Naar boven

Handige weetjes over Peru

Algemene informatie

Beste Reistijd

Tussen april en november kun je prima reizen door Peru en Bolivia. In de maanden april en oktober kan het wisselvallig zijn en is er meer kans op bewolking. Het echte hoogseizoen loopt van mei tot eind september, dit zijn de droogste maanden van het jaar. De natste maanden, zijn november t/m maart, het is dan niet aan te raden om naar het regenwoud of de Andes te gaan. Voor meer informatie over het klimaat in Peru en Bolivia bekijk je onze klimaat-pagina.

Tijdsverschil

Het is zes uur vroeger dan in Nederland in onze winter, zeven uur in de zomer.

Internet

In vrijwel alle hotels en restaurants kun je gebruik maken van het internet.

Telefoon

Als je internationale telefoongesprekken wilt voeren ben je ongeveer $ 3.00 per minuut kwijt.

Elektriciteit

In Peru is het voltage meestal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor in de jungle van Puerto Maldonado. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen.

Geschiedenis in een notendop

Wie aan Peru denkt, denkt al snel aan het welbekende Inca-rijk en de Spaanse veroveringen die hierop volgden. Beide rijken hebben zijn sporen achtergelaten. Echter de allereerste menselijke sporen zijn gevonden aan het Titicaca meer, gelegen in het zuiden van Peru. Deze dateren van zo’n 10.000 jaar geleden en waren afkomstig van indianen. De eeuwen daarop kenmerken zich door een opvolging van verschillende rijken. Zoals het Chavin rijk (1700/ 300 v chr). Bekend vanwege zijn diervormige, kleiachtige sculpturen. Ruïnes uit dit tijdperk vind je nog terug in het noordelijke Cordillera Blanca vallei. Of de tijd waarin de Nazca indianen (600 v chr) actief waren. Welbekend vanwege het ingraveren van de rechthoekige lijnen in de vorm van ‘heilige’ dieren op de droge vlaktes in het Zuidwesten van Peru.

De bekendste periode uit de geschiedenis van Peru is wel het Inca tijdperk (vanaf 1438 na Chr.) geweest. In de slechts 100 jaar dat de Inca’s hebben geregeerd, hebben zij deze beschaving verspreid over heel Zuid Amerika. De Inca’s waren goede architecten en bouwden tempels en steden voor hun leefgemeenschappen. Deze stenen bouwwerken waren zo gemaakt dat cement niet nodig was en ook nog beschermd waren tegen aardbevingen. Om nog wel in contact te staan met andere steden, legden ze paden aan. Vandaag de dag zijn hier nog steeds overblijfselen van terug te vinden. Met als meest bekende voorbeelden de verborgen Inca stad Machu Picchu en de weg die zij speciaal hiervoor aanlegden; het Incapad. Het Inca rijk, verdween echter met de komst van de Spaanse conquistadores onder leiding van Francsisco Pizzaro rond het jaar 1531. Zij verwoesten de Inca bouwwerken, introduceerden het Katholieke geloof en bouwden koloniale kerken en pleinen, die nu een prominente rol innemen in steden als Arequipa en Cusco. De enige Incastad die overbleef was Machu Picchu. (Opvallend is dat deze stad pas ondekt in juli 1911 door de Amerikaanse Archeoloog Hiram Bingham). Het Spaanse rijk bleef tot de onafhankelijkheid in 1821 aan de macht. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd.

Taal en cultuur

De basisstaal die in Peru gesproken wordt is Spaans. Naast het Spaans spreekt een deel van de inheemse bevolking een taal die afstamt uit het Inca tijdperk. Het grootste deel hiervan spreekt het ‘Quechua’ (ke-tsua). En een iets kleiner deel spreekt het ‘Aymara’ (aai-maa-ra). Deze Aymara’s zijn gevestigd rond het Titicaca meer. De taal die de oorspronkelijke Inca’s ooit spraken was een geheimtaal en deze heeft jammer genoeg niemand ooit kunnen ontcijferen..

In Peru kun je je op de meeste plekken gelukkig ook prima redden met Engels. Houdt er alleen wel rekening mee dat chauffeurs en bedienden in bijvoorbeeld restaurants vaak minder goed Engels spreken. Het is daarom in deze gevallen wel handig om een klein woordje Spaans te kunnen spreken. Een zakwoordenboekje is hiervoor altijd wel makkelijk.

Om je alvast voor te bereiden:
Goedemorgen = Buenos Días

Hoe gaat het? = Qué tal? Of Cómo estás?
Het gaat goed = Estoy bien
Alsjeblieft= Por favor
Bedankt= Gracias
De rekening alsjeblieft= La cuenta por favor
Waar kan ik… vinden= Sabes donde está …?

Peruanen zijn een vriendelijk en gastvrij volk en al aardig gewend aan de toestroom van toeristen. Echter Bolivianen zijn dit wat minder gewend en zijn een stuk ingetogener. Vraag daarom altijd even van te voren of je een foto mag maken van Juan of Elvira. Familie en vrienden begroeten elkaar met twee kussen op de wang. Zowel mannen als vrouwen. Peruanen zijn echt familiemensen en er wordt daarom ook veel waarde gehecht aan het bezoeken van familie. Misschien zou je het niet direct zeggen, maar de Peruaanse bevolking bestaat uit vele verschillende etnische groepen. Deze etnische diversificatie is ontstaan door o.a. de Spaanse kolonisatie, slavenhandel en immigratie van Europeanen na de Tweede Wereldoorlog. Verder is het katholicisme nog steeds de belangrijkste godsdienst. Veel van de oude tradities van voor de komst van de Spanjaarden zijn opgenomen in het katholieke geloof.

Eten en drinken

Peruaanse specialiteit: Guinea Pig

De Peruaanse keuken staat wel bekend als een van de beste van Zuid Amerika en je kunt hier daarom lekker en gevarieerd eten. Je ziet hier Indiaanse, Spaanse/ Portugese, Afrikaanse, maar ook Aziatische invloeden terug in de keuken. Bij elk gerecht dat geserveerd wordt vind je rijst, maar ook aardappelen. Een leuk weetje is dat de aardappel hier oorspronkelijk vandaan komt en deze in alle vormen en maten te vinden is. De basisproducten in een Peruaanse maaltijd zijn maïs, rijst, bonen, quinoa en pompoen. Typische Peruaanse gerechten zijn over het algemeen erg streekgebonden. Zo vind je visgerechten aan de Peruaanse kust en eten ze in de hooglanden het gerecht Carapulcra. Dit gerecht wordt bereid door het drogen van de aardappel tot het formaat van een boon. Ook kun je hier de best bereide Inca delicatessen eten; schrik niet.. maar dit is een cavia. Andere gerechten zijn lomo saltado, gehakte gebraden biefstuk met uitjes, en sopa a la criolla. Dit is een licht gekruide noodlesoep met vlees, eieren, melk en groenten.

De gastvrijheid van de Peruanen is ook weer goed terug te zien aan de eettafel. Men is gek op goed en gezellig eten en delen dat graag met familie en vrienden. Vooral de grote steden bieden tal van keus uit restaurants waar je heerlijke lokale gerechten kunt eten. In Peru is het middageten de belangrijkste maaltijd van de dag.

Het eten in Bolivia is daarentegen een stuk eenvoudiger en eenzijdiger en bestaat veelal uit vlees, rijst en groenten, gecombineerd met llajhua, een pittige tomatensaus gemaakt van tomaten en hete peper.

Enkele leuke weetjes:
Veel Peruanen, maar ook Bolivianen kauwen op Coca bladeren. Cocabladeren vormen ook de grondstof voor cocaïne. Het kauwen op deze bladeren helpt tegen diverse kwalen, zoals hoogteziekte. Verder is ook maïsbier populair in Peru. Eén van de meest populaire drankjes die gemaakt worden van maís is Inka Kola. Dit drankje is geel van kleur en de smaak doet denken aan bubbelgum. De andere nationale drank is pisco, een sterke drank die wordt gedestilleerd uit druiven. Pisco dient ook wel als basis voor de populaire cocktail: de pisco sour. Deze cocktail bestaat uit pisco, limoensap, suiker, ijsblokjes, eiwit en kaneel.

Veiligheid in Peru

Tijdens een bezoek aan Peru moet je er wel van bewust zijn dat, ondanks het feit dat Peru op de toeristische kaart is gezet en nu jaarlijks duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen, het nog steeds een Derde Wereldland is. Hoewel de economie van Peru aan een opbloei bezig is, profiteren grote delen van de bevolking nog steeds niet mee van de vooruitgang en blijft de werkloosheid groot. Het is zeker niet nodig om paranoia rond te trekken, maar houdt wel je spullen in de gaten. Zakkenrollers wonen overal. Vrijwel alle hotels waar Riksja Peru mee samenwerkt, hebben een kluis op de kamer of bij de receptie waar je je waardevolle spullen zoals reisdocumenten in kunt opbergen. Mocht er geen kluis zijn, dan kun je waardevolle documenten in een koffer of tas met een slot opbergen in je kamer. Je kunt ze ook meenemen in een ‘money belt’ die je onder je kleding kunt dragen. Wij raden aan om een kopie te maken van waardevolle documenten zoals je paspoort, vliegticket, pinpas en verzekeringspapieren. Laat een kopie achter bij vrienden of familie in Nederland en berg een kopie op in je koffer en/of handbagage. Mocht je de documenten kwijtraken op welke manier dan ook, dan helpen de kopieën bij het versnellen van de aangifte procedure en het opvragen van nieuwe exemplaren. Verder hebben wij zelf ervaren dat Peruanen over het algemeen integere, hardwerkende mensen zijn die hun brood op een eerlijke manier verdienen.

Nuttige tips:
•als je gaat pinnen, doe dat dan bij daglicht
•houd gouden armbanden, halskettingen, e.d. gewoon thuis
•laat geld, fotocamera of rugzak niet rondslingeren
•stop je geld onzichtbaar onder je kleding (een ritsriem e.d.) en laat zoveel mogelijk spullen in het hotel
•Ik ga op vakantie en neem mee…

Peru is een land dat verschillende klimaten kent. Aan de kust is het wat warmer, terwijl op grote hoogte zoals in de Colca Canyon, Cusco of op de zoutvlakten van Uyuni (in Bolivia) de temperaturen ’s nachts zelfs in de zomer richting het nulpunt kunnen gaan. Je moet daarom voor verschillende temperaturen kleding inpakken, van zomershirtjes tot windjacks en fleecetruien. Je kunt prima met een koffer reizen, omdat de meeste reisonderdelen doorgaans al voor je geregeld zijn.

Tijdens je Peru-rondreis reis je naar verschillende gebieden en naar grote hoogtes. Wij vonden het zelf prettig om het volgende mee te nemen:

• prettig zittende, goede (ingelopen) wandelschoenen
• warm jack, trui, broek
• EHBO setje
• kleine zaklamp
• wereldstekker
• dagrugzak waar een waterfles, fotocamera etc. in kan
• badkleding (bijv. voor de warmwaterbronnen bij Chivay in de Colca Canyon)
• anti muggenspul, met DEET (voor de Peruaanse jungle)

Verder is het belangrijk om geïnformeerd te zijn over de symptomen van hoogteziekte. Maak vooraf even een afspraak met het GGD. Zij kunnen je hierover het beste informeren.

background-pattern