Naar boven

Klimaat en beste reistijd Peru

Algemene informatie

Colca Canyon

Lekker weer?

Bij Riksja Peru stel je samen met Peru reisspecialisten je ideale reis samen uit onze Peru-bouwstenen. Dit zijn korte Peru reizen van 1 tot 5 dagen, die je kunt combineren met korte Bolivia bouwstenen. Ook hebben wij alvast Peru rondreizen voor je samengesteld. Kijk hier voor onze rondreizen met en zonder Bolivia.

De beste reistijd voor Peru/Bolivia is de winter (mei t/m september) aangezien dit de droge tijd is. Vaak is het een beetje wintersportweer met blauwe luchten en een zonnetje maar reis je in deze landen op hoogte dan kan het wel koud zijn. Voor Peru en Bolivia is dit veruit het populairste reisseizoen.

In de lente (oktober) en de herfst (maart, april) heb je kans op wisselende weersomstandigheden, net Nederland. Hoewel deze reisperiode steeds populairder wordt, valt het qua drukte van reizigers nog mee. Dat maakt het een goede reistijd om je Perureis of Boliviareis te plannen.

De Peruaanse/Boliviaanse zomer (november t/m februari) is het natte seizoen. Flinke regenbuien zijn heel gewoon in deze maanden. Het kan dan voorkomen dat je bepaalde plekken op en rond de zoutvlakten in Bolivia niet kunt bezoeken. Wil je tijdens je reis de Incatrail lopen, dan raden we je af een reis in dit seizoen te plannen (in februari is het oude incapad zelfs gesloten). De temperaturen in de zomer zijn wat hoger, maar ook ’s nachts kan het nog flink afkoelen.

Ons advies: draag laagjes kleding want met een wolk voor de zon kan het in de Andes zeer koud aanvoelen en flink afkoelen. Ga je in het regenseizoen dan komt een poncho goed van pas.

Tijdens je reis met Riksja Peru leg je vaak grote afstanden af. Hierdoor kom je in aanraking met verschillende klimaatzones. We hebben de verschillende klimaten per regio hieronder voor je op een rijtje gezet hebben. Natuurlijk liggen tussen deze windstreken overgangszones, waar de klimaatomstandigheden langzaam in elkaar overlopen.

Het onderstaande schema geeft een globaal overzicht van het klimaat per regio en seizoen.

 
Droogseizoen (mei t/m september) Regenseizoen (november t/m maart)
Algemeen De beste reistijd voor Peru en Bolivia. In juli en augustus is het winter en is de temperatuur ’s nachts laag. Dit is tevens de drukste periode. Er is veel bewolking die de prachtige vergezichten in de Andes blokkeren. We raden de Zuid-Amerikaanse zomer af voor reizen door Peru en Bolivia. Januari en februari zijn de natste maanden.
Kust
In Lima hangt vaak mist, reis je verder zuidwaarts, dan breekt de zon door de mist. De Peruaanse kust kent veel zonnige dagen en temperaturen rond de 30 ºC. November tot maart geldt als de zomer in Peru. Lima is dan heet en vochtig en ook elders langs de kust maken zon en warmte de dienst uit.
Andes Beste maanden: mei t/m september. Tijdens deze periode regent het zelden en de zonovergoten dagen zorgen dat je prachtige foto’s kunt maken. ’s Nachts kan de temperatuur onder het vriespunt zakken. Van november tot april is er vaak zware regenval. In deze periode kun je een bezoek aan het Andesgebergte beter mijden.
Amazone In het droge seizoen, kan de temperatuur uitkomen boven de 35 ºC. De vochtigheid in de jungle is het hele jaar door hoog. Van november tot april heerst ook een subtropisch klimaat, maar is er grote kans op zware regenbuien.
Wandeling la paz
bouwsteen

(Pan)fluitend door La Paz

 • La Paz
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 168,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Machu Picchu reiziger
rondreis

Peru in 3 weken

 • 22 dagen / 21 nachten, aanvang dagelijks
 • Lima - Huacachina - Arequipa - Colca Canyon - Cusco - Inca jungle trail met Machu Picchu - Puerto Maldonado - Tambopata National Park
 • € 2.578,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Potosi mijn excursie
bouwsteen

Zilver zoeken in de rijke berg

 • Potosi - zilvermijn
 • 2 dagen / 1 nacht
 • € 80,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Titicacameer homestay
rondreis

Van zoutvlakte tot zonnepoort

 • 21 dagen / 20 nachten, aanvang dagelijks
 • Santiago de Chile - woestijn bij San Pedro de Atacama - zoutvlakte bij Uyuni - La Paz - Puno - Titicaca - Cusco - Sacred Valley met Machu Picchu
 • € 2.248,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern