Naar boven

Victoria falls vakantie Botswana

De must-do’s voor jou Botswana vakantie!

blog

Natuur, wildlife, cultuur en bovenal avontuur. Ontdek de unieke plekken van het land met onze must-do's tijdens jou vakantie in Botswana. Trek de bush in op zoek naar de Big Five en al het andere wild dat Afrika te bieden heeft. Ervaar de meest unieke plekken van het land en dompel je onder in al het natuurschoon. Botswana is geweldig! Toch moet je soms keuzes maken. Maar wat kies je dan. Wij vertellen je hier graag onze echte must do's die niet kunnen ontbreken aan jou vakantie door Botswana!
Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 17 december
Geschreven door
Stefan Greeuw

Dobberen door de delta

Als Beneluxers kennen we allemaal wel de Delta. Een rivier die uitmondt in de zee. Iedere rivier eindigt uiteindelijk in de zee. Logisch. Toch… ?  Niet helemaal. Botswana is het enige land op aarde die een delta heeft maar niet aan zee ligt; de Okavango delta. De Kavango rivier vertakt zich hier in tal van kleinere riviertjes die allemaal uitvloeien in het landschap. Deze overvloed aan water trekt veel dieren aan waaronder olifanten, zebra’s, springbokken en andere grazers. En het mooiste? Die dieren trekken de grote katten van Afrika aan. Het aangrenzende Moremi National Park staat dan ook bekend om de vele leeuwen, hyena’s, jachtluipaarden en met geluk ook luipaarden.

De Okavango delta kun je niet in met de auto. Zwemmen is geen optie, want je komt zo een nijlpaard tegen. Je kunt er voor kiezen de lucht in te gaan met een klein vliegtuigje. Adembenemend dekt haast de lading niet. Vanuit de lucht zie je goed hoe groot de delta is en zie je de ondergelopen paden die gebruikt worden door zebra’s en olifanten. Zeker een bijzondere ervaring tijdens je Botswana vakantie!

Wil je echt de delta in dan kan dat natuurlijk ook. Stap in een traditionele Mokoro en vaar tussen het riet door tot je bij één van de vele onbewoonde eilandjes uitkomt. Met een beetje geluk spot je onderweg nijlpaarden en olifanten.

Namibië Botswana - wildkamperen

#2 Kamperen in het wild

Met een wc-rol onder je arm naar het sanitairblok lopen. Voor sommige is de charme van het kamperen er dan al snel vanaf. Laat staan in Afrika. Ook al ben je absoluut geen kampeerder, is het kamperen in Botswana tijdens je vakantie echt onwijs gaaf! Met een eigen tent op het dak van de 4×4 ga je op avontuur in Botswana. ’s Nachts wordt je omringd door de Afrikaanse geluiden en ben je letterlijk onderdeel van de bush. De dieren zijn niet gebonden aan grenzen zoals hekken. Ze komen dus overal. Vroeg in de ochtend werd ik gewekt door een geritsel vlak bij de tent. Voorzichtig deed ik de rits omhoog en gluurde naar buiten. Niet te geloven! Op nog geen tien meter stond een olifant op zijn gemakje te ontbijten. Na een half uurtje was de boom niet meer zo lekker en besloot de olifant op zoek te gaan naar een beter alternatief. Wat een ervaring!

#3 Slapen onder de sterren

De nachtelijke hemel spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. In ons kleine landje is de sterrenhemel op veel plekken moeilijk zichtbaar door al het licht wat we produceren. In Afrika is dit anders. Door de stand van de aarde sta je dichterbij de melkweg. Zodra de zon onder gaat verschijnt de immense sterrenhemel waar je wel de hele nacht naar kan blijven staren. Laat dit nu net iets zijn wat je perfect kan doen op de Makgadikgadi zoutvlaktes tijdens jou Botswana vakantie.

Aan de rand van de zoutvlakte stap je op de quad en ga je op pad naar de leegte. Het is een echte kale zoutvlakte. Door de laagstaande zon word de zoutvlakte ondergedompeld in een warmrode gloed. Een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid ontstaat.

Midden op de zoutvlakte word een heerlijk vuur aangemaakt en liggen de bivak matrassen al klaar. Na het eten kruip je je nestje in. Zodra je hoofd op het kussen ligt word je gevangen door de schoonheid van de sterrenhemel. De melkweg is letterlijk zichtbaar! Hoe langer je kijkt, hoe meer sterren je ziet. Als kers op de taart een aantal vallende sterren. Wat kun je je nog meer wensen?

Namibië Botswana - Victoria Falls

#4 Kleddernat bij de Victoria Falls

Op zoek naar bijzondere natuur? Laat er vlak bij de grens met Zimbabwe nu net één van de meest bijzondere natuurfenomenen zijn; de Victoria Falls. Op ongeveer een uur rijden kom je in het dorpje Victoria Falls aan. De watervallen zie je nog niet, maar je kan ze al wel horen en de lucht is gevuld een soort motregen. De gids vertelde ons dat dit de stoom van de watervallen is en deelde met een grijns modieuze gele poncho’s uit. Je kunt niet alles hebben. De Zimbabwe kant is de beste kant om de watervallen te zien. Ze vallen namelijk vanuit Zambia naar beneden waardoor je aan de Zimbabwe kant recht tegen het watergordijn aankijkt.

Naarmate je dichterbij komt lijkt het alsof het regent. Het geluid wordt steeds luider en ineens zijn ze daar. Met een enorme snelheid en kracht stort het water naar beneden. Zelden heb ik zoveel natuurkracht gezien. Ondanks de stoom kun je de watervallen goed zien. Zoek je een toffe beleving? Ga dan de lucht in met een helikopter. Pas dan zie je goed hoe groot de watervallen zijn. Wanneer je tussen de zon en de watervallen door vliegt zie je een prachtige regenboog over de watervallen trekken. Ondanks het natte pak zijn de watervallen een bezoek meer dan waard.

#5 Overvloed van olifanten in Chobe National Park

Naast een overvloed aan water kent Botswana ook een overvloed aan olifanten. Ondanks dat de dieren ernstig bedreigd worden vind je tijdens je vakantie door Botswana de grootste kuddes. De dieren worden namelijk door het land beschermt. Achter iedere boom kun je wel een grijze reus verwachten. Het zijn grote dieren maar toch zijn ze verdacht moeilijk te zien in de bush. Dat kan ook anders. Aan het eind van de middag stap je in een bootje om de Chobe rivier op te gaan. Na nog geen tien minuten kun je al olifanten spotten. Niet op het land, maar in het water! Het was baddertijd. Het kunnen net kleuters zijn af en toe. Ze duwen elkaar letterlijk het water in en klimmen op elkaar alsof ze niets wegen. Een bijzonder schouwspel, en wat waren kun je er dichtbij komen!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern