Naar boven

Salar de Uyuni

Flamingo’s en Vulkanen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Uyuni - San Juan - Laguna Colorada - Laguna Verde - Laguna Blanca - Uyuni - La Paz
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Activiteit:
  driedaagse jeeptour
 • Reissom:
  € 378,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  april t/m oktober
✓ Avontuurlijke 4WD jeeptour in klein internationaal gezelschap met chauffeur

✓ Zoutvlakte van Uyuni en cactuseiland

✓ Flamingo's en gekleurde lagune's

✓ Vulkanische warmwaterbron, bizarre rotsformaties en geisers

✓ Start vanuit Uyuni of San Pedro de Atacama (maanvallei)

✓ Verblijf in zouthotel is optioneel

Decorative torn edge

Dag 1 – Uyuni

De meeste reizigers komen na een rit van zes tot negen uur met de bus uit Potosi of Sucre in Uyuni aan. Dit stadje was vroeger een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer. Tegenwoordig is het niet meer dan een stoffig woestijndorp. Wel leuk is het treinkerkhof waar oude stoomlocomotieven staan die vroeger werden gebruikt voor de mijnen. In Uyuni verblijf je in een knusse posada met een warme douche en dikke dekens op de bedden.

Rust voor deze trip goed uit, want het is wel afzien: je bent veel onderweg, je overnacht in primitieve slaapzalen, het klimaat is extreem en de jeeptour vermoeiend. Maar de landschappen die je ziet zijn magisch en het avontuur is onvergetelijk. Zie je er tegenop, dan kun je de reis ook korter doen met onze bouwsteen ‘Mag ik een beetje zout’.

Decorative torn edge

Dag 2 – Uyuni – San Juan

In de loop van de morgen vertrek je in een 4WD met Spaanssprekende chauffeur/kok en in totaal zes reizigers naar de uitgestrekte zoutvlakte: de Salar de Uyuni. Onderweg een stop bij Colchani, een dorpje ontstaan door en levend van de zoutwinning. Dan is het nog ongeveer vijftien minuten voor je bij het zoutmeer aankomt. De zoutvlakte, ontstaan door het opdrogen van een meer, heeft een oppervlakte van zo’n 10.000 km².

Decorative torn edge

Je rijdt een tijd lang over de eindeloze zoutvlakte en wat later kom je aan bij een ‘visserseiland’ midden in de vlakte: Isla Pescadores en/of Inka Wasi. Het is volledig begroeid met gigantische cactussen en vanaf dit eiland heb je een prachtig uitzicht over de vlakte. Alle jeeps verzamelen zich hier en er wordt geluncht in de buitenlucht.

Je wandelt in een uurtje over het eiland tussen metershoge cactussen, de enige planten die in deze bizarre omstandigheden kunnen overleven. Dit is ook je kans om bizarre foto’s te maken op de zoutvlakte. Aan het eind van de dag kom je aan bij je overnachtingsplaats. Je verblijft op een slaapzaal met basic voorzieningen.

Decorative torn edge

 

Dag 3 – San Juan – Laguna Colorada

De volgende dag reis je richting Chileense grens. Onderweg heb je uitzicht op de met sneeuw bedekte actieve vulkaan Ollague. Na een korte stop bij het checkpoint bij de grens, passeer je een aantal lagunes waar verschillende soorten flamingo’s leven. De witte zoutvlakte heeft hier inmiddels plaats gemaakt voor een woestijnachtig landschap, met hier en daar een desolaat dorpje dat wordt omringd door vulkanen. Na zo’n 70 km bereik je de Arbol de Piedra, de Boom van Steen, en aan het einde van de middag kom je aan bij Laguna Colorada. Het uitzicht is absoluut een hoogtepunt: flamingo’s zoeken rustig in het dieprood gekleurde meer naar algen en plankton. De mineraalrijke lagune ligt op 4300 m. Als de zon ondergaat verschijnen duizenden sterren aan de hemel. De temperatuur daalt ’s nachts vaak tot ver onder het vriespunt en ook waait het veel. De accommodatie voor vannacht is weer primitief, er is bijvoorbeeld geen douche. Het mooie uitzicht maakt hier gelukkig veel goed.

Decorative torn edge

Dag 4 – Laguna Verde – Laguna Blanca – Uyuni

Voor dag en dauw je bed uit om op tijd bij de geisers van Sol de Mañana (4850 m) te zijn. In de vrieskou treuzel je niet en spring je snel de jeep in. De geisers van Sol de Mañana spuiten alleen ’s ochtends vroeg tot een uur of acht. De rest van de dag zie je alleen wat gepruttel en stoom.

