantal inwoners, schommelend tussen 3000 in het laagseizoen en 30.000 (inclusief reizigers) in het hoogseizoen. Er zijn maar een paar verharde wegen, daaromheen liggen hotels aan modderige straatjes.

Bij aankomst word je naar een hosteria net buiten het centrum gebracht. De kamers zijn eenvoudig maar gezellig en hebben warme dekens en verwarming. Vraag bij aankomst alvast bij de receptie om een lunchbox voor de volgende dag.

Decorative torn edge

Dag 2 – Mini-trekking bij Perito Moreno

Na het ontbijt word je opgehaald en rijd je in zo’n tweeënhalf uur naar de ingang van het Los Glaciares National Park. Hier betaal je de entree voordat je verder gaat.

Vervolgens vaar je naar de overkant van het meer waaraan de Perito Moreno ligt. De gletsjer is 5 kilometer breed en de pieken rijken tot zo’n 80 meter hoogte. De hele gletsjer beweegt zich met een snelheid van twee meter per dag voort, zo’n 700 meter per jaar. Doordat de gletsjer in de winter groeit en in de zomer smelt en krimpt blijft het eindpunt van de gletsjer praktisch stabiel. Je hebt het meest kans om ijsbrokken te zien vallen tussen november en april.

Decorative torn edge

Je krijgt in het Engels uitleg hoe het lopen met ijzeren nagels onder je schoenen gaat (vrij simpel; je moet afdalen met je voeten naar buiten (‘monkeywalk’), stijgen met de punten van je schoenen recht vooruit en handschoenen aan voor als je je evenwicht verliest; het ijs kan scherp zijn) en daarna bind je zelf de stijgijzers onder je schoenen.

Vervolgens wandel je anderhalf tot twee uur over het ijs in groepjes van maximaal 20 personen. Je moet een beetje geluk hebben met de gids en de groep. Als je een leuke gids treft geeft hij een indrukwekkende ijsklim-demonstratie. Als er een paar bangeriken in de groep zitten bepalen die het tempo. In de hoogseizoenmaanden december tot maart is er ook een big-hike, waarbij je een hele dag over de gletsjer trekt. Wil je die doen, dan kunnen wij deze ook van tevoren voor je reserveren in plaats van de minitrekking.

Decorative torn edge

Na afloop van je mini-trekking over de Perito Moreno is het tijd voor de lunch (let op: in dit deel van het park is niets te koop, het is dus belangrijk dat je een lunchpakket vanuit El Calafate meeneemt). Daarna is het tijd voor de retourtocht met de boot en reis je per bus in een half uurtje naar de ‘pasarelas’, drie platformen die door paden en trappen met elkaar verbonden zijn en langs een deel van de Perito gletsjer liggen.

Je hebt hier zo’n anderhalf uur de tijd om van platform naar platform te lopen, hopend op een ‘rupture’. Zelfs als er een -ogenschijnlijk- piepklein stukje ijs afbreekt hoor je een enorm soort gebrul en daarna een flinke plons. Rond 18:00 uur ben je terug in Calafate. In de hoofdstraat zijn verschillende bars en restaurants waar je heerlijk kunt tafelen. Vooral de Libro bar vonden wij een knusse plek voor een drankje.

Decorative torn edge

Dag 3 – El Calafate, verblijf

Je hebt een binnenlandse vlucht nodig om in El Calafate te komen vanuit Argentinië. Omdat de reis ernaartoe veel tijd in beslag neemt, hebben wij hier twee hele dagen ingepland. Zo heb je alle tijd om deze plaats en de ijskoude omgeving te ontdekken. Er zijn meerdere mogelijkheden in de omgeving.

Ga bijvoorbeeld een hele dag varen op het meer Lago Argentino. Een reden voor veel reizigers om naar deze plek te komen. Kleed je goed aan met een muts, handschoenen, dikke sjaal en thermokleding. Kies een boottocht die zowel langs de ijsschotsen vaart als langs de verschillende gletsjers. Zoals de Spegazinni, de hoogste gletsjers en de Upsala, de grootste gletsjer.

Wil je net iets anders doen dan de rest? Ga dan paardrijden rond Lago Argentino. Samen met een Gaucho uit de regio verken je het gebied op een bijzondere manier. Onderaan de pagina vind je meer informatie over deze excursie.

Decorative torn edge

Dag 4 El Calafate, vertrek

Na het ontbijt eindigt je gletsjer bouwsteen. Wanneer je tijdens een Patagonië reis ook graag een trekking wilt maken, reis dan van El Calafate in vier uur per bus naar El Chaltén, een leuk dorp met maar enkele verharde wegen. Hier kun je in eigen tempo wandelen in de bergen van het Fitz Roy massief en de Cerro Torre. Niet te missen als je op je reis door Argentinië een trekking wilt maken, tenzij je in Chili naar het nationale park Torres del Paine gaat. Ook dit park bereik je per bus vanuit El Calafte.

Auto huren?

In tegenstelling tot Salta, Valdés en Bariloche, raden we het huren van een auto bij El Calafate af. Het waait vaak, de afstanden zijn enorm, de wegen monotoon en veelal onverhard. Sta je op zo’n desolate weg met pech, dan kan het uren duren voor er hulp komt en nog veel langer voor er vervangend vervoer geregeld is. Je uren kun je volgens ons beter elders besteden.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

IJzers onder, gletsjer op

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

calafate perito moreno special stay
calafate perito moreno comfort
calafate comfort hotel room
Variant
1

IJzers onder, gletsjer op - Special stay

 • Reissom:
  € 620,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  3 nachten in een comfortabel hotel met uitzicht over het meer waar de stad aan ligt

In plaats van in een knusse hosteria vlakbij het centrum van Calafate kun je ook in een comfortabeler hotel verblijven. Vanuit je ruime en met warme kleuren ingerichte kamer heb je (deels) uitzicht over het meer waar de stad aan ligt. Net na de Argentijnse winter drijven de afgebroken stukken ijs van de gletsjers vaak tot in het meer. Het centrum van Calafate met restaurants, koffie- en wijnbars en wat (souvenir) winkeltjes ligt op ongeveer 10 min met de taxi. De prijs van de bouwsteen met verblijf in het comfortabele hotel vind je in bovenstaande tabel.

Decorative torn edge
Variant
2

Paardrijden bij Calafate

 • Reissom:
  € 110,- p.p.
 • Inbegrepen:
  transfers, twee uur durende paardrijdtocht

We kunnen op je vrije dag in Calafate een paardrijdtocht voor je organiseren. Ook voor beginners goed te doen. Samen met een gaucho uit de regio verken je het gebied rond Lago Argentino. Geniet onderweg van het uitzicht op het meer, El Calafete en Los Glaciares. Na de tocht, van ongeveer twee uur, kun je zelf nog iets eten bij het startpunt, waarna je samen met andere reizigers wordt teruggebracht naar Calafate.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Veters vast bij de Chaltén piek

 • El Chaltén
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 305,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Eigenwijs rondje Torres

 • Torres del Paine
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 375,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern