Zilver zoeken in de rijke berg
Bouwsteen✓ Met gids de mijn van zilverberg Cerro Rico in
✓ Mijnwerkersuitrusting voor je eigen veiligheid
Dag 1 – Potosi, aankomst
De trip begint bij je aankomst per bus in Potosi. Meestal kom je uit Sucre, en ben je er in de namiddag. Je neemt gemakkelijk zelf een taxi naar je hotel. Potosi is een levendige stad met een historische centrum. We hebben een leuk hotel voor je uitgezocht vlakbij veel koloniale gebouwen zoals Casa de la Moneda. De knus ingerichte kamers hebben allemaal een eigen badkamer met douche en toilet. Vanuit je raam zie je de berg Cerro Rico al liggen. Vanmiddag heb je even tijd voor jezelf. Stuur een mailtje naar het thuisfront of maak een wandeling door de straten van het centrum. Lopende door de smalle straatjes zul je al gauw merken dat je ook hier weer rustig aan moet doen vanwege de hoogte. Ga vanavond op tijd een hapje eten, de restaurants gaan ’s avonds vroeg dicht. Zelf hebben we de regionale specialiteit carapulcra geproefd, een goed ruikende, dikke soep met maismeel. Om de soep heet te houden, wordt deze geserveerd in een voorverwarmde terracotta kom.
Potosi is met haar ligging op 4100 meter hoogte, officieus de hoogste stad ter wereld. De Cerro Rico mijn is het centrum waar alles om draait, iedereen is er afhankelijk van. In 1544 ontdekte een indiaan hem bij toeval: hij was zijn lama’s aan het hoeden en miste opeens twee dieren. Na een hele dag zoeken maakte hij ’s avonds een vuurtje om op te warmen. Het werd zo heet dat de grond onder het vuurtje begon te smelten en een glinsterende vloeistof uit de grond te voorschijn kwam. Hij bleek op de Cerro Rico te zitten, een berg die helemaal vol zat met zilver. Kort daarna werd Potosi gesticht en inmiddels haalt men al vier eeuwen zilver uit de bergen. In de lokale Quechua taal betekent ‘Potosi’ vuur, explosie of donder.
Dag 2 – Potosi, mijnexcursie en vertrek
Vanochtend word je opgehaald door je gids voor de excursie naar de Cerro Rico mijn, waar dagelijks zo’n 10.000 mijnwerkers zwoegen. Eerst neemt de gids je mee naar de mijnwerkersmarkt. Naast mijnwerkersattributen als helmen en gaslampen kun je ook pure alcohol, cocabladeren, sigaretten en dynamiet krijgen. De mijnwerkers waarderen het als je iets voor ze meebrengt. Cocabladeren zijn misschien nog wel belangrijker dan dynamiet: alleen met een bol bladeren achter je wang kun je zo hard werken en tegelijkertijd je honger stillen… Heb je het idee te pakken, dan is het tijd om echt de mijn in te gaan. Je krijgt een jas, kaplaarzen, helm en een lamp. De tocht dwars door de donkere berg kan beginnen.
De Cerro Rico is een coöperatieve mijn, eigendom van de mijnwerkers zelf. Men werkt onder ongelofelijk primitieve, bijna middeleeuwse omstandigheden. En net als toen is bijgeloof heel belangrijk: in de mijn zie je een beeld van El Tío, de duivel die volgens de Bolivianen de eigenaar is van alle mineralen. Tegen 12:00 uur ben je terug in het centrum van Potosi, waar de tour eindigt.
Dezelfde middag kun je met de bus doorreizen naar Sucre, zo’n drie uur verderop. Het uitzicht onderweg is prachtig, de weg is van redelijke kwaliteit en in de meeste bussen staat een gezellig Boliviaans muziekje op.
Je kunt vanuit Potosi ook gemakkelijk de andere kant op reizen naar Uyuni, hier maak je een oogverblindende tour over de zoutvlaktes.