Naar boven

Klimaat en beste reistijd Vietnam

Algemene informatie

phu quoc vietnam
mui ne vietnam hotel 5

Beste reistijd en klimaat in Vietnam

Vietnam is een langgerekt land met verschillende klimaatzones. Het is daarom niet eenvoudig om een beste tijd aan te geven om een Vietnam-rondreis te maken. Het weer in Vietnam is bijna het hele jaar door warm. Over het algemeen schommelen de temperaturen tussen de 20 en 35 graden.

Regenseizoen Vietnam

Vietnam kent een subtropisch klimaat wat betekent dat het een droog- en een regenseizoen kent. Vanwege de verschillende klimaatzones verschilt het regenseizoen in Vietnam per regio. Over het algemeen is het regenseizoen Vietnam vanaf half mei t/m november en het droge seizoen van december t/m half mei. Hierin zitten dus wel onderlinge verschillen. Je kunt Vietnam in principe het hele jaar door bezoeken. Ook tijdens het regenseizoen. Lees hieronder per regio in Vietnam waar je rekening mee moet houden tijdens het reizen in het regenseizoen. Je leest hier ook het klimaat per regio in het droge seizoen.

Klimaat per regio

Beste reistijd Noord-Vietnam
Het noorden kent een grote spreiding van temperaturen. Het zomer- en winterseizoen loopt gelijk met Nederland. De zomer in Noord-Vietnam is lekker warm met temperaturen rond de 28°C terwijl het in de winter rond de 12°C of lager kan zakken. Het regenseizoen in Noord-Vietnam loopt grofweg van juni tot oktober. De meeste neerslag in het noorden valt in juli en augustus. Ook in deze maanden is het noorden goed te bereizen en je hoeft je hierdoor niet te laten tegenhouden.

Reis je in de wintermaanden naar Sapa, bereid je dan voor op lage temperaturen. Deze temperaturen zakken ’s nachts nog wel eens tot het vriespunt. Wees dus verdacht op het winterklimaat in dit berggebied en pak een warm jack in. Voor Halong Bay geldt dat het ook hier in de wintermaanden frisser is. Geen temperaturen onder 0°C, gelukkig, maar houd er rekening mee dat een duik in de baai wellicht te koud is.

Lan Han Bay cruise in Vietnam

Beste reistijd Centraal-Vietnam
In Centraal-Vietnam zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam voor een Vietnam-rondreis. ’s Winters zakt de temperatuur tot rond de 18°C. De moesson in Centraal-Vietnam loopt grofweg van september t/m november. Deze regio wordt in oktober en november het zwaarst getroffen door de regen en overstromingen zijn hier veelal het gevolg van. Dit maakt december t/m september de beste reistijd voor dit gedeelte van Vietnam.

In Centraal-Vietnam vind je de bekende steden Hué, Danang en Hoi An. Deze plekken kunnen in de maanden oktober en november beter vermeden worden. Omdat in onze zomervakantie Noord- en Zuid-Vietnam al in het regenseizoen zijn, kun je voor een strandverblijf in die periode het beste kiezen voor een van de stranden in Centraal-Vietnam. Hierbij kun je denken aan Hué, Nha Trang of Palmeneiland.

Beste reistijd Zuid-Vietnam
In Zuid-Vietnam loopt het regenseizoen van mei t/m november. Hier valt de meeste regen in september en oktober. In het zuiden betekent het regenseizoen vaak dat het kort en flink hard regent. Overstromingen als in Centraal-Vietnam komen hier vrijwel niet voor.

Ben je van plan om je reis in Zuid-Vietnam aan het strand van Phu Quoc af te sluiten? Het weer in Phu Quoc is het beste vanaf half november t/m half mei. Vanaf half mei begint hier het regenseizoen. Wie niet bang is voor een beetje bewolking en regen kan in de maanden er tussenin ook lekker relaxen op dit eiland.

whale island bungalow vietnam
Vietnam Hanoi streetfood
bouwsteen

Hallo Hanoi!

  • Hanoi
  • 3 dagen / 2 nachten
  • Vanaf € 130,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Vietnam Hoang Su Phi Pan Hou (13)
rondreis

Rondreis Vietnam in 3 weken

  • Hanoi – Bai Tu Long Bay – Pan Hou - Hue - Hoi An - HCMC – Cu Chi-tunnels – Mekongdelta – Phu Quoc
  • 22 dagen / 21 nachten
  • Vanaf € 2.095,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
halong bay vietnam zeilschip
bouwsteen

Het anker uit in Halong Bay

  • Bai Tu Long Bay
  • 2 dagen / 1 nacht
  • Vanaf € 210,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern