Naar boven

Hoe kom je aan geld in Argentinië?

blog

Argentinië is het land van de wijnen, de bruisende wereldstad Buenos Aires, het Andesgebergte, ruige gletsjers en de relaxte levensstijl mañana, mañana. Daarnaast ontkom je op culinair gebied in Argentinië niet aan de grote malse steaks en smaakvolle wijnen. Voordat je reis begint willen we je laten weten hoe je aan geld komt in Argentinië, waarom je niet moet pinnen en wat de daling van de peso voor de Argentijnen en reizigers betekent.

Decorative torn edge

Welke valuta heeft Argentinië?

Laten we beginnen bij het begin: in Argentinië maken ze gebruik van de peso, ook wel bekend als ARS. Het briefgeld is in omloop van 2 tot en met 100 peso en de munten bestaan uit 1, 5, 10, 25 en 50 centavos en 1 peso. 100 centavos staat gelijk aan 1 peso. Deze munt is op het moment van schrijven ongeveer 0,016 eurocent waard, maar daarover later meer. Daarnaast houden Argentijnen van ‘cash’ geld, of ze nu een pakje kauwgom of een nieuwe tv willen kopen, contant geld is is the way to go. Daarom raden we je aan om altijd genoeg contant geld bij je te hebben om in je dagelijkse behoeften en activiteiten ter plaatse te kunnen voorzien.

Geld wisselen

Momenteel schommelt de peso enorm en daarom kun je helaas niet vanuit Nederland en Belgie al aan peso’s komen. Daarentegen zijn ze in Argentinië maar al te blij met euro’s en dollars. Als je aankomt op de internationale luchthaven van Buenos Aires kun je direct bij de Banco Nación je geld omwisselen tegen een gunstige koers. Let er wel op dat je geld schoon en ongeschonden is: als er scheurtjes of vlekken op zitten wordt dit niet geaccepteerd. Verder kun je bij de wisselkantoren in het centrum van Buenos Aires en andere bestemmingen je geld omwisselen. Je kunt jammer genoeg niet bij de Argentijnse banken terecht, maar mocht er in de buurt van je verblijf geen wisselkantoor aanwezig zijn vraag dan gerust bij de receptie of ze een betrouwbaar adres voor je hebben. Laat je niet verleiden door mensen op straat die hun wisseldiensten aanbieden.

Geld pinnen in Argentinië

Zoals wij inmiddels niet meer zonder contactloos pinnen kunnen, zul je in Argentinië het liefst zo ver mogelijk weg willen blijven van pinautomaten. Het is namelijk erg kostbaar: per transactie kun je maximaal € 80-€ 120 opnemen en voor iedere transactie betaal je transactiekosten van zo’n € 5 plus de transactiekosten van je bank. Hou er ook rekening mee dat je per pintransactie in de winkel, restaurants of waar dan ook commissie betaalt. Dit geld voor zowel de koper als verkoper. Om die reden willen winkels en dergelijke zo min mogelijk werken met pinbetalingen. Je betaald namelijk zo tussen de 5 en 10% commissie. Daarnaast is de wisselkoers die bij de pinautomaten wordt gehanteerd ongunstig. In de regel kun je vaak wel bij de supermarkten, restaurants en grote winkels met je bankpas terecht. Welke passen worden geaccepteerd staat duidelijk aangegeven bij de kassa, op de menukaart of in de winkelruit. ‘Solo efectivo’ betekent alleen contant geld. De conclusie hiervan is dat je gewoon lekker als de Argentijnen moet doen en voldoende cash bij je hebt gedurende je rondreis Argentinië.

De Argentijnse peso staat onder druk

De Argentijnse economie zit al een aantal jaren in grote problemen. Momenteel is de peso erg onstabiel, begin augustus 2019 was 65 peso nog maar één dollar waard. Dat is een koersdaling van ongeveer dertig procent. Zoals je wel kunt verwachten heeft dit een grote impact op de Argentijnen. Stel je voor dat de euro zo erg zou dalen in waarde, dat is geen ideale situatie om een auto te kopen. Zelfs de normale boodschappen kopen wordt een uitdaging. Dit is de harde realiteit van de Argentijnen: ze kopen alleen nog maar het hoognodige, waardoor de Argentijnse markt stil ligt. Dat is de reden waarom Argentijnen staan te springen om euro’s en dollars. De andere kant van dit oneerlijke verhaal is dat het voor reizigers ter plaatse juist goedkoper is geworden. In verhouding tot een aantal jaar geleden, is het voordeliger geworden om als reiziger te genieten van het dagelijkse leven in Argentinië. Het is nog steeds niet te vergelijken met Zuidoost-Azië, maar je bent tegenwoordig wel stukken gunstiger uit.

Conclusie?

Geld wisselen is meestal veel goedkoper dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg dat je altijd genoeg cash op zak hebt, ook in peso’s. Probeer als het kan met je creditcard of pinpas te betalen, en bewaar de peso’s voor alle andere uitgaven ter plaatse. Natuurlijk wil je nog niet aan de terugreis denken, zeker omdat de vakantie nog moet beginnen: maar wissel je Argentijnse peso’s voor terugkeer ook weer om! Eenmaal terug in Europa zijn ze praktisch onverkoopbaar.
Wil je na het lezen hiervan naar Argentinië? Kijk dan eens bij onze rondreizen en bouwstenen en wij plannen graag met jou je droomreis!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern