Naar boven

Salar de Uyuni: Het hoogtepunt van je Bolivia rondreis

blog

Geschreven op
donderdag 22 november
Geschreven door
Corina van Dijk

Flamingo's bij Laguna ColoradaDe zoutvlakte van Bolivia, absoluut het hoogtepunt van mijn reis! Of eigenlijk het hoogtepunt van alle reizen die ik tot nu toe gemaakt heb. En dat zijn er inmiddels nogal wat. Mijn naam is Marjolein Brood, bestemmingsexpert bij Riksja Peru (& Bolivia) en ik deel graag mijn ervaringen over de meest indrukwekkende natuur die ik ooit heb gezien.

Al vanaf mijn eerste werkdag bij Riksja Travel keek ik hier al naar uit. Ik hoorde verhalen van collega’s, zag het in reisprogramma’s en las ervaringen op internet. Afgelopen mei mocht ik voor Riksja Peru dan eindelijk mijn eerste Bolivia reis maken en daar hoorde natuurlijk een bezoek aan de zoutvlakte (Salar de Uyuni) bij. Samen met een vriendin van mij startte ik mijn reis in Chili. We acclimatiseerden eerst een paar dagen in het woestijnstadje San Pedro de Atacama, zodat we gewend waren aan de hoogte.

De hoogte in met een 4WD jeep

De dag voor vertrek kregen we een uitgebreide briefing over wat ons te wachten zou staan en hoe we ons moesten voorbereiden. We waren best een beetje zenuwachting voor de komende dagen. De ochtend erna, voor dag en dauw, werden we opgehaald. We vertrokken in een 4WD jeep en staken de Chileense grens over. Met drie Ieren, onze chauffeur Juan en zijn Zuid-Amerikaanse hitjes was het meteen een en al gezelligheid in de jeep. Hoe verder we de hoogte we ingingen, richting de 5000 meter, hoe meer we het merkten aan ons lichaam. Je raakt sneller buiten adem en je voelt je handen en voeten tintelen. Gelukkig heeft geen van ons deze dagen echt last gehad van hoogteziekte.

Laguna Verde, warmwaterbronnen en geisers

De eerste stop was Laguna Verde, aan de voet van de vulkaan Licancabur, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. De groene kleur wordt veroorzaakt door een hoge concentratie aan lood, zwavel  en calcium. Zelfs als het 20ºC onder nul is, bevriest het meer nog niet: de mineralen in het water en de altijd waaiende wind houden het ijsvrij. Op deze hoogte is het erg koud. Zo kan het ‘s nachts rond het vriespunt zijn. Gelukkig warmt het gedurende dag door de zon op en kun je je opwarmen in de thermale bronnen. Hoewel je op grote hoogte zit, is het daar een stuk minder koud en waait het ook minder.

In de loop van de middag reden we steeds meer door woestijnachtig landschap. We  maakten nog een stop bij de geisers van Sol de Mañana en bij Laguna Colorada. Een meer waar tientallen lama’s staan te grazen en flamingo’s staan te poedelen in het water. Op dag twee passeerden we een aantal andere lagunes, waaronder Laguna Blanca. De meren worden omringd door kilometer lange vlaktes, ruige Andestoppen en vulkanen wat voor een geweldig uitzicht zorgt. Ook zagen we vandaag Arbol de Piedra, de Boom van Steen.

Salar de Uyuni

Op dag drie weer vroeg op om de zoutvlakte met zonsopgang te zien. Adembenemend mooi! Daar was ie dan eindelijk: Salar de Uyuni! De zoutvlakte, ontstaan door het opdrogen van een meer, heeft een oppervlakte van zo’n 10.000 km². Dat is even groot als half België. We reden een tijd over de eindeloze zoutvlakte. Onderweg stopten we bij een ‘Isla Pescadores’ midden op de vlakte. Het is volledig begroeid met gigantische cactussen en vanaf dit eiland heb je een prachtig uitzicht over de vlakte. Natuurlijk was er ook tijd voor de welbekende cheesy foto’s op de zoutvlakte. Daarna kwam de tour ten einde. Moe, maar ook zeker voldaan.

Salar de Uyuni - Bolivia

Basic , maar onvergetelijk

Kleurrijke lagunes, vulkanische warmwaterbronnen, flamingo’s en lama’s, geisers, woestijnlandschap, een cactuseiland en natuurlijk de zoutvlakten zelf. Ik viel in de ene verbazing na de andere. Wat werd ik hier gelukkig van! Naast al dat moois is het goed om te weten dat de omstandigheden basic zijn. Je slaapt op slaapzalen, het sanitair is beperkt, het eten is simpel en de chauffeur spreekt alleen Spaans*. En dan heb ik het nog niet eens over het extreme klimaat en de hoogte. Maar desalniettemin is dit een ervaring om nooit te vergeten! Ik zou het iedereen aanraden. Kortom, dit mag je echt niet overslaan als je naar Bolivia reist. Het is niet voor niets onze meest geboekte Boliviabouwsteen.

Interesse in onze bouwstenen?

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar onze zoutvlakte bouwstenen? Bekijk dan onze Flamingo’s en Vulkanen bouwsteen onze Chili en Bolivia bouwstenen of de rondreizen Peru. We vertellen je graag meer, dus neem gerust contact met ons op. Kijk ook eens naar onze andere Peru bouwstenen.

* Wanneer je de tour start vanuit Uyuni, volg je het programma precies andersom.
* Wil je liever een privé-kamer en een Engeslsprekende chauffeur? Vraag ons naar de mogelijkheden.

 

background-pattern