Menu background

Naar boven

Dit moet je absoluut doen in Botswana: de 5 must-do’s

blog

Natuur, wildlife, cultuur en bovenal avontuur. Dit is wat Botswana te bieden heeft. Trek de bush in op zoek naar de Big Five en al het andere wild die Afrika te bieden heeft. Ervaar de meest unieke plekken van het land en dompel je onder in al het natuurschoon. Botswana is geweldig! Toch moet je soms keuzes maken. Maar wat kies je dan. Hier lees je meer over de absolute must-do’s van het land.
Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 17 december
Geschreven door
Stefan Greeuw
Delen op social media

#1 Dobberen door de delta

Als Beneluxers kennen we allemaal wel de delta. Een rivier die uitmondt in de zee. Iedere rivier eindigt uiteindelijk in de zee. Logisch. Toch… ?  Niet helemaal. Botswana is het enige land op aarde die een delta heeft maar niet aan zee ligt; de Okavango delta. De Kavango rivier vertakt zich hier in tal van kleinere riviertjes die allemaal uitvloeien in het landschap. Deze overvloed aan water trekt veel dieren aan waaronder olifanten, zebra’s, springbokken en andere grazers. En het mooiste? Die dieren trekken de grote katten van Afrika aan. Het aangrenzende Moremi National Park staat dan ook bekend om de vele leeuwen, hyena’s, jachtluipaarden en met geluk ook luipaarden.

De Okavango delta kun je niet in met de auto. Zwemmen is geen optie, want je komt zo een nijlpaard tegen. Je kunt er voor kiezen de lucht in te gaan met een klein vliegtuigje. Adembenemend dekt haast de lading niet. Vanuit de lucht zie je goed hoe groot de delta is en zie je de ondergelopen paden die gebruikt worden door zebra’s en olifanten.

Wil je de echt de delta in dan kan dat natuurlijk ook. Stap in een traditionele Mokoro en vaar tussen het riet door tot je bij één van de vele onbewoonde eilandjes uitkomt. Met een beetje geluk spot je onderweg nijlpaarden en olifanten.

#2 Kamperen in het wild

Met een wc-rol onder je arm naar het sanitairblok lopen. Voor mij is de charme van het kamperen er dan al snel vanaf. Laat staan in Afrika. Dacht ik! Ondanks dat ik absoluut geen kampeerder ben is het kamperen in Botswana echt onwijs gaaf! Met een eigen tent op het dak van de 4×4 ga je op avontuur in Botswana. ’s Nachts wordt je omringd door de Afrikaanse geluiden en ben je letterlijk onderdeel van de bush. De dieren zijn niet gebonden aan grenzen zoals hekken. Ze komen dus overal. Vroeg in de ochtend werd ik gewekt door een geritsel vlak bij de tent. Voorzichtig deed ik de rits omhoog en gluurde naar buiten. Niet te geloven! Op nog geen tien meter stond een olifant op zijn gemakje te ontbijten. Na een half uurtje was de boom niet meer zo lekker en besloot de olifant op zoek te gaan naar een beter alternatief. Wat een ervaring!

#3 Slapen onder de sterren

De nachtelijke hemel spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. In ons kleine landje is de sterrenhemel op veel plekken moeilijk zichtbaar door al het licht wat we produceren. In Afrika is dit anders. Door de stand van de aarde sta je dichterbij de melkweg. Zodra de zon onder gaat verschijnt de immense sterrenhemel waar je wel de hele nacht naar kan blijven staren. Laat dit nu net iets zijn wat je perfect kan doen op de Makgadikgadi zoutvlaktes.

We stapten aan de rand van de zoutvlakte op de quad en gingen op pad naar de leegte. Voor ons uit niets anders dan een kale zoutvlakte. Door de laagstaande zon werd de zoutvlakte ondergedompeld in een warmrode gloed. Een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid.

Midden op de zoutvlakte werd een heerlijk vuur aangemaakt en lagen de bivak matrassen al klaar. Na het eten kropen we ons nestje in. Zodra mijn hoofd op het kussen lag werd ik gevangen door de schoonheid van de sterrenhemel. De melkweg is letterlijk zichtbaar! Hoe langer ik keek hoe meer sterren ik zag. Als kers op de taart een aantal vallende sterren. Ik had op dat moment niets meer te wensen.

#4 Kleddernat bij de Victoria Falls

Op zoek naar bijzondere natuur? Laat er vlak bij de grens met Zimbabwe nu net één van de meest bijzondere natuurfenomenen zijn; de Victoria Falls. Op ongeveer een uur rijden kom je in het dorpje Victoria Falls aan. De watervallen zie je nog niet, maar je kan ze al wel horen en de lucht is gevuld een soort motregen. De gids vertelde ons dat dit de stoom van de watervallen is en deelde met een grijns modieuze gele poncho’s uit. Je kunt niet alles hebben. De Zimbabwe kant is de beste kant om de watervallen te zien. Ze vallen namelijk vanuit Zambia naar beneden waardoor je aam de Zimbabwe kant recht tegen het watergordijn aankijkt.

Naarmate je dichterbij komt lijkt het alsof het regent. Het geluid wordt steeds luider en ineens zijn ze daar. Met een enorme snelheid en kracht stort het water naar beneden. Zelden heb ik zoveel natuurkracht gezien. Ondanks de stoom konden we de watervallen goed zien. Zoek je een toffe beleving? Ga dan de lucht in met een helikopter. Pas dan zie je goed hoe groot de watervallen zijn. Wanneer je tussen de zon en de watervallen door vliegt zie je een prachtige regenboog over de watervallen trekken. Ondanks het natte pak zijn de watervallen een bezoek meer dan waard.

#5 Overvloed van olifanten in Chobe National Park

Naast een overvloed aan water kent Botswana ook een overvloed aan olifanten. Ondanks dat de dieren ernstig bedreigd worden vind je in Botswana de grootste kuddes. De dieren worden namelijk door het land beschermt. Achter iedere boom kun je wel een grijze reus verwachten. Het zijn grote dieren maar toch zijn ze verdacht moeilijk te zien in de bush. Dat kan ook anders. Aan het eind van de middag stapten we in een bootje om de Chobe rivier op te gaan. Na nog geen tien minuten zagen we al olifanten. Niet op het land, maar in het water! Het was baddertijd. Het kunnen net kleuters zijn af en toe. Ze duwen elkaar letterlijk het water in en klimmen op elkaar alsof ze niets wegen. Een bijzonder schouwspel, en wat waren we dichtbij!

Naast deze must-do’s zijn er nog veel meer redenen waarom een reis naar Botswana boven aan je lijstje zou moeten staan. Laat je inspireren door onze 10 beste redenen om naar Namibië & Botswana te gaan.

Wil je Botswana graag combineren met Namibië? Absoluut doen! Bekijk dan ook onze 5 must-do’s in Namibië.

Bekijk onze bouwstenen

botswana nijlpaard
bouwsteen

Dobberen door de delta

 • Gweta - Maun
 • 3 dagen / 2 nacht
 • vanaf € 397,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Botswana Victoria falls
bouwsteen

Rook die dondert

 • Kasane – Victoria Falls
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 267,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Chobe national park
bouwsteen

100% olifant

 • Popa Falls - Kasane
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 294,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Kamperen in het wild

 • Kampeerautoreis
 • Kasane - Maun
 • vanaf € 223 p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge