Naar boven

Geld in Peru

Voorbereid op reis

geld-paspoort

Geldzaken

Als je een rondreis door Peru maakt heb je te maken met een andere valuta. De lokale valuta in Peru is de Peruaanse Nueva Sol (afkorting: PEN), de waarde is zo’n € 0,25. In Bolivia betaal je met de Boliviaanse Boliviano (afkoring BOB) met een waarde van zo’n € 0,12. Veel betalingen kun je ook in US dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen bij voorkeur cash en in kleine coupures (20 dollarbiljetten). Biljetten moeten echter wel heel, schoon en niet beschreven zijn.

Je kunt op veel plaatsen met je creditcard betalen (vooral Visa, maar ook Mastercard, Amex en Diners). Dit kost bijna altijd circa 8 – 10 % aan commissie. Beter is het dan ook om geld uit de muur te halen. Dit kan met je creditcard, maar Banco Latino, Banco de Crédito en Banco Wiese hebben geldautomaten die een pinpas accepteren. Je kunt US dollars en lokale valuta uit de automaten halen.

Je kunt ook wisselen bij Casas de Cambio. Cash Euro’s worden aangenomen in de grotere plaatsen maar geven niet de beste koers. Betaal waar dat moet met klein geld, en waar dat kan met groot geld: men heeft niet altijd voldoende wisselgeld, kleine coupures werken het fijnst.

Fooien

In de duurdere restaurants is service normaal gesproken inclusief, in de goedkope vaak niet. Men verwacht geen fooi, maar naar boven afronden is natuurlijk leuk. Taxichauffeurs verwachten ook geen fooi, je spreekt van tevoren een prijs af. Na het maken van een trekking geef je wel fooi aan de gids, dragers en kok.

Zakgeld

Je persoonlijke uitgaven tijdens je Peru- en/of Bolivia-reis zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Wij gaven gemiddeld €25,- per persoon per dag uit aan maaltijden, fooien, taxiritjes en entreegelden.

background-pattern