Menu background

Naar boven

Veelgestelde vragen over een rondreis door Peru

blog

Geschreven op
dinsdag 31 december
Geschreven door
Corina van Dijk
Delen op social media

Het maken van reizen is ontzettend gaaf, maar hier hoort ook het treffen van voorbereidingen bij. Ben jij van plan om een rondreis door Peru te maken, dan helpen onderstaande vragen je wellicht al vast een stuk op weg.

Wat is de beste reistijd om naar Peru te gaan?

In de maanden november tot en met maart is het regenseizoen in Peru. Tijdens het regenseizoen bestaat de kans dat je bepaalde activiteiten niet kan boeken vanwege de grote hoeveelheid regen. Daarom heeft het droge seizoen in Peru de voorkeur voor veel reizigers. In de maanden april en mei valt er al een stuk minder regen, maar is het land door de vele regen van de afgelopen maanden wel mooi groen. Ook zijn de maanden april en mei iets rustiger dan de maanden juni tot en met september en hebben daarom onze voorkeur!

Welke inentingen heb ik nodig voor Peru?

Zodra je een rondreis door Peru wilt maken is het belangrijk dat je goed voorbereidt op reis gaat. Inentingen zijn ook een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding. De vaccinaties die aanbevolen worden als je naar Peru reist zijn: DTP, Hepatitis A en de gelekoortsvaccinatie. Zodra je vanuit een Zuid-Amerikaans land naar Bolivia reist is een gelekoortsvaccinatie zelfs verplicht. Dit moet je kunnen aantonen met het gele vaccinatieboekje. Vaccinaties kan je gemakkelijk regelen via thuisvaccinatie.Peru-specialist

Heb ik een visum nodig voor Peru?

Voor een rondreis door Peru en Bolivia heb je geen visum nodig als je niet langer dan drie maanden in het land blijft én in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort. Daarnaast moet je paspoort na thuiskomt nog 6 maanden geldig zijn. Zodra je aankomt in Peru krijg je een toeristenstempel die 30 dagen geldig is. Mocht je langer in Peru verblijven kan je dit aangeven en krijg je een stempel die maximaal 90 dagen geldig is.

Ook kinderen hebben een eigen reisdocument nodig als ze naar Peru en/of Bolivia reizen. Het bijgeschreven staan in het paspoort van ouders is niet meer geldig.

Wat kan ik doen om hoogteziekte te voorkomen?

Goed om te weten is dat je lichaam moeite kan hebben met de grote hoogtes die je in Peru en Bolivia tegen kan komen. Door de ijle lucht kan je last krijgen van hoogteziekte. Vlieg niet vanuit Nederland in een keer naar plekken die hoger liggen dan 2500 meter, zoals Cusco. Zo heeft je lichaam geen tijd om te wennen aan het hoogteverschil. Bij een stijging van minder dan 300 meter per dag is de kans op hoogteziekte ook klein. Mocht je toch last krijgen van lichte hoofdpijn kan je een dag rust nemen en niet afreizen naar een hoger gelegen gebied. Ook is het drinken van coca thee goed om de hoofdpijn te verlichten. Zodra de hoofdpijn heftig wordt en je je niet lekker voelt, kan je er van uit gaan dat je last hebt van hoogteziekte en is afdalen naar een lager gebied het beste wat je kan doen. Mocht je je heel erg ziek voelen is het verstandig om een arts te raadplegen aangezien hoogteziekte levensbedreigend kan zijn.

Hoe reis je in Peru?

Peru is een groot land en bij een rondreis horen af en toe flinke reisafstanden. Het vervoer in Peru is efficiënt en goedkoop. In Peru is de bus een belangrijk vervoersmiddel voor korte en lange afstanden. Voor de lange afstanden maak je gebruik van comfortabele expressbussen met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Mocht je nog meer luxe willen dan zijn er ook de Royal Class nachtbussen die voorzien zijn van luxe stoelen en een tv-schermpje. Ook reizen per trein kan in Peru, ook al is dit vaak wel een stukje prijziger dan reizen per bus. Verder maakt men gebruik van taxi’s, fietstaxi’s of collectivo’s, dit zijn minibusjes die vertrekken zodra er genoeg mensen zijn (meestal ongeveer 5 mensen).  Het huren van een auto is niet zo gebruikelijk in Peru aangezien dit hoge kosten met zich mee brengt vanwege de hoge verzekering. Daarnaast zijn de auto’s, wegen en bewegwijzering niet altijd van even goede kwaliteit.

Eten in Peru?

Het eten in Peru is erg gevarieerd waardoor er altijd wel iets bij zit wat je lekker vindt. De Peruaanse keuken kent Spaanse, Portugese, Afrikaanse maar ook Aziatische invloeden. Ook vegetariërs kunnen prima op reis naar Peru. Aan aardappelgerechten is in Peru geen gebrek aangezien ze ontzettend veel verschillende soorten aardappel kennen. Wist je dat de aardappel zijn oorsprong in Peru kent?

Het eten in Bolivia daarentegen is een stuk eenzijdiger en bestaat veelal  uit vlees, rijst en groenten. In het verleden was het als vegetariër lastig om een vegetarische maaltijd te vinden. Tegenwoordig zijn er in populaire gebieden steeds meer internationale gerechten te vinden en kan je ook als vegetariër een prima maaltijd scoren.

Welke hoogtepunten moet je gezien hebben tijdens je rondreis door Peru?

  1. Maak een trekking: Peru is bij uitstek een geschikt land om trekkingen te maken. Denk hierbij aan de algemeen bekende Machu Picchu trail, maar ook hikes zoals in Huaraz en Colca Canyon.
  2. Vlieg over de mysterieuze Nazcalijnen die vermoedelijk tussen 200 voor en 900 na Christus zijn gemaakt in het zand van de pampa’s in Peru.
  3. Bezoek Rainbow Mountain, dat door National Geographic uitgeroepen is tot must see, en wij begrijpen zeker waarom!
  4. Ga Sandboarden in Huacachina
  5. Spot condors in de Colca Canyon, een van de weinige plekken waar je condors kunt spotten.
  6. Ga varen over het Titicameer. Dit is het hoogste meer ter wereld (3800 meter) waar nog op gevaren wordt, maar ook de omgeving van het Titicameer is de moeite waard.