Wat verkleumd ga je ontbijten, want met een volle maag is het al minder koud. Gelukkig kun je ook nog lekker badderen in de thermale bronnen. Hoewel je nog op 4200 meter zit, is het daar een stuk minder koud en waait het ook minder. Je laat je in het 30ºC warme water zakken en al poedelend heb je uitzicht over kilometer lange vlaktes en ruige Andestoppen. Nadat je goed opgewarmd bent, zul je het de rest van de dag niet meer koud hebben.

Decorative torn edge

Na de badstop ga je per jeep naar het uiterste zuiden van Bolivia. Aan het eind van de ochtend zit je al bijna op 5000 meter hoogte en vlak tegen de Chileense grens.

Laguna Verde, aan de voet van de vulkaan Licancabur, is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van je trip. De groene kleur wordt veroorzaakt door een hoge concentratie aan lood, zwavel en calcium. Zelfs als het 20ºC onder nul is, bevriest het meer nog niet: de mineralen in het water en de altijd waaiende wind houden het ijsvrij.

Nog voor de lunch ga je terug naar Laguna Colorada. Je luncht aan de oevers van het meer, met uitzicht op de flamingo’s. De laatste uurtjes van de toer reis je via de rotsen van Salvador Dali en de Valle de Rocas. Misschien kom je ook vizcachas tegen, een soort Andeskonijnen. Tegen het einde van de middag doemt Uyuni weer op, maar eerst breng je nog een bezoek aan het treinkerkhof. Tegen 18:00 uur eindigt de toer.

Decorative torn edge

Vanwege wisselende (weers)omstandigheden kan het programma van deze tour gewijzigd worden. Enig begrip hiervoor en een flexibele instelling, is handig. Het blijft Bolivia.

Iedere avond vertrekt er een nachtbus uit Uyuni naar La Paz, die daar ’s morgens vroeg aankomt. We boeken je op de beste bus op dit traject maar de wegen zijn grotendeels niet geasfalteerd en dus rammelt zelfs de beste bus snel door elkaar. Neem een extra warme trui, een kussentje en wat snacks voor onderweg mee. Tegen het ochtendgloren komt La Paz in zicht.

Een comfortabeler alternatief is een binnenlandse vlucht naar La Paz. Je bespaart dan de pittige nachtbus en vliegt in een uur in een klein toestel vanuit Uyuni naar La Paz. Omdat deze vlucht in de ochtend vertrekt, kun je eerst nog een nachtje bijkomen in je hotel in Uyuni met een warme douche en een comfortabel bed voordat je de volgende dag je reis vervolgt. Vraag je reisspecialist naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 5 – aankomst in La Paz

Ben je met de nachtbus vanuit Uyuni vertrokken, dan kom je vanmorgen vroeg aan in La Paz. Het is de handelsstad van Bolivia en tijdens de bouwsteen (Pan)fluitend door La Paz struin je over markten en ontbijt je als de locals.

Kom je uit La Paz, reis dan vanuit Uyuni naar Potosi. ’s Morgens neem je dan de bus die er zes uur over doet. In de meeste bussen staat een gezellig Boliviaans muziekje op. Potosi wordt de hoogste stad ter wereld genoemd. De stad is arm, bijna alle mannen werken er in de zilvermijn Cerro Rico. Verder staat Potosi bol van prachtige koloniale architectuur en kun je een bizarre tocht door de zilvermijn maken. Tenslotte is het ook mogelijk om van Uyuni direct naar Sucre te gaan. Je kunt dezelfde bus naar Potosi nemen, stapt over en komt drie uur later aan in Sucre, de hoofdstad van Bolivia.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Flamingo’s en Vulkanen

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Kamer zouthotel
Sneeuwpop in het zouthotel
Zithoek zouthotel - reis Bolivia
Variant
1

Special stay optie: Zouthotel

 • Reissom:
  € 528,- p.p.
 • Inbegrepen:
  bovenstaande bouwsteen, met eerste overnachting in een zouthotel in plaats van een stadshotel (inclusief ontbijt en transfer naar het hotel)

Aan de rand van de zoutvlakte vind je een aantal zeer bijzondere hotels. Alles is er namelijk van zout gemaakt; de muren, trappen, nachtkastjes en zelfs de bedden. De witte omgeving doet een beetje denken aan een sneeuwhotel, maar de gevoelstemperatuur is gelukkig wat aangenamer. Ook vind je er knusse zithoekjes (natuurlijk van zout) bij de openhaard. De kamers zijn van alle gemakken voorzien met een verwarming, een warme douche en op de harde zoute ondergrond van je bed ligt gelukkig wel een zacht matras.

 

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

(Pan)fluitend door La Paz

 • La Paz
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 168,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Zilver zoeken in de rijke berg

 • Potosi - zilvermijn
 • 2 dagen / 1 nacht
 • € 80,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Lente in de witte stad

 • Sucre
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 75,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Er lopen lama’s op de maan

 • San Pedro de Atacama
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 288,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern