Naar boven

Geld in Vietnam

Voorbereid op reis

Rijstvelden Vietnam
geld vietnam

Geld in Vietnam

De Vietnamese munteenheid is de dong. Een euro staat gelijk aan ongeveer 27.000 dong (september 2020). Je loopt in Vietnam daarom vaak met een flink pak geld rond, zonder dat het veel waard is. Voor de actuele koers kun je hier kijken.

Geld pinnen Vietnam

Tegenwoordig is pinnen de gemakkelijkste manier om tijdens je Vietnam-rondreis aan geld te komen. Er komen steeds meer pinautomaten waar je gewoon met je bankpas (met Cirrus-teken) geld kunt pinnen. Wel adviseren we om voldoende geld op zak te hebben en niet volledig te vertrouwen op de pinautomaten. Ze kunnen wel eens buiten werking zijn en je vindt niet op elke hoek een pinautomaat. Euro’s kun je uiteraard inwisselen. Onze ervaring is wel dat dit vaak duurder is dan geld pinnen.

Met creditcard betalen in Vietnam

Creditcards worden geaccepteerd in grotere hotels, restaurants en bij een beperkt aantal banken. Met Visa of MasterCard kun je het best betalen, een American Express-kaart kun je beter thuis laten.

Zakgeld en fooi

Wat je ter plekke nog zult uitgeven in Vietnam, is sterk afhankelijk van je bestedingspatroon. Reken op ongeveer € 125,- per persoon per week voor eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief) en kleine souvenirs. Dit bedrag is uiteraard een schatting. Het prijsniveau in Vietnam is veel lager dan bij ons. Zo kun je voor € 3,- een heerlijke noedelsoep met vis eten en kost een biertje ongeveer € 2,-in een restaurant.

Het geven van fooi in Vietnam is natuurlijk niet verplicht, maar wordt zeer gewaardeerd. Vijf a tien procent van de rekening is gebruikelijk. Ook voor lokale gidsen en chauffeurs is een fooi erg welkom. Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van hoe tevreden je bent en hoe goed zij het hebben gedaan. Je kunt hiervoor €1,- per dag voor een chauffeur en €2,- per dag voor een gids als richtlijn aanhouden.

Vietnam locals

Veiligheid

Vietnam is een van de veiligste landen ter wereld. Ondanks de vele mensen komt criminaliteit heel weinig voor en kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uiteraard is het wel belangrijk zorgvuldig om te gaan met het bewaren van belangrijke papieren. Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in de kluis van je hotel achterlaten. Bijna alle hotels die door Riksja Vietnam geboekt worden, hebben een kluis. Laat nooit waardepapieren achter op de kamer. Er is altijd schoonmaakpersoneel met een sleutel van de kamer. Wij vermijden het liever ook om ’s avonds met ons hele ‘hebben en houwen’ over straat te lopen.

background-pattern