Naar boven

Peninsula Valdés selfdrive: Walvisstaarten en autopaden

bouwsteen

 • Reisschema:
  Peninsula Valdés
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  Spot in alle vrijheid wildlife met een huurauto
 • Reissom:
  vanaf € 210,- p.p. bij 2 personen
 • Huurauto:
  vanaf € 245,- per auto
 • :
  op basis van 3 dagen compact huurauto inclusief ongelimiteerd aantal kilometers
 • Reisperiode:
  juli tot half december
✓ overnachtingen in knus guesthouse op schiereiland Valdés

✓ in alle vrijheid met je huurauto op zoek naar wildlife

✓ de walvisexcursie is optioneel

✓ de walvismigratie vindt plaats tussen juli en half december

Walvissen Argentinië
Decorative torn edge

Dag 1 – Peninsula Valdés, aankomst

Bij aankomst op de luchthaven van Trelew haal je de huurauto op. Je laadt de bagage in en rijdt de patagonische vlakte op richting Peninsula Valdés. Na 1,5 uur zie je aan je rechterkant de toeristische kustplaats Puerto Madryn. De meeste reizigers slaan hier af, maar jij rijdt gestaag door naar het schiereiland. Na opnieuw zo’n 1,5 uur rijden kom je aan bij de ingang van het reservaat. Dit door Unesco beschermde natuurgebied heeft een eigen toegangspoort, waar je entree betaalt (ongeveer US$ 13,- per persoon). Het is slim om een korte stop te maken bij het bezoekerscentrum voor een plattegrond en tips over de getijden. Zo weet je precies waar je de volgende dag de meeste kans hebt om wildlife te spotten.

Decorative torn edge

Je rijdt verder over het paddenstoelvormige peninsula naar het dorpje Puerto Piramides. Dit gehucht, bestaande uit een aantal huizen (type golfplatendaken) en een paar accommodaties, verdient haar geld met de walvis. Niet langer de vangst, maar het spotten van deze oceaangiganten met korstige bulten is het doel.

Je verblijft in een knusse hosteria op het schiereiland. Vanuit het restaurant kun je zo nu en dan een glimp van de walvissen in de verte opvangen. Via de hotelreceptie hoor je bij aankomst of er walvissen zijn en of de weeromstandigheden goed genoeg zijn voor een boottocht. Als dat zo is, meld je jezelf ter plekke aan voor een plaats op de zodiac, een middelgrote rubberboot waarmee je dicht bij de bultruggen kunt komen, zie foto hieronder.

Tip:

Boek tijdens volle maan de zodiactocht in de avond. Romantisch in het donker samen met de walvissen op zee.

Decorative torn edge

Dag 2 – Peninsula Valdés – walvissen Argentinië

Als je groen licht hebt gekregen voor de walvistocht, dan ga je ‘s ochtends vroeg bij Puerto Piramides aan boord. Voordat de grote groepen toeristen uit Puerto Madryn komen, wordt er in alle rust gezocht naar de waterreuzen. Met speciale sensoren worden de bultrugwalvissen getraceerd. In een speelse bui springen ze uit het water, spuiten ze als fonteinen, zwemmen ze onder je boot door en wuiven ze je gedag met hun sierlijke staarten.

Terug aan wal pak je de auto om de rest van de dag het robuuste schiereiland te verkennen. Gooi in Puerto Piramides je tank vol en neem voldoende water en wat snacks mee. Onderweg kom je maar een handjevol estancias en restaurantjes tegen. Kijk tijdens de rit goed om je heen. Naast schapen kun je guanaco’s (soort lama), grijze vossen en verschillende roofvogels zien.

Decorative torn edge

Maar je komt natuurlijk voor de zeeolifanten, zeeleeuwen, pinguïns en orka’s. Je kunt naar Punta Delgada rijden waar de zeeolifanten liggen te zonnebaden. Het is een wat toeristische plek maar het blijft fascinerend om deze beesten te aanschouwen, vooral als er één een poging onderneemt om over het strand te schuiven.

Dan door naar de speelse zeeleeuwen bij Punta Norte. Onderweg kun je nog een pinguïnkolonie bezoeken. Deze grappige waggelaars kun je tot op een halve meter benaderen. Tref je de zeeleeuwen in een speelse bui, verwacht dan een show vol acrobatische sprongen. Dit is ook de plek waar orka’s zich op het land werpen om jonge zeeleeuwen te verslinden. De documentaires hierover worden veelal hier gemaakt. Als je gelukt hebt, kun je dit ruwe natuurspektakel met eigen ogen zien.

Decorative torn edge

Dag 3 – Peninsula Valdés, vertrek

Na het ontbijt kun je nog ontspannen tot het tijd is voor vertrek naar de luchthaven van Trelew. De luchthaven ligt op ongeveer 3 uur rijden, dus je dient tijdig de weg op te gaan. Vlieg je pas laat, loop dan nog eens langs de kust om de walvissen uit te zwaaien.

Als je een dolfijnexcursie wilt maken (januari t/m maart) of in het juiste seizoen naar de pinguïnkolonie bij Punta Tombo wilt, boek dan een extra overnachting in Puerto Madryn.

Vanuit Trelew kun je alle kanten op. De meeste reizigers nemen het vliegtuig naar Vuurland, waar de Zuidpool begint of de nachtbus naar Bariloche waar je de bouwsteen Zeven meren in de Andes kunt doen.

Decorative torn edge

Tips

Beste reisperiode:

De beste maanden op het schiereiland zijn september, oktober en november, de lente (broed)-maanden dus. Mannetjes vechten om vrouwtjes, pinguïns komen aan land om hun eieren uit te broeden en de orka’s komen langs de kust jagen op zeeleeuwen. Vraag bij het bezoekerscentrum of in je hosteria waar je moet zijn om de meeste wildlife te spotten. April, mei en juni zijn de minst interessante maanden.

Meenemen:

Fleece jack, regenkleding, zonnehoed of pet. Vergeet ook je verrekijker niet.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Peninsula Valdés selfdrive: Walvisstaarten en autopaden

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Walvisstaarten en autopaden - Special stay strandhotel

 • Reissom:
  € 360,- p.p. bij 2 personen (incl. 3 dagen compact autohuur)
 • Inbegrepen:
  2 nachten in een strandhotel met uitzicht op de baai van Puerto Pyramides

Wanneer je in het walvisseizoen reist, raden we je aan om te kiezen voor het strandhotel. Vanuit je kamer heb je uitzicht op de baai van Puerto Pyramides. Met een beetje geluk open je ’s ochtends de gordijnen en zie je nog net een walvisstaart boven het water uit steken. De kamers zijn eenvoudig maar modern ingericht. Vanaf het restaurantterras loop je zo het strand op voor een korte strandwandeling. Het strandhotel heeft tevens een meer centrale ligging dan het guesthouse; een restaurant, de dorpsbar, minimarkt en een pinautomaat vind je om de hoek. De prijs van deze bouwsteen met verblijf in het strandhotel vind je in bovenstaande tabel.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Patagonie reis
bouwsteen

Ushuaia – Vuurland, waar de Zuidpool begint…

 • Ushuaia
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 210,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bariloche-reis-eten
bouwsteen

Bariloche: Zeven meren in de Andes

 • Bariloche
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 435,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern