Vietnam visa via de ambassade vs. een autorisatiebrief aanvragen

blog

Geschreven op
maandag 9 oktober
Geschreven door
Acato
Delen op social media
Visa Vietnam - reisspecialisten Anouk en Rebecca

Visa Vietnam – reisspecialisten Anouk en Rebecca

Vietnam visa aanvragen bij de ambassade versus een autorisatiebrief aanvragen voor een Vietnam visa on arrival

Nog maar even en dan ga ik voor de tweede keer op reis naar Vietnam. Zo voor vertrek moeten er nog wat dingen geregeld worden waaronder een visa. Om Vietnam binnen te komen is alleen je aanwezigheid, paspoort en bagage namelijk niet voldoende. Je hebt in tegenstelling tot veel buurlanden in Zuidoost-Azië namelijk een visa nodig.

Wanneer je aankomt op het vliegveld van Hanoi, Ho Chi Minh City of Danang heb je twee mogelijkheden; je hebt het Vietnam visa al in je paspoort óf je koopt in combinatie met een autorisatiebrief een visa on arrival. Kom je over land of op een van de andere luchthavens aan dan moet je altijd van te voren het visa Vietnam in je paspoort hebben staan.

Wij krijgen van onze reizigers vaak de vraag welke manier om het Vietnam visa te verkrijgen wij aanraden. Voor mijn eerste reis naar Vietnam vroeg ik een autorisatiebrief aan en dit keer ging ik naar de ambassade in Den Haag. Ik zal hieronder mijn ervaringen met jullie delen.

Vietnam visa aanvragen bij de ambassade in Den Haag

Ooit deed ik bij de ambassade van Thailand een poging om een multiple entry visa aan te vragen. Zonder enige voorbereiding kwam ik aan in een veel te kleine ruimte gevuld met veel te veel mensen. Nadat ik mij door de menigte naar de visumformulieren geworsteld had en deze had ingevuld kon ik aansluiten in de wachtrij voor de balie. Hier bleek dat ik het formulier verkeerd had ingevuld en konden ze mij in gebrekkig Engels niet uitleggen wat er dan verkeerd was. Resultaat: na een uur in de ambassade doorgebracht de hebben stond ik weer buiten zónder visa.

Een ezel stoot zich over het algemeen geen tweede keer aan dezelfde steen dus dit keer heb ik vooraf het visaformulier uitgeprint, ingevuld, mijn pasfoto erop geplakt en geld gepind. Enigszins sceptisch vertrok ik richting de ambassade van Vietnam in Den Haag.

Ik werd gelijk geholpen en leverde mijn formulier en die van mijn reisgenoot (en collega Rebecca) in bij de balie. Voor twee single entry visas moest ik € 130,- afrekenen. Dit kun je in de ambassade niet pinnen dus zorg dat je contact geld bij je hebt. Online wordt gezegd dat de wachttijd drie werkdagen bedraagt. Mij werd verteld dat ik in de wachtruimte plaats kon nemen. Hier dronk ik een kopje koffie en na een kwartier werd ik geroepen om mijn visa op te halen. Dit liep allemaal op rolletjes.

Visa on arrival verkrijgen bij aankomst met een autorisatiebrief

Voor mijn eerste betoverende rondreis door Vietnam twee jaar geleden kwam ik het land binnen met een autorisatiebrief. Deze autorisatiebrief kun je verkrijgen via de website van visumvietnam.nl. Hier vul je je gegevens in en vervolgens ontvang je de autorisatiebrief binnen een aantal dagen in je mailbox. Lang leve de wereld van internet want om deze brief aan te vragen hoef je de deur niet eens uit.

Vervolgens dien je dit formulier te printen. Doe dit voor vertrek want op de luchthaven kan ernaar gevraagd worden en als je deze niet kan tonen word je geweigerd op de vlucht. Andere dingen waar je voor vertrek aan moet denken zijn een pasfoto en 25US$ (voor een enkel entree Vietnam visa). Deze dollars pinde ik op Schiphol bij een van de pinautomaten.

Bij mijn aankomst in Hanoi moest ik de brief, dollars en mijn paspoort inleveren. Vervolgens nam ik plaats om te wachten op mijn moment of fame. Wanneer je je pasfoto op een groot scherm ziet verschijnen en een Vietnamees-Engelse versie van je  naam omgeroepen wordt weet je dat je Vietnam visa klaar is. Na mijn aankomst moest ik ongeveer een half uur wachten voordat ik klaar was voor mijn ontmoeting met het chaotische Hanoi. Een half uur valt dus mee, al kan in drukke periodes de wachttijd een stuk langer zijn.

Nu ik het Vietnam visa op twee verschillenden manieren heb verkregen zal ik de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen:

Visa Vietnam aanvraag bij de ambassade

Voordelen

  • Bij aankomst in Vietnam niet meer wachten op je visum
  • Je krijgt het visa (in veel gevallen) gelijk mee
  • Je reisgenoten hoeven niet aanwezig te zijn en je kunt hun paspoort/formulier meenemen en zo ook hun visa verkrijgen

Nadelen

  • Het is duurder dan een visa on arrival
  • Wanneer je niet in Den Haag woont kost het veel reistijd

Visum on arrival Vietnam ervaringen

Voordelen

  • Je hoeft er de deur niet voor uit; handig als je niet in de buurt van Den Haag woont
  • Dit is goedkoper dan aanvragen via de ambassade

Nadelen

  • Na een lange vlucht moet je nog op je visa wachten
Mijn conclusie:

Ik woon in Den Haag dus die aanvraag bij de ambassade is voor mij wel érg makkelijk. Dit lijkt mij ook het geval als je met kinderen reist. De kinderen hoeven niet mee en bij aankomst mag je gelijk het land in. In alle andere gevallen is de autorisatiebrief ook een goede en voordelige optie.

Oh en mocht je niet in Den Haag wonen en toch voor het gemak van het visa vooraf in bezit hebben willen gaan. Je kunt tegen bemiddelingskosten je visum laten verzorgen door de VisumCentrale.

Sinds kort (januari 2018) is het voor mensen met een Nederlands paspoort ook mogelijk om met een e-visum Vietnam binnen te reizen. Dit is nóg makkelijker en voordeliger. Onze reisspecialist Vincent vroeg deze aan en schreef er een blog over.

Kijk voor meer informatie over het aanvragen van je Vietnam visa op onze paspoort en visum pagina.

 

Lees ook onze andere Vietnam reisblogs.